Prezident Peter Pellegrini odovzdal poverovacie listiny dvom novým veľvyslancom Slovenska v Prezidentskom paláci v Bratislave. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Prezident odovzdal poverovacie listiny dvom novým veľvyslancom Slovenska, smerujú aj na pôdu OSN

06.09.2024, 12:16
Autor:
TASRTASR

Funkcia veľvyslanca pri OSN je podľa hlavy štátu náročnou výzvou a vyžaduje si okrem detailnej znalosti problematiky v globálnych otázkach aj hlboké pochopenie fungovania procesov a inštitúcií OSN.

Prezident Peter Pellegrini odovzdal v piatok poverovacie listiny dvom novým veľvyslancom Slovenska. Vedúcim stálej misie Slovenska pri Organizácii spojených národov sa stane Peter Hulényi. Funkciou vedúceho stáleho zastúpenia Slovenska pri Európskej únii poveril prezident Juraja Nociara.

"Odchádzate zastupovať Slovensko v rámci Únie aj na pôdu OSN. Obe spoločenstvá majú z pohľadu krajiny dlhodobo presadzujúcej multilateralizmus a medzinárodnú spoluprácu kľúčové miesto. Je preto mimoriadne dôležité, že našu krajinu budú na týchto postoch zastupovať skúsení diplomati," vyhlásil prezident v príhovore.

image

Slovensko ako jediná krajina Únie nekritizovala Orbánove cesty do Ruska a Číny

Funkcia veľvyslanca pri OSN je podľa hlavy štátu náročnou výzvou a vyžaduje si okrem detailnej znalosti problematiky v globálnych otázkach aj hlboké pochopenie fungovania procesov a inštitúcií OSN. Hulényi k týmto témam má podľa prezidenta blízko.

Pellegrini poznamenal, že pred novým veľvyslancom pri OSN stojí aj výzva získať a realizovať mandát nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN pre roky 2028 a 2029. Podľa hlavy štátu je to pre Slovensko príležitosť v oblasti presadzovania svojich priorít.

Prezident tiež vyzdvihol dôležitosť pozície veľvyslanca pri Únii v Bruseli. Spomenul, že prebieha proces kreovania novej Európskej komisie a v spojitosti s tým je podľa neho dôležité, aby Nociar ako nový veľvyslanec prichádzal s inovatívnymi a inšpiratívnymi riešeniami, ktoré budú zohľadňovať priority Slovenska.

Hlava štátu vyhlásila, že Únia čelí mnohým výzvam. Ako spoločenstvo štátov založené na demokracii však podľa nej únia viackrát ukázala, že si vie poradiť aj s komplikovanými otázkami. Schopnosti nového veľvyslanca Nociara pestovať a zveľaďovať vzťahy medzi štátmi bude významná aj pre európsku budúcnosť Slovenska, vyhlásil prezident.

Prezident obom designovaným veľvyslancom poprial veľa síl a úspechov v ich práci.

01 - Modified: 2024-09-05 13:32:45 - Feat.: - Title: Pellegrini navštívi Rakúsko, stretne sa s prezidentom Van der Bellenom a krajanmi 02 - Modified: 2024-09-03 19:53:12 - Feat.: - Title: Pellegrini vo Francúzsku vyzdvihol úspechy paralympionikov. Podľa neho robia "excelentnú reklamu" krajine 03 - Modified: 2024-09-03 15:06:05 - Feat.: - Title: OSN skúma zákon umožňujúci Ukrajine zakázať pôsobenie cirkví spojených s Ruskom, vyvoláva obavy 04 - Modified: 2024-09-03 14:10:01 - Feat.: - Title: Za dva dni dostalo v Pásme Gazy vakcínu proti obrne na 160-tisíc detí, tvrdí OSN. Izrael vakcináciu povolil 05 - Modified: 2024-09-02 08:51:32 - Feat.: - Title: Pellegrini otvoril školský rok v Banskej Bystrici na škole, ktorú sám navštevoval
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. september 2024 12:17