Na snímke generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR Tibor Menyhart. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Štátne lesy chcú v kauze Pečniansky les ešte zabojovať. Pri dovolaní ich má zastupovať externá firma

17.08.2024, 12:06
Autor:
TASRTASR
  • Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Vladimíra Chovana.
  • Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon.

Prehratý spor o Pečniansky les sa štátny podnik Lesy Slovenskej republiky ešte pokúsi zvrátiť. Spoločnosť už oslovila externú firmu, ktorá by mala podať dovolanie proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave.

Ten potvrdil platnosť zámeny štátnych pozemkov pri Dunaji oproti Národnej rade za lesy pri Šiatorskej Bukovinke (okres Lučenec). Lesy Slovenskej republiky to uviedli v reakcii na výzvu opozičného poslanca Alojza Hlinu (SaS), ktorý v piatok (16. 8.) vyzval riaditeľa podniku Lesy Slovenskej republiky Tibora Menyharta, aby v tomto smere konal.

"V zmysle zmluvy o poskytovaní právnych služieb bola oslovená externá spoločnosť, ktorá bude Lesy Slovenskej republiky, š. p.,  zastupovať v rámci podania dovolania voči rozsudku Krajského súdu v Bratislave v prípade Pečniansky les," uviedla hovorkyňa podniku Katarína Pálková.

image

Majú už len mesiac. Je nevyhnutné riešiť Pečniansky les a zastaviť nevhodnú ťažbu dreva, vyhlásil Hlina

V súdnom spore so štátnymi lesmi bolo občianske združenie Človek a strom a predmetom dlhoročného civilného sporu bola zámenná zmluva medzi oboma stranami z roku 2009.

Občianske združenie Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne požiadalo Lesy Slovenskej republiky o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom približne za rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke v okrese Lučenec.

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Vladimíra Chovana. Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon.

Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku, a odmietol zapísať nových vlastníkov.

01 - Modified: 2024-09-06 13:29:31 - Feat.: - Title: Námestník generálneho prokurátora podal dovolanie proti rozsudku v kauze Pečniansky les 02 - Modified: 2024-08-16 13:38:10 - Feat.: - Title: Majú už len mesiac. Je nevyhnutné riešiť Pečniansky les a zastaviť nevhodnú ťažbu dreva, vyhlásil Hlina 03 - Modified: 2024-07-24 10:33:36 - Feat.: - Title: SaS upozorňuje na miliónové škody v dôsledku premnoženej divej zveri 04 - Modified: 2024-06-26 11:23:25 - Feat.: - Title: Hlina podal trestné oznámenie na štátne lesy. Dôvodom sú podozrenia z machinácií 05 - Modified: 2024-06-21 12:58:35 - Feat.: - Title: Postup uzatvárania zmlúv medzi štátnymi lesmi a dodávateľmi bol zákonný, tvrdí minister Takáč
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. september 2024 03:49