Predseda vlády Robert Fico. FOTO: FB/Robert Fico
StoryEditor

Fico podporil Šimkovičovú: Oponenti ju nenávidia, lebo to robí inak, ako by si oni želali

09.08.2024, 10:35
Autor:
TASRTASR

Premiér zopakoval, že minister Boris Susko konal spravodlivo, keď podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora a rozhodol o prerušení výkonu trestu.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril podporu ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD) i ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS), ktorých chce opozícia odvolávať v parlamente.

Fico sa zastal Šimkovičovej

Vo videu na sociálnej sieti zopakoval, že Susko v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika konal zákonne. Šimkovičová má podľa Fica právo na personálne výmeny vo svojom rezorte. Dodal, že ich urobila v súlade so zákonom.

"Všetci veríme v nevinu Dušana Kováčika. Z nášho pohľadu bol obeťou zmanipulovaného trestného konania, aby sa špeciálnym prokurátorom mohol stať Lipšic s úlohou pozatvárať hlavných predstaviteľov súčasných vládnych strán," vyhlásil Fico.

image

Kováčik je na slobode, pomohol mu minister Susko. Fico vyslal signál ľuďom blízkym Smeru, znie z PS

Zopakoval, že Susko konal spravodlivo, keď podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora a rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu o dovolaní. Fico nerozumie, prečo chce opozícia odvolávať Suska za to, že konal v súlade so zákonom a svojou právomocou.

Podporu si podľa premiéra zaslúži aj ministerka kultúry. "Naši oponenti ju nenávidia, lebo presadila celý rad dôležitých mediálnych zákonov a robí to inak, ako by si to oni želali," povedal.

Pýta sa, či má byť Šimkovičová odvolávaná za to, že vymenila v súlade so zákonom riaditeľa kultúrnej inštitúcie. Minister podľa neho má právo vybrať si ľudí, s ktorými chce pri riadení rezortu a jeho súčastí spolupracovať.

image

Šimkovičová pre protest oznámila, že už nebýva v Kittsee. Vysvetľovala, prečo odvolala Drličku a Kusú

Správa o atentáte v Handlovej

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskej národnej galérii a v Slovenskom národnom divadle. Premiér zdôraznil, že Smer-SD nepodporí žiadny návrh opozície ani odvolávanie členov vlády.

Premiér zároveň avizuje, že parlament má na jeseň prebrať oficiálnu správu o atentáte z 15. mája v Handlovej. Fico opakovane tvrdí, že ho spáchal opozičný aktivista.

Parlament má riešiť aj okolnosti úmrtia advokáta Ľubomíra Krivočenka vo väzbe z roku 2021. Fico si myslí, že za to nesie politickú zodpovednosť bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

"Vláda sa bude na svojom zasadnutí 21. augusta zaoberať návrhom oficiálnej odpovede vlády k správe Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku," oznámil premiér. Tvrdenia Európskej komisie (EK) označil za nepravdivé. Myslí si, že v rokoch 2020 - 2023 tolerovala Komisia všetky "svinstvá" na Slovensku. EK podľa neho čerpala informácie z neobjektívnych zdrojov.

 

 

01 - Modified: 2024-09-16 17:30:00 - Feat.: - Title: S čím meteorológovia nepočítali, naplnené i nenaplnené ambície Fica a štátna pomoc bez ohlasu (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-09-16 15:55:24 - Feat.: - Title: Vláda bude ústretová pri odškodnení samospráv po povodniach, tvrdí Fico. Sľubuje konkrétne finančné kroky 03 - Modified: 2024-09-16 08:38:37 - Feat.: - Title: Orbánov populizmus nafúkol marže a zdražel potraviny. Maďari teraz chodia nakupovať k nám (rozhovor) 04 - Modified: 2024-09-15 09:43:16 - Feat.: - Title: Šimečka je na odvolanie, koalícia môže prekročiť Rubikon (komentár) 05 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Sólový hráč Fico jubiluje: podľa Beňovej nie je pomstychtivý. Po atentáte si ide tvrdo za svojím, tvrdí Bugár
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. september 2024 03:00