Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Fico naznačil možnú výmenu Dolinkovej: Máme šokujúce informácie. Je to cesta k bankrotu, tvrdí Taraba

20.09.2024, 17:06
Autor:
prutprut

Ministerka nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami. Nenecháme sa vydierať, reagoval Fico na Dolinkovej slová o tom, že zdravotníctva by sa konsolidácia nemala dotknúť.

Premiér Robert Fico dnes na tlačovej konferencii kritizoval ministerku zdravotníctva za Hlas, Zuzanu Dolinkovú, v súvislosti s konsolidáciou. “Dokedy budeme nalievať peniaze do zdravotníctva, keď nevidíme žiadny efekt?” povedal Fico.

Tlačová konferencia premiéra Roberta Fica, kde kritizoval šéfku rezortu zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú

Podľa neho vyčlenené financie pre rezort zdravotníctva dosiahli tento rok viac než osem miliárd eur, čo je dvojnásobok pridelených financií z roku 2010, kedy bola vládnou stranou Smer.

"Dajte, dajte, dajte"

“Toto je otázka pre ministerku zdravotníctva. Musí povedať, čo ide robiť. Nemôže stále chodiť a hovoriť to isté: Dajte, dajte, dajte,” povedal Fico a kritizoval šéfku rezortu Dolinkovú.

Vyzval ju, aby predložila opatrenia, ktoré v rámci konsolidácie ušetria peniaze v rezorte. “Vieme, ako sa kupuje zdravotnícky materiál, máme o tom šokujúce informácie,” povedal predseda vlády. Podľa neho sa v oblastiach zdravotníctva “vyhadzujú peniaze” a organizáciám chýba manažment.

image

Konsolidácia verejných financií sa nemala dotknúť zdravotníctva, opatrenia už robíme, reaguje Dolinková

“Ministerka musí ponúknuť realistický plán fungovania zdravotníctva, ak tam ide osem miliárd eur. Teraz pýtajú ďalších 800 miliónov,” povedal Fico. “A stále budeme tam, kde sme. Musí prísť rozhodnutie,” dodal.

Fico pozval koaličných partnerov na diskusiu o tomto rezorte. Niektorí zdravotníci podľa neho robia zo zdravotníctva politiku.

“Radšej by som sa stretol s tými, ktorí podávajú reálnu robotu,” povedal Fico. Narážal tým na lekárske odbory, ktoré kritizujú vládne rozhodnutie, ktoré v rámci konsolidácii zastaví rast platov v zdravotníctve podľa doteraz platného automatu. 

Možná výmena na čele rezortu

Podľa Tarabu je potrebné do zdravotníctva zaviesť poriadok. “Ak nebude odvaha politicky do toho ísť, tak o rok už to nikto v tomto štáte neutiahne. Všetci tu budeme robiť na neefektívne zdravotníctvo,” povedal minister životného prostredia a vicepremiér Tomáš Taraba.

Taraba žiada, aby vo VšZP malo zastúpenie aj ministerstvo financií. “Toto je cesta k bankrotu,” povedal Taraba na margo zdravotníctva, ktoré je podľa neho čoraz drahšie.

image

V zdravotníctve hrozí kolaps, zvýši sa exodus zdravotníkov, varuje SaS. Strana chce odvolať Dolinkovú​

“Ministerka nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami. Nenecháme sa vydierať,” reagoval Fico na Dolinkovej slová o tom, že zdravotníctva by sa konsolidácia nemala dotknúť.

Premiér vyzval zástupcov odborov, aby rokovali najprv na rezorte s ministerkou. “Ak to ministerka nezvládne, zvládne to niekto iný,” povedal Fico.

Kritika z SNS

Ministerku kritizoval aj šéf koaličnej SNS Andrej Danko. "Slovenskú ekonomiku môže stiahnuť pod vodu rezort zdravotníctva," vyhlásil Danko.

Od koaličného partnera, strany Hlas-SD, chce počuť, ako to bude s daným rezortom ďalej. Tvrdí, že v sektore zdravotníctva sa strácajú peniaze.

"Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa musí veľmi rýchlo prebrať, pretože za čias Tomáša Druckera bol rozpočet štyri miliardy, dnes už zdravotníctvu nestačí pomaly deväť miliárd eur a povedzte mi, či ste spokojnejší v nemocniciach, či vidíte väčšiu kvalitu zdravotnej starostlivosti, či vidíte výstavbu nemocníc," poznamenal.

image

Danko: Dolinková sa musí veľmi rýchlo prebrať. Rezort zdravotníctva je jama levová, strácajú sa tam peniaze

Slovenské zdravotníctvo označil Danko za "jamu levovu". "Peniaze sa strácajú, nazmluvňujú sa ‘cétečka‘, ktoré nepotrebuje štát, budujú sa súkromné nemocnice, ktoré nemajú systémové nastavenie na štátne," podotkol. Stotožňuje sa podľa vlastných slov s výhradami obyvateľov Slovenska.

"Štát peniaze do zdravotníctva leje, ale musíme sa pozrieť, kde sa tam strácajú," podotkol. Apeloval na šéfku rezortu zdravotníctva, aby začala "makať".

01 - Modified: 2024-09-20 12:17:29 - Feat.: 1 - Title: Navrhnuté konsolidačné opatrenia v zdravotníctve môžu spôsobiť kolaps, tvrdí asociácia nemocníc 02 - Modified: 2024-09-19 16:17:22 - Feat.: 1 - Title: Konsolidácia verejných financií sa nemala dotknúť zdravotníctva, opatrenia už robíme, reaguje Dolinková 03 - Modified: 2024-09-19 08:42:30 - Feat.: 1 - Title: V zdravotníctve hrozí kolaps, zvýši sa exodus zdravotníkov, varuje SaS. Strana chce odvolať Dolinkovú​ 04 - Modified: 2024-09-18 14:19:27 - Feat.: 1 - Title: Danko: Dolinková sa musí veľmi rýchlo prebrať. Rezort zdravotníctva je jama levová, strácajú sa tam peniaze 05 - Modified: 2024-09-17 08:14:03 - Feat.: 0 - Title: Dánsko nebol dobrý vzor, tvrdí ministerstvo. Reforma nemocníc pokračuje 06 - Modified: 2024-09-12 07:11:58 - Feat.: 1 - Title: Anketa s poslancami Hlasu: stotožňujú sa s rozhodnutím odvolať Šimečku? Niektorí sú za, iní čakajú (+video) 07 - Modified: 2024-09-11 13:28:56 - Feat.: 1 - Title: Pacientom už o tri týždne hrozí šok. Čas na dôležité rokovania poisťovní s ambulanciami sa kráti
01 - Modified: 2024-09-20 15:50:55 - Feat.: - Title: Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom, reaguje na Súdny dvor Únie 02 - Modified: 2024-09-20 14:10:42 - Feat.: - Title: Fico: Z eurofondov na povodne pripadne Slovensku jedna miliarda eur 03 - Modified: 2024-09-20 13:01:48 - Feat.: - Title: Roberta Fica dobehla politická karma, ale hrozí mu ešte väčšia pohroma 04 - Modified: 2024-09-19 17:16:22 - Feat.: - Title: Miliardy z fondu Európskej únie sa použijú pri náprave škôd po povodniach, hovorí Fico o "obrovskej pomoci" 05 - Modified: 2024-09-19 20:31:05 - Feat.: - Title: Gašpar o postoji poslancov Hlasu: Musím byť kritický. Vysiela to signál, že tam nie je všetko v poriadku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. september 2024 17:51