StoryEditor

Snáď môžem mať právnika, ktorému verím. Kiča iba šteká, obhajuje Taraba zazmluvnenie svojho suseda

09.08.2024, 12:54
Autor:
prutprut

Bývalý štátny tajomník rezortu životného prostredia Michal Kiča podľa Tomáša Tarabu vzniesol falošné obvinenia, aby zakryl vlastné kauzy.

Opozícia aj média priniesli informáciu, že minister životného prostredia za SNS Tomáš Taraba podpísal s právnou kanceláriou svojho suseda z Modry Petra Podhorského zákazky dohromady za viac než 600-tisíc eur.

PS to kritizuje a napáda aj to, že sa tak malo podľa progresívcov stať bez súťaže. Strana hovorí o konflikte záujmov. "Naozaj potrebujú právne služby za 600-tisíc?" pýtajú sa opoziční poslanci na margo skutočnosti, že rezort má svoje vlastné právne oddelenie.

 

image

Taraba sa zastal Šimkovičovej: Výmena riaditeľov patrí do právomocí ministerky Šimkovičovej

Taraba kritiku odmieta

Podhorského právna kancelária dostala podľa ministra od rezortu iba 40-tisíc eur. "Pri spore, kde vyhrala 25 miliónov eur. Po novom už nebudú mať kancelárie podiel na sume, ktorú vyhrajú," dodal. 

image

Nahnal Taraba kšefty susedovi? Opozícia kritizuje zákazku za 600-tisíc eur

"Keď vyhral Podhorský spor za 26 miliónov, tak dostal 12-tisíc eur," priblížil minister. Ďalej tvrdí, že na rezorte v minulosti prebiehali "fiktívne spory" a dodáva, že výberom Podhorského ušetril.

Právnika podľa Tarabu vyberali tendrom a nebol žiadnou výnimkou. Prvou zákazkou za 90-tisíc eur bolo podľa médii právne poradenstvo ohľadom geológie.

Žiadne verejné súťaže nie sú dostupné, aj keď suma 600-tisíc eur bez DPH prevyšuje hranicu 250-tisíc eur, kedy je už potrebné verejné obstarávanie. Zákazky totiž vznikli ešte v čase platnosti starých pravidiel. Novela z dielne rezortu investícií a informatizácie má túto sumu zdvihnúť na 750-tisíc eur. 

Taraba však zadal kancelárii Podhorského tri zákazky, ktoré sumu 250-tisíc eur jednotlivo nepresiahli, čím sa vyhol nutnosti organizovať verejnú súťaž cez portál verejného obstarávania.

Mimoparlamentné strana Demokrati nákup právnych služieb taktiež kritizuje a viní ministra z konfliktu záujmov. "V niektorých prípadoch si za jeden úkon môže účtovať neuveriteľných až 15-tisíc eur," vyjadrili sa na margo Podhorského Demokrati. "Je to lož, toľko si môže maximálne účtovať za hodinové sadzby," povedal Taraba k zmluve s právnou kanceláriou.

Predražené právne služby

Podľa Demokratov majú ísť na právne služby aj peniaze z Úradu vlády, ktoré si rezort vyžiadal.

"V januári si Taraba dal schváliť vládou prevod troch miliónov eur, ktoré deklaroval použiť okrem iného aj na právne služby," vyjadril sa člen predsedníctva Demokratov a Bývalý štátny tajomník rezortu životného prostredia Michal Kiča.

image

Slovenské lesy sú choré. Taraba a Takáč chcú začať masívnu výsadbu lesov

"Nešli na právne služby, ale na vybavenie zásahových tímov proti medveďom, do TANAP-u a na záchranárske vybavenie," oponoval minister Taraba. Avizoval v tejto súvislosti právne kroky. 

Taraba na tlačovej konferencii často bývalých predstaviteľov rezortu kritizoval. "Kiča šteká, lebo vie, v čom sa tu rýpeme," povedal. Extajomník rezortu podľa neho vzniesol falošné obvinenia, aby zakryl vlastné kauzy.

Taraba objahuje výber právnickej kancelárie Podhorského. "Bolo päť oslovených kancelárií. Napriek tomu, že sme nemuseli ani jednu. Ja nebudem podpisovať dokumenty, ktoré sem dávajú ľudia od Budaja a Kiču," povedal Taraba ako dôvod, prečo potreboval nového právnika. Taraba povedal, že mená ostatných kancelárii zverejní.

"Snáď môžeme mať právnika, ktorému dôverujeme. Budeme spolupracovať s tými, ktorým dôverujem," dodal. 

01 - Modified: 2024-08-09 13:22:16 - Feat.: 1 - Title: Nahnal Taraba kšefty susedovi? Opozícia kritizuje zákazku za 600-tisíc eur 02 - Modified: 2024-08-08 16:45:40 - Feat.: 1 - Title: Slovenské lesy sú choré. Taraba a Takáč chcú začať masívnu výsadbu lesov 03 - Modified: 2024-08-07 13:34:37 - Feat.: 1 - Title: Taraba sa zastal Šimkovičovej: Výmena riaditeľov patrí do právomocí ministerky Šimkovičovej
01 - Modified: 2024-09-05 17:08:34 - Feat.: - Title: Živnostníci sú vo veľkom napätí, čo im prinesie konsolidačný balíček. Do roly ich ochrancu sa stavia Taraba 02 - Modified: 2024-09-05 19:43:39 - Feat.: - Title: Taraba ohlásil spustenie výzvy na odkanalizovanie Oravy. Každá obec môže získať tri milióny 03 - Modified: 2024-09-06 11:48:37 - Feat.: - Title: Rozhodnutie Bidena ovplyvní aj východ Slovenska. Ako na U. S. Steel dopadne stopka pre Japonsko? 04 - Modified: 2024-09-05 06:58:34 - Feat.: - Title: Pápež František v Indonézii vyzval k mieru a ochrane životného prostredia 05 - Modified: 2024-09-04 21:05:00 - Feat.: - Title: Taraba sa chce zastať živnostníkov. Koalícia ho s Kamenickým a Druckerom poverila zostavením rozpočtu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. september 2024 09:19