Podľa koaličnej zmluvy patrí post šéfa Národnej rady strane Hlas, ktorá na funkciu nominovala svojho podpredsedu Richarda Rašiho. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Neobsadený post šéfa Národnej rady je signálom o vzťahoch vnútri koalície, tvrdí politológ

07.09.2024, 15:24
Autor:
TASRTASR

Premiér v sobotu povedal, že situácia sa môže vyvinúť tak, že buď sa stane predsedom Národnej strany Danko, alebo do konca volebného obdobia bude viesť parlament Žiga.

Vládna koalícia má parlamentnú väčšinu, preto je prinajmenšom zvláštne, že doposiaľ nedospela k dohode o obsadení funkcie predsedu Národnej rady. Skonštatoval to politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied.

Považuje to tiež za signál pre verejnosť o vzťahoch vnútri koalície, hoci je podľa neho zrejmé, že rozpad koalície pre túto otázku nemožno očakávať.

Problém je v ústave

Neobsadený post predsedu Národnej rady neparalyzuje podľa politológa činnosť parlamentu, keďže podľa Ústavy Slovenskej republiky ho zastupujú podpredsedovia.

"Problémom je, že ústava nedefinuje, kto sa v prípade neprítomnosti alebo neobsadenia funkcie stáva povereným predsedom, podľa akého kľúča sa poverený predseda vyberá spomedzi podpredsedov. Je to prakticky v rukách neformálnych a ústavne neregulovaných dohôd na úrovni vládnej koalície," myslí si Marušiak.

image

Fico: Bez poslancov Hlasu nevieme otvoriť schôdzu o odvolávaní Šimečku

Súčasný poverený predseda Národnej rady Peter Žiga (Hlas) plní všetky funkcie predsedu parlamentu. Problém by mohol podľa Marušiaka nastať, keby nebola obsadená funkcia prezidenta. "V tom prípade na predsedu parlamentu prechádzajú kompetencie napríklad v oblasti zvolania ustanovujúcej schôdze Národnej rady, menovania a odvolania premiéra a ostatných členov vlády, prijímanie ich demisie a podobne," ozrejmil.

Takisto by na predsedu Národnej rady prešla aj kompetencia na návrh vlády vyhlásiť vojnový stav, výnimočný stav a mobilizáciu ozbrojených síl. "V prípade, ak by nebola obsadená funkcia prezidenta ani predsedu parlamentu, by zrejme tieto úlohy mohol vykonávať iba poverený predseda," skonštatoval.

image

Spor o predsedu parlamentu neutícha. Hlas-SD a SNS interpretujú závery koaličnej rady rôzne

Politológ poukázal aj na to, že po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer) vykonávali funkciu v prípade predsedu vlády aj predsedu parlamentu poverení podpredsedovia. "Opäť, za hlavný problém považujem to, že ústava nepamätala na spôsob, akým sa tieto poverenia realizujú a aký je rozsah ich právomocí," uviedol.

Aktuálna situácia reputáciu krajiny nezničí

Dôsledky súčasnej situácie v parlamente nemajú podľa Marušiaka vplyv na reputáciu Slovenska v zahraničí. "Podobné situácie sa bežne stávajú v demokratických režimoch, zatiaľ daná situácia neviedla k paralyzovaniu ústavných orgánov štátu," dodal s tým, že reputáciu Slovenska v zahraničí môžu ohroziť iné kroky, ako napríklad situácia z minulosti, ktorá vznikla paralyzovaním činnosti ústavného súdu či v situácii, keď prezident Slovenskej republiky neoprávnene blokoval vymenovanie niektorých sudcov v tomto orgáne.

image

Danko dostal ponuku týkajúcu sa postu predsedu parlamentu. Šéf SNS ju odmietol, tvrdí Taraba​

Podľa koaličnej zmluvy patrí post šéfa Národnej rady strane Hlas, ktorá na funkciu nominovala svojho podpredsedu Richarda Rašiho. Na post si nárokuje aj SNS, pretože podľa šéfa strany Andreja Danka by bolo ideálne, keby tri vládne strany obsadili pozície troch najvyšších ústavných činiteľov.

Odvoláva sa na to, že prezidentom sa stal zakladateľ Hlasu Peter Pellegrini a premiérom je šéf Smeru Fico. Ten Danka podporuje vo funkcii, ale zdôrazňuje potrebu dohody v koalícii.

image

K dohode na predsedovi parlamentu zatiaľ nedošlo. Hlas trvá na koaličnej zmluve, tvrdí Raši

Premiér v sobotu povedal, že situácia sa môže vyvinúť tak, že buď sa stane predsedom Národnej strany Danko, alebo do konca volebného obdobia bude viesť parlament Žiga.

01 - Modified: 2024-09-07 12:16:36 - Feat.: - Title: Fico: Bez poslancov Hlasu nevieme otvoriť schôdzu o odvolávaní Šimečku 02 - Modified: 2024-09-07 11:00:39 - Feat.: - Title: HN24: Robert Fico v Sobotných dialógoch 03 - Modified: 2024-09-07 10:32:34 - Feat.: - Title: HN24: Robert Fico v Sobotných dialógoch 04 - Modified: 2024-09-07 06:18:48 - Feat.: - Title: Danko: Sulíkovi, Matovičovi a Kollárovi sa vracia, čo zasiali 05 - Modified: 2024-09-06 14:21:38 - Feat.: - Title: Poslanci by mali o odvolávaní Šimečku rokovať vo štvrtok, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. september 2024 15:24