Šéf hnutia Slovensko Igor Matovič. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Matovičovo hnutie bude hlasovať za odvolanie ministrov Suska a Šimkovičovej

16.08.2024, 14:02
Autor:
TASRTASR

Hnutie Slovensko pridá aj podpisy na prípadný návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej.

Poslanci Národnej rady za hnutie Slovensko budú hlasovať za vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD) a ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS).

Hnutie Slovensko tiež pridá podpisy na prípadný návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

"Hnutie Slovensko verejne deklarovalo, že ak bude oslovené, dodá podpisy na odvolanie ministra spravodlivosti a ministeriek zdravotníctva a kultúry. Kolegovia z ostatných opozičných strán majú dostatočný počet podpisov na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze, čiže podpisy hnutia Slovensko nepotrebujú," ozrejmil Bystriansky.

Návrhy na odvolávanie Suska a Šimkovičovej v NR SR podali v piatok poslanci za PS, SaS a KDH. "Je na škodu veci, ak sa celá opozícia nerozhodne pre spoločné kroky, ktoré by mohli byť gestom aj pre verejnosť, ako spolu postupovať proti tejto vláde, ktorá sa nestará vôbec o občanov a ich jediná priorita je dostať našich ľudí z väzenia a zabezpečiť si beztrestnosť," doplnil hovorca hnutia.

Opozícia vyčíta Šimkovičovej okrem iného personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách, ale aj to, že nemá predpoklady na výkon funkcie. Susko podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii. Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už deklaroval, že nevidí žiadny dôvod na odvolanie ani jedného z ministrov. Obaja podľa neho konali aj konajú v súlade so zákonom.

O zlyhaniach ministerky zdravotníctva hovorilo v uplynulých dňoch KDH. Podľa hnutia Dolinková nezvláda svoju funkciu, chce preto iniciovať politický dialóg s opozičnými stranami k návrhu na jej odvolanie. KDH skritizovalo napríklad aktuálnu situáciu na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne či nestabilitu v rezorte.

 

01 - Modified: 2024-09-19 21:28:33 - Feat.: - Title: Kultúrny štrajk: Tisícky ľudí vyjadrili nesúhlas so Šimkovičovej vedením rezortu. Čelíme útokom, tvrdia umelci 02 - Modified: 2024-09-19 14:19:13 - Feat.: - Title: Vyššie ceny plynu sa dotknú časti domácností, rezort hospodárstva pripravuje systém pomoci 03 - Modified: 2024-09-19 13:43:17 - Feat.: - Title: Ako vyzeralo stretnutie vplyvných sudcov z V4 v Bratislave? Kritika Bruselu aj nedorozumenie 04 - Modified: 2024-09-19 10:40:38 - Feat.: - Title: Domácnosti čaká v budúcom roku najväčší nárast cien plynu v histórii, tvrdí hnutie Slovensko 05 - Modified: 2024-09-18 16:30:49 - Feat.: - Title: Za daňový chaos vlády zaplatia obyvatelia Slovenska, reaguje hnutie Slovensko na zmenu opatrení
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. september 2024 23:30