StoryEditor

Fico poskytol detaily o odvolávaní Šimečku. Hovorí o odhalení machinácií na ministerstve spravodlivosti

03.09.2024, 14:56
03.09.2024, 17:06
Autor:
dušudušu

Tibor Gašpar si myslí, že dôvody na odvolanie Michala Šimečku každý deň pribúdajú – a naznačil, že ich zmieni v odvolacom návrhu.

Predseda vlády a líder Smeru Robert Fico oznámil, že vo štvrtok 5. augusta bude predložený návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z pozície podpredsedu Národnej rady. Premiér uviedol podľa neho dva zásadné dôvody, pre ktoré treba Šimečku odvolať.

„Včera ministerstvo spravodlivosti vyhlásilo, že pri prideľovaní dotácií v oblasti ľudských práv došlo k machináciám,“ tvrdil Fico s tým, že zmienené manipulácie sa týkajú Šimečkovej rodiny. 

„Bolo 37 žiadostí, ktoré nespĺňali základné zákonné kritériá, napriek tomu sa dostali do druhého kola, a medzi nimi bola aj nadácia pána Šimečku,“ priblížil premiér.

Fico mal pravdepodobne na mysli neziskovú organizáciu Nadácia Milana Šimečku, ktorá je pomenovaná po starom otcovi predsedu PS. Sám Michal Šimečka v nadácii nepôsobí, ani z nej nečerpá financie. Členom správnej rady je Šimečkov strýko.

„Zneužíva inštitúty demokracie“

Predseda vlády taktiež uviedol, že riaditeľ ministerského odboru zámerne „sám sebe pridelil hodnotenie“ projektu, ktorý vedie Šimečkova mama Marta Šimečková. Podľa Fica tak chcel riaditeľ zabezpečiť, aby bola Šimečkovej pridelená dotácia.

Premiér neuviedol meno nadácie, zrejme však mal na mysli neziskovku Projekt Fórum, ktorá pod vedením Marty Šimečkovej každoročne organizuje Stredoeurópske Fórum. Prekáža mu aj fakt, že Šimečkovej partnerke Soni Ferienčíkovej bol udelený grant na podporu umeleckej činnosti. Jej umenie Fico dehonestoval ako „trasenie na zemi v tranze“.

image

Vláda bude pri problémoch s rekonštrukciou popradskej nemocnice nápomocná, vyhlásil Fico

„Tieto veci síce boli v mediálnom priestore ignorované, ale museli dynamizovať naše rozhodovanie v súvislosti s odvolaním pána Šimečku,“ povedal Fico. Poslanci za Smer aj SNS podpíšu návrh na odvolanie, pričom predkladateľom by mal byť podľa premiéra poslanec a podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer).

Šimečka podľa Fica navyše „zneužíva inštitúty demokracie“. Ako príklad uviedol organizovanie protestov, na ktorých demonštranti vyjadrili nesúhlas s počínaním rezortu kultúry aj rezortu spravodlivosti. Podľa Fica tak Šimečka postupuje preto, lebo obe zmienené ministerstvá jeho rodinu odrezali od štátnych dotácií.

„Považujeme to za nehoráznosť, aby niekto huckal ľudí len preto, lebo ministri začali na svojich rezortoch robiť poriadok,“ vyjadril sa líder Smeru.

Postoj Hlasu nie je známy

Aby Šimečka naozaj stratil pozíciu podpredsedu NR SR za predpokladu, že opozícia ho podrží, museli by za jeho odvolanie hlasovať aj poslanci Hlas. Fico sa k postoju strany Hlas nevyjadril.

„Od roku 1992 som stretol v politike aj gaunerov, aj džentlmenov, ale všetci mali rozmer. Pánovi Šimečkovi tento rozmer chýba, nie je ani gauner, ani džentlmen,“ zhrnul Fico.

image

Gordický uzol chcú rozpletať už len dva týždne. Koalícia má dovtedy vyriešiť, kto zasadne do čela parlamentu

Tibor Gašpar si myslí, že dôvody na odvolanie Šimečku každý deň pribúdajú – a naznačil, že ich zmieni v odvolacom návrhu. „Slovo netransparentnosť je len jemným výrazom na označenie týchto procesov,“ komentoval udelenie grantov zmieneným občianskym združeniam a partnerke lídra PS.

Gašpar sa zároveň vyjadril, že najlepším riešením by bolo, keby Šimečka odstúpil sám.

Šimečka reaguje

„Táto tlačovka bola len zúfalé predstavenie zatrpknutého človeka,“ okomentoval šéf progresívcov Ficovo vystúpenie a prirovnal ho k „štyrikrát prevarenému čaju“. Pripomenul, že občianske združenia spojené so Šimečkovou rodinou dostali dotácie aj počas minulých Ficových vlád – a to aj v časoch, kým ešte hnutie PS neexistovalo.

Navrhol, aby ministerstvo spravodlivosti prešetrilo aj udeľovanie dotácií z čias ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer). „Progresívne Slovensko nikdy nevládlo a nikdy nemalo dosah na rozdeľovanie grantov a dotácií. Robert Fico vládol a mal na to dosah, to je ten fundamentálny rozdiel,“ podotkol Šimečka s tým, že Fico by mal v prípade vážnych podozrení reálne konať.

Líder progresívcov zatiaľ nechcel špecifikovať, ako bude postupovať, ak bude z miesta podpredsedu parlamentu odvolaný. Avizoval len, že PS sa bude snažiť konať v konsenze s ostatnými opozičnými stranami.

01 - Modified: 2024-09-03 11:50:11 - Feat.: 1 - Title: Vláda bude pri problémoch s rekonštrukciou popradskej nemocnice nápomocná, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-09-03 11:24:21 - Feat.: 1 - Title: Bombové hrozby dostalo 270 škôl, prerušili vyučovanie. Žilinka sľubuje nekompromisnú reakciu 03 - Modified: 2024-09-02 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ficova vláda chce dať obrovskú sumu do prepojení s Ukrajinou. Tá je už teraz pre Slovensko druhý najväčší trh 04 - Modified: 2024-09-02 16:45:00 - Feat.: 1 - Title: Gordický uzol chcú rozpletať už len dva týždne. Koalícia má dovtedy vyriešiť, kto zasadne do čela parlamentu 05 - Modified: 2024-09-02 10:56:52 - Feat.: 1 - Title: Schodok štátneho rozpočtu Slovenska v auguste medziročne stúpol o štvrtinu
01 - Modified: 2024-09-03 16:18:34 - Feat.: - Title: Fico ide odvolávať Šimečku bez podpory Hlasu. Líder PS hovorí o dymovej clone a rozpade štátu 02 - Modified: 2024-09-03 11:50:11 - Feat.: - Title: Vláda bude pri problémoch s rekonštrukciou popradskej nemocnice nápomocná, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-09-01 12:47:25 - Feat.: - Title: Najvyšší ústavní činitelia vylúčili vystúpenie z EÚ a NATO, chcú sa však obzerať na všetky svetové strany 04 - Modified: 2024-09-01 10:51:54 - Feat.: - Title: Ukotvenie v EÚ a NATO, ale aj suverenita. Pellegrini, Fico a Žiga podpísali memorandum o zahraničnej politike 05 - Modified: 2024-08-30 10:41:32 - Feat.: - Title: Šimečka: Vláda nepredstavila konsolidačné opatrenia. Sú to obrovské peniaze, hovorí to o ich neschopnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. september 2024 07:38