Prezident Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Pellegrini odcestoval do USA, zúčastní sa na Valnom zhromaždení OSN

22.09.2024, 11:06
Autor:
TASRTASR

Okrem prejavu vo všeobecnej rozprave sa prezident zúčastní aj na samite budúcnosti a tiež na otvorenej diskusii v Bezpečnostnej rade OSN.

Prezident Peter Pellegrini odcestoval v nedeľu predpoludním do Spojených štátov. Hlavným cieľom jeho takmer týždňovej pracovnej cesty je účasť na 79. Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov v New Yorku.

Okrem prejavu vo všeobecnej rozprave sa zúčastní aj na samite budúcnosti a tiež na otvorenej diskusii v Bezpečnostnej rade OSN. Popri tom absolvuje viacero bilaterálnych stretnutí.

Kancelária slovenského prezidenta označila Samit budúcnosti za ťažiskové podujatie tohtoročného VZ OSN. Svetoví lídri tam podľa prezidentovho úradu budú diskutovať o možnostiach dosiahnutia nového medzinárodného konsenzu a obnovenia dôvery v multilateralizmus.

Debaty sa dotknú okrem iného aj mierového využívania vesmíru a nových technológií, napríklad umelej inteligencie. Pellegrini by mal vystúpiť na tomto podujatí v pondelok.

Diskusia s prezidentom SR uzavrie v utorok 24. septembra v New Yorku podujatie s názvom Slovak PRO Summit 2024. Cieľom tejto platformy je posilnenie spolupráce medzi USA a Slovenskom prostredníctvom Slovákov žijúcich v USA. Predtým vystúpi ako hlavný rečník podujatia bývalý hokejista Marián Gáborík.

Prejav vo všeobecnej rozprave VZ OSN čaká hlavu štátu v stredu 25. septembra. Vo vystúpeniach lídrov sa očakávajú témy vojny na Ukrajine a v Pásme Gazy, ochrana medzinárodného poriadku, rešpektovanie Charty OSN a medzinárodného práva, podpora multilateralizmu či klimatická kríza a jej dôsledky.

Pellegrini sa taktiež zúčastní na otvorenej diskusii Bezpečnostnej rady OSN na vysokej úrovni na tému "Schopnosť viesť smerom k mieru". Bilaterálne rokovania by mal absolvovať s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Gutterresom i ďalšími hlavami štátov, ako aj s prezidentom Svetového židovského kongresu Ronaldom Lauderom.

Vo štvrtok 26. septembra sa presunie do Cedar Rapids, druhého najväčšieho mesta štátu Iowa. Navštívi tam Národné české a slovenské múzeum a knižnicu. Táto inštitúcia tento rok oslavuje 50. výročie založenia. V piatok tam Pellegrini spoločne s českým prezidentom Petrom Pavlom odhalí nový orloj na zrenovovanej hodinovej veži. Orloj je postavený v štýle historických hodín na pražskej Staromestskej radnici, sochy preň vytvoril slovenský sochár Andrej Haršány.

Do vlasti by sa mal prezident vrátiť v sobotu 28. septembra.

01 - Modified: 2024-09-21 16:29:17 - Feat.: - Title: Syn ugandského prezidenta Museveniho podporuje ugandského lídra na siedme funkčné obdobie 02 - Modified: 2024-09-21 09:57:35 - Feat.: - Title: Prezident Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN. Témou bude mier 03 - Modified: 2024-09-20 13:47:40 - Feat.: - Title: Prezident podpísal novelu, ktorá mení systém obchodovania s emisnými kvótami 04 - Modified: 2024-09-20 13:37:58 - Feat.: - Title: Pellegrini podpísal nový zákon o európskych príspevkoch pre rozvoj vidieka 05 - Modified: 2024-09-20 13:33:58 - Feat.: - Title: Pellegrini podpísal novú reguláciu služieb spojených s kryptoaktívami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. september 2024 11:06