StoryEditor

Odvolávanie Šimečku v parlamente: Som ten, ktorý vás vo voľbách porazí, odkázal šéf PS Ficovi

12.09.2024, 09:22
12.09.2024, 11:53
Autor:
TASRTASR

O návrhu bude parlament rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v prípade potreby aj po 19.00 h.

V pléne Národnej rady sa vo štvrtok ráno začala mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu. Iniciovali ju koaliční poslanci za Smer-SD a SNS.

O návrhu bude parlament rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v prípade potreby aj po 19.00 h. Hlasovať o návrhu bude na najbližšom hlasovaní aktuálnej riadnej 19. schôdze Národnej rady.

Diskusia sa už začala, písomne sa do nej prihlásilo 50 rečníkov, z toho šesť za klub.

image

Anketa s poslancami Hlasu: stotožňujú sa s rozhodnutím odvolať Šimečku? Niektorí sú za, iní čakajú (+video)

Gašpar: Šimečka nemá vysokú mieru integrity

Michal Šimečka nemôže vzhľadom na podozrenia a zistenia vykonávať funkciu podpredsedu Národnej rady zodpovedne, nezávisle, nestranne a v súlade s najvyššími etickými a právnymi štandardmi. Uviedol to poslanec Tibor Gašpar, ktorý predstavil odôvodnenie návrhu na odvolanie Šimečku v pléne Národnej rady.

"Táto funkcia vyžaduje od verejného činiteľa nielen odborné schopnosti, ale aj vysokú mieru integrity a oddanosti verejnému záujmu, čo v prípade podpredsedu Národnej rady Michala Šimečku je vážne spochybnené vzhľadom na množstvo skutočností, ktoré sú v súčasnej dobe predmetom verejnej a mediálnej diskusie," priblížili koaliční poslanci v návrhu.

Gašpar vo svojom vystúpení poukázal aj na opozičné protesty. Tvrdí, že Šimečka zneužil právo občanov zhromažďovať sa na ochranu financovania svojej rodiny. Protestujúcich podľa neho zámerne neinformoval, že z ministerstva spravodlivosti a kultúry jeho rodina získala viac ako milión eur.

Šimečkovi zároveň vyčítajú aj jeho vyjadrenia na protestoch.

image

Šimečka nemôže byť podpredsedom parlamentu. Chýba mu integrita a polarizuje verejnú diskusiu, tvrdí Gašpar

Som ten, kto vás vo voľbách porazí, odkazuje Šimečka Ficovi

Koalícia sa namiesto riešenia problémov venuje iba osobnej pomste. Skonštatoval to Michal Šimečka v pléne Národnej rady. Dôvody, pre ktoré ho chcú koaliční poslanci odvolávať, odmietol.

"Ja sa vám, koalícia a premiér, čudujem, že s týmto vôbec prichádzate, lebo škodíte sami sebe. Všetkým voličom, aj vašim, ukazujete, že kašlete na ich problémy. Tie sú vám ukradnuté. Riešite iba osobnú pomstu. Venujete sa politikárčeniu, keď nám pomaly krajina padá na hlavu," poznamenal.

Za iniciátora jeho odvolávania označil premiéra Roberta Fica. Šimečka zopakoval, že na mimoriadnej schôdzi chcú opoziční poslanci poukázať na aktuálne problémy. On sám hovoril o rozpadávaní štátu. "Po 4600 dňoch, čo je strana Smer a premiér pri moci, má Slovensko štvrtú najnižšiu životnú úroveň z celej Európskej únie," podotkol. Poukázal na to, že takmer milión ľudí v Slovenskej republike je ohrozených chudobou. "Namiesto toho tu budeme strácať čas debatou o nejakých grantoch, výzvach a mojej rodine," dodal.

Šimečka opakovane odmietol dôvody pre jeho odvolanie. Odsúdil útoky na jeho rodinu v súvislosti s čerpaním dotácií. Ich prácu vyzdvihol. Poukázal na to, že všetky spomínané nadácie či občianske združenia čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky. "Väčšina grantov sa udelila v čase, keď vládol Smer," skonštatoval. Namietal aj tvrdenia o podozrení z manipulácie pri prideľovaní dotácií. "Aj ten váš audit konštatuje, že nedošlo k žiadnemu konfliktu záujmov," odkázal koalícii.

Zároveň sa označil za vždy férového podpredsedu parlamentu. "Nikdy som nevyužíval funkciu predsedajúceho, aby som škodil koalícii alebo pomáhal opozícii," podotkol. Deklaroval, že v politickej opozičnej práci bude pokračovať bez ohľadu na výsledok jeho odvolávania. Má podľa vlastných slov ambíciu poraziť v ďalších parlamentných voľbách Smer. "Pán premiér, som ten, ktorý vás vo voľbách porazí," uzavrel.

image

Rozhádaná spoločnosť sa nedokáže brániť ani tým najhlúpejším útokom

Návrh na odvolanie Šimečku podali 5. septembra poslanci za koaličný Smer a SNS. Odvolať ho chcú pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, i podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítali mu tiež organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Kritiku odmietol. Tvrdí, že na jeho odvolanie tlačí premiér Robert Fico, ktorý útokmi na neho a jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Upozornil, že všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico a koalícia spomínajú, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky.

01 - Modified: 2024-09-11 09:26:07 - Feat.: 1 - Title: Šimečka reaguje na svoje odvolávanie: Ak vláda neprestane šíriť nenávisť, môže to mať vážne dôsledky 02 - Modified: 2024-09-10 17:14:17 - Feat.: 1 - Title: Kolegovia z Hlasu musia pochopiť, že politika je aj o kompromise, vyhlásil Danko. Váži si Ficovu podporu 03 - Modified: 2024-09-10 14:03:25 - Feat.: 1 - Title: Hlas nakoniec povolil a odvolanie Šimečku podporí. PS chystá tvrdú reakciu
01 - Modified: 2024-09-19 07:24:08 - Feat.: - Title: Poslanci začali štvrtkové rokovanie diskusiou o cestovnom ruchu 02 - Modified: 2024-09-17 17:49:17 - Feat.: - Title: Poslanci v závere utorkového rokovania diskutovali o príspevkoch na šport 03 - Modified: 2024-09-17 17:26:08 - Feat.: - Title: Poslanci za KDH sa nezúčastnia na voľbe členov Rady STVR, považujú to za frašku 04 - Modified: 2024-09-17 16:36:48 - Feat.: - Title: Procesy súvisiace s hodnotením vplyvov na životné prostredie sa zefektívnia, rozhodli poslanci 05 - Modified: 2024-09-17 16:01:31 - Feat.: - Title: Tepelné čerpadlá budú oslobodené od poplatkov za využívanie vôd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. september 2024 19:03