Poslanec SaS Tomáš Szalay. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Poslanec SaS Szalay: SNS sa môže pridať k opozícii pri odvolávaní ministerky Dolinkovej

23.09.2024, 11:58
Autor:
TASRTASR

Na odvolanie ministerky je podľa Tomáša Szalaya minimálne päť dôvodov.

Koaličná SNS sa môže pridať k opozícii pri odvolávaní ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), ktoré je na programe aktuálnej schôdze parlamentu.

Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol poslanec Tomáš Szalay (SaS). Reagoval tak na predsedu SNS Andreja Danka, ktorý v nedeľnej diskusnej relácii opätovne skritizoval Dolinkovú.

Na odvolanie ministerky je podľa Szalaya minimálne päť dôvodov. Spomenul chaos v trenčianskej nemocnici, stav Všeobecnej zdravotnej poisťovne, zlyhávanie v pláne obnovy, zlú dostupnosť ambulantného sektora a nedostatok výziev.

"Z rezortu zdravotníctva pôjde na konsolidáciu verejných financií 260 miliónov eur. Zhodou okolností je to rovnaká suma, ako stojí ročne prevádzka ministerstva športu," skonštatoval poslanec.

Zároveň kritizuje Dolinkovú, že sa pri návrhu konsolidácie nepostavila za svoj rezort. "Mala bojovať, brániť sa a hrýzť ako levica," podotkol Szalay. Ministerka podľa neho nemá dôveru pracovníkov v rezorte zdravotníctva.

Konsolidácia by podľa Szalaya nemala byť na úkor zdravotníctva. Objem peňazí by mal zostať taký, ako ho SaS pred dvoma rokmi navrhla. "Nemyslím si, že by mal štát určovať, koľko peňazí má ktorý zamestnanec v rezorte dostať," povedal.

V nedeľu Danko opätovne skritizoval ministerku Dolinkovú. "Jednoducho tu máme nekoncepčnú prácu a treba povedať, že tá najväčšia jama, kde miznú peniaze, je zdravotníctvo," poznamenal.

Podľa vlastných slov však SNS za návrh na jej odvolanie nezahlasuje. Danko tvrdí, že politický tlak na odchod Dolinkovej je, a očakáva, ako to líder Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok vyrieši.

 

01 - Modified: 2024-09-23 15:40:26 - Feat.: - Title: Spor medzi SNS a Hlasom: Vo vnútri koalície je to horšie ako medzi Matovičom a Sulíkom, tvrdí zdroj HN 02 - Modified: 2024-09-23 14:34:58 - Feat.: - Title: Danko volá po konci Dolinkovej. Nestačí byť len opálený, nagélovaný a usmievavý, odkázal Hlasu 03 - Modified: 2024-09-22 13:07:00 - Feat.: - Title: Dolinková odmieta kritiku Danka, tvrdí, že klame a nerozumie sa do zdravotníctva 04 - Modified: 2024-09-22 12:11:33 - Feat.: - Title: Danko chce viaceré zmeny v konsolidačnom balíku: Budem sa biť, ale nie tak, aby padol Fico 05 - Modified: 2024-09-22 11:24:57 - Feat.: - Title: Taraba skončil nečakane zle, v nemocnici ho operovali. Štafetu rokovaní preberiem ja, oznámil Danko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. september 2024 19:10