Všeobecná zdravotná poisťovňa. FOTO: archív HN
StoryEditor

Štátna poisťovňa rešpektuje Dolinkovej rozhodnutie odvolať z postu riaditeľa Ďuriša

13.08.2024, 12:37
Autor:
TASRTASR

Ministerka poukázala na nepriaznivý vývoj hospodárenia štátnej zdravotnej poisťovne a uloženie opatrení vo forme ozdravného plánu zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa rešpektuje rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva odvolať z postu riaditeľa poisťovne Michala Ďuriša. Informovala o tom hovorkyňa poisťovne Marianna Bublavá.

"Odvolávanie členov predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne je v súlade so stanovami VšZP plne v kompetencii ministerstva zdravotníctva ako jediného akcionára VšZP. Rozhodnutie rezortu rešpektujeme," uviedla.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v utorok odvolala z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa poisťovne Michala Ďuriša.

Poukázala pritom na nepriaznivý vývoj hospodárenia štátnej zdravotnej poisťovne a uloženie opatrení vo forme ozdravného plánu zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktoré si podľa jej slov vyžaduje jasné krízové riadenie.

Verí, že tento krok bude smerovať k nevyhnutnej stabilizácii a garancii dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Do času vymenovania tretieho člena predstavenstva budú v zmysle stanov konať v mene VšZP jeho zvyšní dvaja členovia.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal minulý týždeň správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán.

Urobil tak na základe predikcie vývoja hospodárenia poisťovne do konca roka. Podľa úradu ide najmä o nedodržanie obchodno-finančného plánu z pohľadu vlastného imania a likvidity. Rezort zdravotníctva tento krok označil za viac ako nevyhnutný. VšZP deklarovala, že bude vo veci plne súčinná.

Ďuriš bol vedením štátnej poisťovne poverený od januára, do funkcie bol vymenovaný v apríli.

01 - Modified: 2024-09-24 11:41:53 - Feat.: - Title: Výbor nerokoval k odvolávaniu Dolinkovej, nebol uznášaniaschopný 02 - Modified: 2024-09-23 15:30:00 - Feat.: - Title: V koalícii sa teraz hrá o to, kto vypije horký kalich 03 - Modified: 2024-09-23 15:40:26 - Feat.: - Title: Spor medzi SNS a Hlasom: Vo vnútri koalície je to horšie ako medzi Matovičom a Sulíkom, tvrdí zdroj HN 04 - Modified: 2024-09-23 11:39:33 - Feat.: - Title: Schladenie rastu platov a zmeny v DPH, konsolidácia zasiahne aj zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-09-22 13:07:00 - Feat.: - Title: Dolinková odmieta kritiku Danka, tvrdí, že klame a nerozumie sa do zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. september 2024 15:26