StoryEditor

Pellegrini prijal lídrov koalície, v utorok privíta aj zástupcov opozičných strán

12.09.2024, 13:41
12.09.2024, 16:36
Autor:
TASRTASR

Predseda PS Michal Šimečka v súvislosti so stretnutím skonštatoval, že nie je vôľa na strane koalície o spoločenský zmier a deeskaláciu napätia od atentátu na premiéra Fica.

Politický súboj sa musí vrátiť z osobnej roviny do vecnej, aby sa jeho predmetom opäť stali skutočné problémy ľudí na Slovensku. Pri štvrtkovom stretnutí s lídrami koaličných strán Robertom Ficom (Smer-SD), Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a Andrejom Dankom (SNS) to zdôraznil prezident SR Peter Pellegrini.

"Osobné útoky v politike zbytočne zvyšujú napätie v spoločnosti a odvádzajú pozornosť od reálnych problémov Slovenska," uviedol prezident.

Hlava štátu aj v tejto súvislosti upozornila na aktuálne dianie v Národnej rade SR.

image

Fico sa zľakol, je to úplne absurdné, hovorí opozícia o odvolávaní Šimečku

Hoci nemá právomoc zasahovať do vnútorných pomerov v parlamente, koaličných lídrov vyzval, aby i po prípadnom odvolaní podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky Michala Šimečku (PS) "zabezpečili také personálne obsadenie vedenia parlamentu, ktoré bude rešpektovať výsledky demokratických parlamentných volieb a ktoré umožní opozícii vykonávať svoju hlavnú úlohu, teda kontrolu vládnej moci".

Šutaj Eštok: Obed bol o faktoch

Predseda Hlasu-SD a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok na sociálnej sieti uviedol, že primárnou témou rozhovoru bola najmä minimalizácia negatívneho dosahu konsolidácie verejných financií na sociálny štandard občanov. "Náš obed bol o faktoch a adresnej pomoci a nie o hľadaní teoretických riešení," dodal líder Hlasu-SD.

Nastavenie konsolidácie aj v nadväznosti na štátny rozpočet ako tému potvrdil na popoludňajšej tlačovej konferencii aj predseda SNS Andrej Danko.

image

Danko víta jednotu koalície pri odvolávaní Šimečku, prípadnú nomináciu Mikloška by podporil

"Bavili sme sa o tom, aby sme tú konsolidáciu, napriek tomu, čo nám tu zanechali predchádzajúce vlády, dosiahli takým spôsobom, aby sme čo najviac zaťažili tých, ktorí na to majú, to znamená banky a veľké firmy," povedal Danko. Priznal aj debatu o novom predsedovi parlamentu. "Nie je to však téma, na ktorej stojí a padá koalícia," uistil líder národniarov.

Po štvrtkovom obede s lídrami koaličných strán pozval Pellegrini na utorok 17. septembra do Prezidentského paláca aj zástupcov opozície. 

Matovič pozvánku nedostal

Predseda SaS Branislav Gröhling na štvrtkovej tlačovej konferencii potvrdil, že opozičné PS, KDH a SaS sa zúčastnia na spoločnom obede s Pellegrinim v utorok o 12.30 h. Gröhling rešpektuje rozhodnutie hlavy štátu, že stretnutie s lídrami strán rozdelil na koaličné a opozičné. "Výhrady budem smerovať priamo jemu v Prezidentskom paláci," poznamenal.

Predseda PS Michal Šimečka v súvislosti so stretnutím skonštatoval, že nie je vôľa na strane koalície o spoločenský zmier a deeskaláciu napätia od atentátu na premiéra Fica. "Okrúhly stôl všetkých politických strán mal byť práve o tom, ako znížiť napätie v spoločnosti," tvrdí.

image

Odvolávanie Šimečku v parlamente: Som ten, ktorý vás vo voľbách porazí, odkázal šéf PS Ficovi

Obeda sa zúčastní aj KDH, povedal šéf kresťanských demokratov Milan Majerský. "Čakal som, že to bude spoločný obed koalície a opozície a čakal som aj to, že pán prezident jasne a deklaratívne povie aj výhradu voči odvolávaniu podpredsedu Národnej rady SR (Šimečku-pozn. red.)," podotkol Majerský.

Hnutie Slovensko neeviduje pozvánku do Prezidentského paláca. "Pellegrini veľmi dobre vie, že sa nemusí unúvať. (...) Pellegrini vie, že som mu nikdy ani ruku nepodal. Jednoducho my s organizovaným zločinom alebo mafiou nerokujeme, my voči mafii bojujeme," podotkol šéf hnutia Igor Matovič. Dodal, že ak sa s prezidentom chcú iné strany dohadovať, nech tak urobia.

01 - Modified: 2024-09-19 20:31:05 - Feat.: - Title: Gašpar o postoji poslancov Hlasu: Musím byť kritický. Vysiela to signál, že tam nie je všetko v poriadku 02 - Modified: 2024-09-19 06:33:18 - Feat.: - Title: Pavel a Pellegrini plánujú spoločné prednášky na univerzitách. Chcú ukázať nadštandardnosť vzťahov 03 - Modified: 2024-09-18 19:33:49 - Feat.: - Title: Opozičný kandidát González povedal, že musel podpísať dokument potvrdzujúci Madurovo víťazstvo vo Venezuele 04 - Modified: 2024-09-18 12:39:16 - Feat.: - Title: Pellegrini reaguje na Kamenického: Knihy boli vždy symbolom vzdelania, ktoré musí byť dostupné všetkým 05 - Modified: 2024-09-18 12:29:36 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zvolanie výboru na kontrolu činnosti SIS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. september 2024 22:31