StoryEditor

Opoziční poslanci podali návrhy na odvolanie Suska aj Šimkovičovej

16.08.2024, 10:00
16.08.2024, 11:14
Autor:
TASRTASR

Podľa rokovacieho poriadku má byť mimoriadna schôdza zvolaná do siedmich dní.

Opoziční poslanci podali v piatok podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnych schôdzí Národnej rady k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a aj ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

Informovali o tom predstavitelia opozičných strán PS, SaS a KDH na tlačovej konferencii. Podľa rokovacieho poriadku má byť mimoriadna schôdza zvolaná do siedmich dní.

image

Exminister Karas pomenoval, kde vidí v prípade Kováčika problém: Susko spochybnil celý justičný systém

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Susko podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii.

Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu o dovolaní.      

Jaurová: Rezort riadi Machala

Podpredsedníčka parlamentného kultúrneho výboru Zora Jaurová (PS) si myslí, že Šimkovičová nemá ani najmenšie predpoklady na výkon funkcie ministerky.

"Za desať mesiacov sa jej podarilo rozložiť a nahlodať všetko prakticky dobré a fungujúce, čo v kultúre máme - verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, rekonštrukcie pamiatok, erbové kultúrne inštitúcie," skonštatovala. Rezort podľa Jaurovej riadi generálny tajomník služobného radu ministerstva Lukáš Machala.  

Pripomenula, že po odvolaní šéfa SND Mateja Drličku nemá už skoro dva týždne divadlo štatutára. SNG po odvolaní riaditeľky Alexandry Kusej riadi podľa Jaurovej človek, ktorý podľa vlastných slov nevie nič o umení. Dodala, že Šimkovičová a Machala nie sú kompatibilní s kultúrou. Vládu treba podľa nej okamžite rekonštruovať.

image

Nadácia Milana Šimečku odmieta podozrenia Šimkovičovej. Tvrdí, že ministerka zavádza

​Susko podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) rezignoval na spravodlivosť a ohrozuje bezpečnosť krajiny, keď rozkladá justičné orgány. Dodala, že hrubo zasahuje do súdnej moci, čo sa stalo pri prípade Kováčika.

"To, že minister spravodlivosti má nejaký zákonný priestor, aby prepúšťal aj osoby, ktoré sú vo výkone trestu, neznamená, že sa predpokladá, že bude prepúšťať právoplatne odsúdených korupčných ľudí. Toto určite nikdy zákonodarca nepredpokladal," povedala. Pripomenula, že asistoval aj pri presadení zmien trestných kódexov.

Indície, že nebudú uznášaniaschopní

Poslanec za KDH Marián Čaučík doplnil, že to, čo sa deje vo vláde, prekračuje všetky hranice a mal by to riešiť premiér Robert Fico (Smer-SD). KDH od začiatku vytvorenia vlády hovorilo, že Šimkovičová sa nemala stať ministerkou kultúry. "Aj preto, že sa zaslúžila o etablovanie dezinformačnej scény," povedal Čaučík.

image

Mala by Šimkovičová odstúpiť? Blaha ju chváli, že "chce dať po prstoch progresívnym mafiám", Hlas je opatrný

Jaurová priblížila, že návrhy nepodpísali poslanci hnutia Slovensko, ale predpokladá, že na schôdzi sa zúčastnia. "Máme indície, že NR SR nebude uznášaniaschopná, tým pádom sa to posúva na septembrovú schôdzu," odpovedala na otázku, či sa podarí o návrhoch na odvolanie rokovať.

 Premiér Robert Fico (Smer-SD) už deklaroval, že nevidí žiadny dôvod na odvolanie ani jedného z ministrov. Obaja podľa neho konali aj konajú v súlade so zákonom. Susko aj Šimkovičová majú jeho podporu.

Šimkovičová si stojí za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Susko deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému.

01 - Modified: 2024-08-15 16:40:58 - Feat.: 1 - Title: Poskytnutie podpory na tri roky nie je neštandardné, reaguje Fond na podporu umenia na Šimkovičovej kritiku 02 - Modified: 2024-08-15 16:19:11 - Feat.: 1 - Title: Ministerstvo chce zasahovať do dramaturgie divadla, tvrdí Drlička. Padlo prvé meno možnej riaditeľky SND 03 - Modified: 2024-08-15 16:00:41 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová vymenovala šesť členov Rady Fondu na podporu umenia 04 - Modified: 2024-08-15 13:34:14 - Feat.: 1 - Title: ​Šimkovičová neprišla na výbor s Drličkom a Kusou. Budeme sa sťažovať priamo Ficovi, povedala Jaurová 05 - Modified: 2024-08-16 11:37:36 - Feat.: 1 - Title: Machala sa správa ako šéf rezortu kultúry. Andrej Danko sa od neho pred rokmi dištancoval
01 - Modified: 2024-09-16 15:37:24 - Feat.: - Title: „Skutky rozhodujú, nie reči.“ Holečková priblížila odchod z KDH, so SaS si podľa Gröhlinga veľmi dobre rozumie 02 - Modified: 2024-09-13 13:50:17 - Feat.: - Title: Trváme na tom, že šéfom výboru na kontrolu SIS má byť zástupca pozície, tvrdí Gašpar. Kolíkovú však odmietli 03 - Modified: 2024-09-13 13:26:56 - Feat.: - Title: Opozícia žiada mimoriadny výbor. Zrážky odhalili Tarabovo pokrytectvo, znie z PS 04 - Modified: 2024-09-13 10:19:11 - Feat.: - Title: Opozícia je pri návrhu na voľbu Kolíkovej na post šéfky výboru jednotná, od nominácie neustúpi 05 - Modified: 2024-09-12 14:36:46 - Feat.: - Title: Pellegrini prijal lídrov koalície, v utorok privíta aj zástupcov opozičných strán
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. september 2024 05:35