Šéf PS Michal Šimečka. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Situácia v kultúre je neudržateľná, tlak budeme zvyšovať, odkazuje Šimečka koalícii

21.08.2024, 13:39
Autor:
TASRTASR

Šéf PS považuje za znevažovanie parlamentu i Slovákov to, že koaliční poslanci ani ministerka kultúry neprišli na schôdzu o jej odvolávaní.

Situácia v kultúre je neudržateľná, tlak treba zvyšovať. Povedal to predseda opozičného PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka po ďalšom neúspešnom pokuse začať schôdzu o odvolávaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

image

Šimečka: Šimkovičová a Susko by nemali byť vo svojich funkciách

Šimečka považuje za znevažovanie parlamentu i Slovákov to, že koaliční poslanci ani ministerka kultúry neprišli na schôdzu o jej odvolávaní.

Nemôžu sa podľa neho čudovať, že sa budú naďalej zvolávať protesty. PS sa poradí s ostatnými opozičnými stranami, či budú vyvíjať aktivitu do začiatku septembrovej schôdze. Nevylučuje zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze či ďalších protestov.

"Každý ďalší deň, ktorý je vo funkcii ministerka kultúry a minister spravodlivosti, je zlým dňom pre slovenskú kultúru a spravodlivosť na Slovensku. Nevylučujem, že pôjdeme aj do ďalších protestov, lebo situácia je alarmujúca, špeciálne v oblasti kultúry," povedal novinárom Šimečka. Proti Šimkovičovej podľa neho protestuje kultúrna obec. Poslanec jej tiež vyčíta, že Slovenské národné divadlo je bez riadneho vedenia.

image

SaS chystá nečakaný krok. Stačí, že koalícia odvolá Šimečku

Parlament má o odvolávaní Šimkovičovej i ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) rokovať až na riadnej schôdzi, ktorá sa začne 10. septembra. V stredu neboli ani na ďalší pokus poslanci uznášaniaschopní.

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Suska kritizujú za presadenie trestných kódexov i za to, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Obaja ministri deklarujú, že majú právo na tieto kroky vo svojich rezortoch a tvrdia, že konajú zákonne. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

01 - Modified: 2024-09-18 18:53:38 - Feat.: - Title: Šéfka liberálov v europarlamente upozornila na odvolanie Šimečku, Metsolová chce reagovať 02 - Modified: 2024-09-18 13:25:03 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia budú bežnú trojčlennú rodinu stáť tisíc eur ročne, tvrdí PS 03 - Modified: 2024-09-18 12:08:04 - Feat.: - Title: "Toto je Ficova drahota." Šimečka tvrdí, že vláda o konsolidácii klame 04 - Modified: 2024-09-18 10:08:36 - Feat.: - Title: Dĺžka absolventskej praxe nebude skrátená, nezvýši sa ani jej príspevok 05 - Modified: 2024-09-18 09:42:52 - Feat.: - Title: Poslanci odmietli novelu zákona o priestupkoch z dielne PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. september 2024 10:49