StoryEditor

Nahnal Taraba kšefty susedovi? Opozícia kritizuje zákazku za 600-tisíc eur

09.08.2024, 10:59
Autor:
prutprut

PS kritizuje zákazky, ktoré minister životného prostredia zazmluvnil podľa nich bez súťaže svojmu susedovi. Strana hovorí o konflikte záujmov. "Naoazj potrebujú právne služby za 600-tisíc?" pýtajú sa opoziční poslanci.

Ministrovi životného prostredia za SNS Tomášovi Tarabovi sa podľa PS rozpadá rezort. Strana tvrdí, že Taraba chce novelou zákona, ktorú rezort predložil na začiatku augusta, zálohovací systém PET fliaš politicky ovládnuť a "nechať niekomu zarobiť". 

"Radikálne pre SNS a zničujúce pre spoločnosť," povedal k tomu poslanec progresívcov Ivan Štefunko.

Zoštátnenie zálohovacieho systému

"Je to ďalší minister za SNS, čo nemá čo robiť v tejto vláde," povedal Štefunko o Tarabovi. Zároveň pozval občanov na protest, ktorý strana organizuje v utorok o 18:00 v Bratislave. Ten je primárne zameraný proti krokom ministerky kultúry za SNS Martiny Šimkovičovej, ktorá odvolala riaditeľov SND a SNG. 

Zálohovací systém je podľa poslancov PS účinný a výrobcovia platia náklady nutné na recykláciu. "Funguje princíp znečisťovateľ platí," povedala poslankyňa PS Dana Kleinert.

image

Slovenské lesy sú choré. Taraba a Takáč chcú začať masívnu výsadbu lesov

Správca systému uvádza 93-percentnú účinnosť, čo však minister spochybňuje. Podľa Taraba PS chce, aby sa na zálohovaní mohli podieľať spriaznené osoby, ktoré na tom môžu zarobiť. Terajší systém podľa strany funguje dobre a je inšpiráciou pre iné krajiny.

"Nerobí to, čo má, ale to, čo nemá," povedal Štefunko. “Ľudia PET fľaše a plechovky zbierajú. Konečne máme niečo, čo funguje na svetovej úrovni. Taraba v tom však vidí možnosť zisku a predkladá návrh, vďaka ktorému systém politicky ovládne,” povedal Štefunko.

Taraba už ako opozičný poslanec hovoril o zoštátnení systému, no rovnako ako teraz ani vtedy nebolo jeho motiváciou podľa PS zlepšenie systému. “Je to preňho nízko visiace zárobkové ovocie, ktorým kamufluje, ako manažérsky zlyháva a zanedbáva svoje skutočné úlohy v dynamicky sa meniacom svete,” zdôraznil Štefunko.

Taraba tvrdí, že cieľom novely je získať transparentnú štátnu kontrolu nad súkromným systémom. „V čase, keď som bol ešte opozičný politik, tak som namietal, že systém zálohovania PET fliaš bude monopolný, že štát nebude mať nad ním žiadnu kontrolu, dokonca vedenie tej firmy môže byť vybraté spomedzi tých, ktorí tento monopol získali,” uviedol na tlačovej konferencii, ktorá a konala ešte 7. augusta.

Zber textilu preberú samosprávy

Okrem toho sa poslanci PS vyjadrili aj k plánovaným zmenám pri zbere textilu, ktorý je druhým najväčším dôvodom znečistenia životného prostredia hneď po plastoch. Výrobcovia boli podľa PS od začiatku pripravení znášať náklady na zber a zneškodnenie textilného odpadu, ktorého recyklácia bude v Európskej únii povinná od roku 2025. Fungovalo by to teda podobne ako pri PET flašiach.

“Napriek tomu, že pred Tarabovým príchodom do rezortu fungovala pracovná skupina, ktorá pripravila návrhy, ako by mal proces fungovať, minister všetko zrušil. Nedávno vydal takzvanú metodickú príručku na jednu A4, v ktorej obciam odkázal, že on od toho dáva ruky preč a je to celé na nich,” povedal poslanec PS Michal Sabo.

image

Minister Taraba pohrozil zmenou v dôležitom biznise. Obchodníci varujú, že by išlo o znárodnenie

"Výrobcovia chceli, aby bolo zavedenie textilného zberu na vysokej úrovni," tvrdí ďalej Sabo. Rezort životného prostredia príručkou podľa neho ignoruje predošlé rokovania a presúva triedenie textilu do zodpovednosti samospráv.

"Je to fušerská práca. Robí to tak preto, lebo jeho kamaráti zo zberných dvorov dobre zarobia," povedal Sabo. Po novom to tak podľa neho zaplatia domácnosti na Slovensku.

O povinnosti triediť textil podľa poslankyne PS Dany Kleinert vie Slovensko už roky. "Taraba nevie ani správne používať slová triedenie a recyklácia," tvrdí Kleinert. Podľa nej mal tento problém dlho na stole a rozhodol sa ho odignorovať. 

Taraba podľa nej zvýhodňuje horšie riešenia. "Únia miest Slovenska aj Združenie miest a obcí vzniesli námietky voči metodickej príručke ministerstva," povedala Kleinert. Problém podľa nej Taraba hodil na samosprávy. 

Sused ako právnik?

PS kritizuje aj zákazky, ktorý minister Taraba v mene rezortu zazmluvnil, podľa nich, bez súťaže svojmu susedovi. Strana hovorí o konflikte záujmov. "Naozaj potrebujú právne služby za 600-tisíc?" pýtajú sa poslanci na margo skutočnosti, že rezort má svoje vlastné právne oddelenie.

Právnik Patrik Podhorský získal na rezorte životného prostredia zákazky za zhruba 600-tisíc eur. Pochádza z Modry, odkiaľ je aj minister Taraba. Bydlisko majú niekoľko ulíc od seba.

Advokátska kancelária Patrika Podhorského bude poskytovať právne služby ministerstvu životného prostredia, Slovenskému vodohospodárskemu podniku aj Vodohospodárskej výstavbe.

"V niektorých prípadoch si za jeden úkon môže účtovať neuveriteľných až 15-tisíc eur. Michal Kiča podáva podnet na prešetrenie a ministerstvo žiada o dokumenty, za akých podmienok bola vybraná práve Podhorského kancelária, ktorá tak zarobí státisíce až milióny eur ročne," vyjadrila sa strana Demokrati.

image

Taraba sa zastal Šimkovičovej: Výmena riaditeľov patrí do právomocí ministerky Šimkovičovej

Kritizované zákazky

Novela, ktorou chce štát upevniť kontrolu nad zálohovacím systémom podľa informácii TV Markíza vznikla práve v počítači právnika z Modry. „Ja si platím právnika, aby mi zanalyzoval situáciu takú, aká je,“ vyhlásil Taraba k jeho podielu na tvorbe novely. 

Právnika podľa Tarabu vyberali tendrom a nebol žiadnou výnimkou. Prvou zákazkou za 90-tisíc eur bolo právne poradenstvo ohľadom geológie.

Žiadne verejné súťaže nie sú dostupné, aj keď suma 600-tisíc eur bez DPH prevyšuje hranicu 250-tisíc eur, kedy je už potrebné verejné obstarávanie. Zákazky totiž vznikli ešte v čase platnosti starých pravidiel. Novela z dielne rezortu investícií a informatizácie má túto sumu zdvihnúť na 750-tisíc eur. 

Taraba však zadal kancelárii Podhorského tri zákazky, ktoré sumu 250-tisíc eur jednotlivo nepresiahli, čím sa vyhol nutnosti organizovať verejnú súťaž cez portál verejného obstarávania.

"Za dva mesiace sa skokovo uzatvárajú rámcové zmluvy za 600-tisíc eur a ďalšie a ďalšie zmluvy vo vyše 30 sporoch v celkovej hodnote 841 miliónov eur,” tvrdí bývalý štátny tajomník rezortu životného prostredia Michal Kiča z mimoparlamentnej strany Demokrati a tvrdí, že za Podhorského úspechom sú blízke kamarátske a susedské vzťahy s ministrom.

Podľa PS sú zákazky podozrivé aj kvôli nízkemu obratu Podhorského právnej firmy v porovnaní so štátnymi státisícami, ktoré má zarobiť. "Firma mala v minulých rokoch priemerné tržby 300-tisíc eur, no len za dva a pol mesiaca s rezortom, ktorý vedie jeho známy, podpísala zmluvy za takmer 600-tisíc eur," povedal poslanec PS Ján Hargaš.

Podhorského právna kancelária dostala podľa ministra od rezortu iba 40-tisíc eur. "Pri spore, kde vyhrala 25 miliónov eur. Po novom už nebudú mať kancelárie podiel na sume, ktorú vyhrajú," dodal. 

"Keď vyhral Podhorský spor za 26 miliónov, tak dostal 12-tisíc eur," priblížil minister. Ďalej tvrdí, že na rezorte v minulosti prebiehali "fiktívne spory" a dodáva, že výberom Podhorského ušetril.

01 - Modified: 2024-08-08 16:45:40 - Feat.: 1 - Title: Slovenské lesy sú choré. Taraba a Takáč chcú začať masívnu výsadbu lesov 02 - Modified: 2024-08-06 12:57:43 - Feat.: 1 - Title: Kauza okolo Kuffovho letu nad Malou Fatrou: Inšpekcia zistila porušenie zákona, Taraba reaguje 03 - Modified: 2024-08-02 08:55:20 - Feat.: 1 - Title: Mimovládky kritizujú zmeny fungovania fondov, Taraba hovorí o podpore škôl
01 - Modified: 2024-09-10 16:30:00 - Feat.: - Title: Taraba nakoniec ustúpil. Milióny pre fabriky nebude deliť len sám minister, no podniky sú znepokojené 02 - Modified: 2024-09-10 11:52:16 - Feat.: - Title: Opozícia nominuje na miesto predsedníčky výboru pre kontrolu SIS Kolíkovú. Nenecháme sa kádrovať, tvrdí 03 - Modified: 2024-09-09 11:21:19 - Feat.: - Title: Nemecká opozícia kritizuje Scholza za vyjadrenia o ukončení vojny na Ukrajine. Oslabuje bezpečnosť, tvrdí 04 - Modified: 2024-09-06 16:23:31 - Feat.: - Title: Poslanci PS predkladajú viaceré návrhy, vyzývajú koalíciu na ich podporu 05 - Modified: 2024-09-06 14:21:38 - Feat.: - Title: Poslanci by mali o odvolávaní Šimečku rokovať vo štvrtok, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. september 2024 18:32