Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Predstavený konsolidačný balík bude pre ambulantný sektor likvidačný, varujú ambulantní poskytovatelia

24.09.2024, 11:02
Autor:
TASRTASR

Zväz zastáva názor, že zdravotníctvo by nemalo byť sektorom, v ktorom by sa mali v súčasnej kritickej situácii uplatňovať úsporné opatrenia.

Vládou predstavený konsolidačný balík opatrení bude pre ambulantný sektor likvidačný. Upozornil na to Zväz ambulantných poskytovateľov na pondelkovom mimoriadnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady.

Zväz zároveň zastáva názor, že zdravotníctvo by nemalo byť sektorom, v ktorom by sa mali v súčasnej kritickej situácii uplatňovať úsporné opatrenia. Informovala o tom výkonná riaditeľku zväzu Naďa Trenčanská Bedušová.

"Uvedomujeme si dôležitosť a nutnosť konsolidácie verejných financií, avšak v predloženej podobe sú pre ambulantný sektor likvidačné. Preto sme pod záštitou Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení radikálne odmietli zavedenie transakčnej dane a zároveň jasne popísali možné negatívne dosahy ostatných konsolidačných opatrení. Konštatujeme, že predstavené úsporné riešenia na strane štátu nie sú dostatočné a zároveň neboli využité všetky dostupné prostriedky, ktoré by na príjmovej strane zabezpečili dodatočné zdroje z iných - menej exponovaných odvetví, ako je zdravotníctvo," skonštatoval zväz.

V zdravotníctve by sa podľa neho v súčasnosti nemali prijímať úsporné opatrenia. "Optimalizácia sektora by mala byť systémová. Realizácia opatrení z konsolidačného návrhu by znamenala obrovské mínus nielen pre poskytovateľov, ale aj pre pacientov a pre štát samotný," poznamenal zväz.

Konsolidačné opatrenia v zdravotníctve, ktoré minulý týždeň predstavila vláda, kritizujú zástupcovia nemocníc, nemocničných i ambulantných lekárov či zástupcovia sestier.

Taktiež Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov či Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED. Upozorňujú, že opatrenia spôsobia odlev odborníkov a kolaps systému, a vyzývajú vládu, aby od nich upustila.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v reakcii na kritiku uviedla, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Zároveň deklarovala, že ministerstvo robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu.

01 - Modified: 2024-09-24 08:28:20 - Feat.: - Title: Pozvanie Fica diskutovať o konsolidácii je falošné. Musí prevziať plnú zodpovednosť, kritizuje SaS 02 - Modified: 2024-09-24 07:30:55 - Feat.: - Title: Transakčná daň ako „Mission: Impossible“? Kamenický nastavil šibeničný termín, experti mu posielajú odkaz 03 - Modified: 2024-09-21 15:26:48 - Feat.: - Title: KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva. Strana má vlastnú predstavu 04 - Modified: 2024-09-23 09:50:11 - Feat.: - Title: Týždňovka HN: Odvolaný Šimečka a napomenutá Dolinková, konsolidácia aj výbuchy pagerov 05 - Modified: 2024-09-20 17:30:54 - Feat.: - Title: Aký vplyv bude mať konsolidačné tornádo na hypotéky? Banky s expertmi majú jasno, no hovoria o podmienke
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. september 2024 17:07