Na snímke šéf PS Michal Šimečka počas schôdze parlamentu, ktorá viedla k jeho odvolaniu z postu podpredsedu Národnej rady. FOTO: TASR/P. Neubauer
StoryEditor

Šimečka pre HN: Trojpercentná extrémistická strana zametá s celým Hlasom i koalíciou (rozhovor)

20.09.2024, 00:00

V rozhovore s predsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom sa dozviete:

  • či si myslí, že dokázal svojou argumentáciou pri odvolávaní presvedčiť aj voličov koalície;
  • čo budú jeho najbližšie politické kroky a či plánuje ešte organizovať protesty;
  • či sa rozpráva o vstupe Ivana Korčoka a Martiny Holečkovej do PS;
  • prečo vedenie strany zasahuje do prejavov jeho mládežníckej organizácie.

Myslíte si, že ste svojou argumentáciou pri odvolávaní z postu podpredsedu Národnej rady dostatočne presvedčili verejnosť vrátane voličov koalície?

Ani počas tej rozpravy k môjmu odvolávaniu, ani počas celého toho mesiaca, keď Robert Fico útočil na moju rodinu, nebolo úplne jasné, z čoho ma vlastne obviňujú. Občas hovorím, že to je ako v slávnom románe Proces od Franza Kafku. Hlavný protagonista Jozef K. sa zrazu ocitne obžalovaný a nevie z čoho, nevie, v čom sa má obhajovať, lebo nie je vôbec jasné, z čoho ho obvinili.

Na začiatku vraveli, že to je preto, lebo organizujem protesty, čo je pravda. Potom ma obviňovali z konfliktu záujmov, ktorý sa preukázateľne neudial, ako potvrdilo aj ministerstvo spravodlivosti v audite, ktorý si oni dali urobiť, a nakoniec už to skĺzlo do toho, že ma obviňujú, že som napojený na Václava Havla.

Vraj nemáme ako PS jasný názor na amnestie, ktoré vydal československý prezident Havel, alebo z toho, že sme odvolávali ministerku Martinu Šimkovičovú. Takže nie je úplne jasné, čo bol problém.

image

Opozícia musí prestať hrať o to, kto porazí Fica, tvrdí Naď z Demokratov. Hovorí o nových členoch z parlamentu

Stále hovorím, že to je pomsta za opozičnú prácu. Že je to naozaj za tie protesty, veď to aj premiér a ministri hovorili. Ale ide o legitímny nástroj opozičnej práce. Počas pandémie ich využíval aj Robert Fico a boli omnoho vulgárnejšie ako tie naše.

Ale určite je časť koaličných voličov, ktorí uverili tomu, čo hovorí premiér – tomu absurdnému vykonštruovanému obvineniu. Asi ani nie je úplne v mojich silách ich presvedčiť.

Traja poslanci Hlasu nehlasovali za vaše odvolanie napriek tomu, že strana to chcela inak. Vedeli ste o tom dopredu?

Nevedel som. Vôbec sme nevedeli v strane, ako hlasovanie dopadne. Jeden alebo dvaja z tých poslancov dopredu indikovali, že s tým majú problém.

V kuloároch nám koaliční poslanci aj zo Smeru, aj z Hlasu hovorili, že s tým nie sú komfortní, že im to nedáva zmysel. Ale nakoniec sa podvolili. A špeciálne strana Hlas. Vo všetkom sa doteraz podvolila Ficovi a Andrejovi Dankovi. Trojpercentná extrémistická strana zametá s celým Hlasom i koalíciou.

Tí traja sa nepodvolili.

Oni nie, ale väčšina.

Od začiatku PS komunikovalo, že nebude ponúkať za vás náhradu. Teraz sa však objavili informácie, že sa to môže zmeniť. Kto vás teda na spomínanom mieste v parlamente nahradí?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 58% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-19 06:58:03 - Feat.: 1 - Title: Čo sa v konsolidácii nepáči národniarom? Poukazujú na dve veci, s jednou chcú pohnúť 02 - Modified: 2024-09-17 15:03:53 - Feat.: 1 - Title: Dôsledky odvolania Šimečku? SNS kritizuje poslancov Hlasu, Šutaja Eštoka vyzýva, aby zakročil 03 - Modified: 2024-09-16 15:37:24 - Feat.: 1 - Title: „Skutky rozhodujú, nie reči.“ Holečková priblížila odchod z KDH, so SaS si podľa Gröhlinga veľmi dobre rozumie 04 - Modified: 2024-09-13 08:22:45 - Feat.: 1 - Title: Matovičovmu hnutiu prieskumy neprajú, opúšťajú ho poslanci. Hovoria o vyhorení
01 - Modified: 2024-09-19 20:31:05 - Feat.: - Title: Gašpar o postoji poslancov Hlasu: Musím byť kritický. Vysiela to signál, že tam nie je všetko v poriadku 02 - Modified: 2024-09-19 20:48:57 - Feat.: - Title: Blaha bučal v europarlamente, keď sa hovorilo o odvolávaní Šimečku. Šéfku frakcie nazval fašistkou 03 - Modified: 2024-09-19 15:42:39 - Feat.: - Title: Srbský veľvyslanec na Slovensku pre HN: Veríme, že vaše skúsenosti nám pomôžu na našej ceste do Európskej únie 04 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu? 05 - Modified: 2024-09-18 18:53:38 - Feat.: - Title: Šéfka liberálov v europarlamente upozornila na odvolanie Šimečku, Metsolová chce reagovať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. september 2024 00:03