Generálna prokuratúra v Bratislave. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Generálna prokuratúra vydala usmernenie k trestnej novele. Opozícia sa obáva zastavenia káuz politikov

14.08.2024, 18:39
Autor:
TASRTASR

Generálna prokuratúra sa stáva podľa členky Ústavnoprávneho výboru Národnej rady a poslankyne parlamentu za Progresívne Slovensko Zuzany Števulovej poslušným nástrojom pokrčenej spravodlivosti.

Generálna prokuratúra vydala usmernenie v súvislosti s novelou trestných kódexov s cieľom zabezpečenia jednotného postupu prokurátorov v predsúdnom konaní. Opozičné strany hovoria o možnom zastavení káuz najvyšších politických predstaviteľov alebo ľudí, ktorí pracovali v ich prospech, pre premlčanie.

"Prokuratúra bude tak, ako doposiaľ, jednotne aplikovať zákon prijatý zákonodarným orgánom," deklarovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová. Usmernenie bolo vydané v nadväznosti na nález pléna Ústavného súdu k novele trestných kódexov, ktorý nadobudol 6. augusta účinnosť.

image

Opozícia k schváleniu novely Trestného zákona: Koalícia musela priznať, že to mala zle, tvrdí Šimečka

Generálna prokuratúra sa stáva podľa členky Ústavnoprávneho výboru Národnej rady a poslankyne parlamentu za Progresívne Slovensko Zuzany Števulovej poslušným nástrojom pokrčenej spravodlivosti.

"Práve fakt, že premlčanie sa týka alebo môže týkať káuz najvyšších politických predstaviteľov alebo ľudí, ktorí pracovali v ich prospech, dokazuje, že jediným cieľom novely bola ich beztrestnosť a pred očami sa nám deje presne to, na čo sme všetci mesiace upozorňovali," zdôraznila.

Podpredseda KDH Viliam Karas priblížil, že hnutie dlhodobo upozorňovalo na účelovosť skracovania premlčacích lehôt v novele Trestného zákona. "Ďalšie plody tejto účelovej zmeny vidíme v zastavených trestných konaniach, ktoré traumatizovali našu spoločnosť a týkali sa nás všetkých," dodal.

image

Fico útočí na šéfa Ústavného súdu. Ak by som mal právomoc, tak ho odvolám, hovorí

Podľa Milana Vetráka z hnutia Slovensko doplácajú na zmeny v trestnej politike zväčša slušní ľudia. "Sme tiež presvedčení, že je najvyšší čas sa zamyslieť nad tým, či súčasťou uplatňovania ústavného princípu posudzovania trestnosti podľa priaznivejšieho zákona v prospech páchateľa má byť do budúcna aj otázka premlčania," podotkol.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová tvrdí, že nariadenie Generálnej prokuratúry SR na zastavenie rozbehnutých káuz podľa nových premlčacích lehôt je priamym dôsledkom útoku Ficovej vlády proti právnemu štátu.

Ústavný súd v júli rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR. Nález nadobudol účinnosť zverejnením v Zbierke zákonov 6. augusta.

01 - Modified: 2024-07-16 11:26:24 - Feat.: 1 - Title: Opozícia k schváleniu novely Trestného zákona: Koalícia musela priznať, že to mala zle, tvrdí Šimečka 02 - Modified: 2024-02-16 12:43:24 - Feat.: 1 - Title: Čaputová stavila na Ústavný súd. Trestnú novelu podpísala a posiela ju rovno do Košíc
01 - Modified: 2024-09-18 19:33:49 - Feat.: - Title: Opozičný kandidát González povedal, že musel podpísať dokument potvrdzujúci Madurovo víťazstvo vo Venezuele 02 - Modified: 2024-09-18 12:29:36 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zvolanie výboru na kontrolu činnosti SIS 03 - Modified: 2024-09-17 16:49:40 - Feat.: - Title: Poslanec za PS Vančo chce iniciovať poslanecký prieskum na generálnej prokuratúre 04 - Modified: 2024-09-17 13:59:58 - Feat.: - Title: Rokovanie prezidenta s opozíciou: Slová nestačia, mrzí nas, že sa neuskutočnil Čaputovej koncept, znie z PS 05 - Modified: 2024-09-17 09:43:30 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok deklaroval pripravenosť kedykoľvek diskutovať s opozíciou, schôdzu k bezpečnosti však neotvorili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. september 2024 17:30