K demonštrácii sa pridali aj osobnosti hereckej scény ako Diana Mórová, Táňa Pauhofová či Richard Stanke. FOTO: HN/Tomáš Susko
StoryEditor

Proti Šimkovičovej protestovali tisíce ľudí. Zostane po vás desivé prázdno, odkázali jej zamestnanci SNG

12.08.2024, 18:54
Autor:
dušudušu

Odvolaná riaditeľka SNG Alexandra Kusá sa vyjadrila, že ona ani Matej Drlička nelipnú na svojich funkciách. Požadujú jedine, aby inštitúcie mali kompetentné vedenie.

Občianskeho protestu, ktorý zorganizovala platforma Otvorená kultúra, sa podľa odhadov polície zúčastnilo približne 9-tisíc ľudí. Prítomná bola aj exprezidentka Zuzana Čaputová či predstavitelia mimoparlamentnej strany Demokrati.

Podujatie vyjadrujúce nesúhlas s vedením rezortu kultúry pod taktovkou Martiny Šimkovičovej (SNS) moderoval spisovateľ Michal Hvorecký. Účastníci sa zhromaždili pred budovou SND, odkiaľ sa presunuli na Námestie SNP. Predstavitelia SND niesli transparent s nápisom „Kultúra má byť otvorená a žiadna iná“.

K demonštrácii sa pridali aj osobnosti hereckej scény ako Diana Mórová, Táňa Pauhofová či Richard Stanke.

Nejde o posledný protest

Otvorená kultúra žiada okamžité odstúpenie Martiny Šimkovičovej aj generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva Lukáša Machalu.

Platforma tiež požaduje zmenu legislatívy, ktorá devastuje kultúru, a budúce vedenie ministerstva vyzývajú, aby riešilo skutočné problémy ako sú pracovné podmienky či nahromadený investičný dlh.

image

Šimkovičová je podľa majetkového priznania bezdomovkyňa. Zákon političke káže mať trvalé bydlisko na Slovensku

Predstavitelia Otvorenej kultúry taktiež kritizovali útoky na kultúrne fondy či na verejnoprávne médium.

Odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička povedal, že ho kontaktovali viaceré zahraničné médiá, ktorým je pripravený poskytnúť rozhovor. Vo svojom príhovore naznačil, že nejde o posledný protest proti vedeniu rezortu kultúry.

Jediné desivé prázdno

Herečka Jana Oľhová sa vyjadrila, že proti vedeniu rezortu kultúry neprotestujú len liberáli. „Aj v SND sme konzervatívci a liberáli. Spolu stojíme proti deštrukcii. Naše divadlo je pre všetkých,“ povedala.

Hvorecký zas zdôraznil, že počínie ministerky Šimkovičovej neodsudzuje len „bratislavská kaviareň“. Vyzval, aby sa prihlásili účastníci, ktorí pochádzajú napríklad z východu – na jeho slová reagovalo viacero demonštrantov.

V mene zamestnancov SNG vystúpila Veronika Nemcová. SNG podľa nej nezažíva žiadnu krízu, ide len o fabuláciu rezortu kultúry. Výstavné priestory sú podľa nej plné, pričom ponúkajú slovenské aj zahraničné diela.

„Jediné desivé prázdno v slovenskej kultúre môže byť to, ktoré tu zostane po súčasnom vedení,“ vyjadrila sa.

Kompetentné vedenie

Odvolaná riaditeľka SNG Alexandra Kusá tvrdila, že ona ani Matej Drlička nelipnú na svojich funkciách. Požadujú jedine, aby inštitúcie mali kompetentné vedenie. Demonštranti na Drličku aj Kusú reagoval intenzívnym potleskom.

Viacerí rečníci počinanie Šimkovičovej a jej straníckeho kolegu Lukáša Machalu prirovnávali buď k praktikám expremiéra Vladimíra Mečiara, alebo k socialistickej normalizácii. Medzi protestujúcimi sa objavili aj viacerí signatári Charty 77.

image

Rektor UK a dekan filozofickej fakulty poslali odkaz ministerke Šimkovičovej

„Podľa odborníka na bezpečnosť Martina Královiča prišlo na protest osem- až deväťtisíc ľudí. Ďakujeme a držíme spolu,“ uviedla na sociálnej sieti Otvorená kultúra.

Zajtra o 18:00 sa na rovnakom mieste opäť koná protest proti vedeniu rezortu kultúry. Zajtrajšie podujatie organizujú opozičné strany PS a SaS.

01 - Modified: 2024-09-16 13:36:22 - Feat.: - Title: Kritická situácia je v Devíne a Devínskej, nasadili transportéry. Problém môže byť aj s pitnou vodou 02 - Modified: 2024-09-16 10:28:25 - Feat.: - Title: Situácia v Bratislave je mimoriadne vážna. Vyhýbajte sa stromom, odkazuje magistrát 03 - Modified: 2024-09-16 11:34:13 - Feat.: - Title: FOTOGALÉRIA: Dunaj už zaplavuje časť Petržalky. Pozrite si aktuálnu situáciu 04 - Modified: 2024-09-15 19:18:02 - Feat.: - Title: Škody v Bratislave sú rozsiahle, vraví Vallo. Situácia je kritická najmä v Devíne a Mestských lesoch 05 - Modified: 2024-09-15 18:54:09 - Feat.: - Title: Ak to nie je nutné, nejazdite. Polícia upozorňuje na viaceré dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. september 2024 04:11