Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Kováčikom je na konci. Budúci týždeň vyhlásia rozsudok

28.08.2024, 12:25
Autor:
TASRTASR

Dušan Kováčik v záverečnej reči zdôraznil, žiadny úplatok neprevzal. Obžaloba je podľa neho absolútne nedôvodná, je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení a skutok je vymyslený.

Záverečnou rečou bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. pokračoval v stredu na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, proces v jeho druhej korupčnej kauze. Dokazovanie bolo ukončené už vlani v novembri, kedy odzneli aj záverečné reči obžaloby a obhajoby. Samosudca vyhlási rozsudok 3. septembra.

Obžaloba Kováčika viní zo zločinu prijímania úplatku. V roku 2016 mal v špeciálne upravenej knihe prijať 50-tisíc eur od spoluobžalovaného Petra Košča za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Ako v záverečnej reči Kováčik zdôraznil, žiadny úplatok neprevzal. Obžaloba je podľa neho absolútne nedôvodná, je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení a skutok je vymyslený.

"Bez komentára," reagoval Kováčik pre médiá po skončení pojednávania.

Celé konanie je založené len na výpovedi jediného kľúčového svedka, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka. V jeho vymyslenom, absurdnom príbehu je viacero nelogickostí a rozporov a na tie v stredu podrobne obžalovaný poukázal.

Košč, označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý mal podplácať, sa na hlavných pojednávaniach nezúčastňoval. Od roku 2021 je na úteku a konalo sa voči nemu ako ujdenému.

Na začiatku pojednávania obhajkyňa Petra Košča Eva Mišíková potvrdila, že voči jej klientovi bolo zastavené trestné stíhanie z dôvodu premlčania. Sťažnosť voči uzneseniu o zastavení trestného stíhania nepodajú a nepodá ju ani prokurátor.

Ako Mišíková dodala, jej klient sa v tejto trestnej veci cíti nevinný. Po zrušení zatýkacích rozkazov sa Košč chce vrátiť na Slovensko a vypovedať v iných trestných veciach.

Bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika. v inej kauze v máji 2022 právoplatne odsúdili na osem rokov väzenia a peňažný trest vo výške 100-tisíc eur.

Prípad sa týkal prijatia úplatku a vyzradenia informácií zo spisov. Vo veci však podali Kováčik aj minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) dovolanie na Najvyšší súd.

Minister zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia súdu o dovolaní.

01 - Modified: 2024-09-12 15:02:31 - Feat.: - Title: Prokurátor generálnej prokuratúry podal odvolanie v neprospech Dušana Kováčika 02 - Modified: 2024-09-09 17:30:00 - Feat.: - Title: Kováčik opäť vinný, politický sabatikal a bombový týždeň ako súčasť hybridnej vojny (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-09-08 10:57:44 - Feat.: - Title: Vzbudilo to veľké vášne. Pellegrini verí, že Najvyšší súd o dovolaní v prípade Kováčika rozhodne čo najskôr 04 - Modified: 2024-09-05 14:51:07 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor o dôvodoch dovolania v prípade Dušana Kováčika nerokoval 05 - Modified: 2024-09-03 17:55:57 - Feat.: - Title: Opozícia poukazuje na ďalší odsudzujúci rozsudok v prípade Kováčika. Susko by mal skončiť, vravia Matovičovci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. september 2024 04:31