StoryEditor

Danko hovorí o podraze Hlasu: Priamo zabezpečil víťazstvo Progresívneho Slovenska

25.09.2024, 12:48

Poslanci Hlasu podľa Andreja Danka hlasovaním za opozičný návrh hrubo porušili koaličnú zmluvu.

Predseda SNS Andrej Danko ostro skritizoval koaličného partnera, stranu Hlas-SD, ktorá podľa neho hrubo porušila koaličnú zmluvu. Ide o ďalšiu eskaláciu sporu medzi SNS a Hlasom, ktorý v posledných dňoch naberá na obrátkach.

Danko vykázal poslankyňu PS Plavákovú z pléna, Huliak ju vulgárne urazil. Neuveriteľná hanba, znie z PS

“Boli sme svedkami prvého podrazu politickej strany Hlas-SD pri hlasovaní v Národnej rade, pretože koaličná zmluva jasne hovorí, že poslanci Hlasu-SD nemohli hlasovať za opozičný návrh a došlo k hrubému porušeniu koaličnej zmluvy,” vyhlásil Danko.

Podporili Plavákovú

Narážal na hlasovanie o námietke poslankyne Progresívneho Slovenska Lucie Plavákovej, ktorú podporilo 25 poslancov Hlasu. Plaváková ju vzniesla voči tomu, že ju Danko vykázal zo sály. Spravil tak, pretože mu prekážali nálepky na jej notebooku, ktoré podľa neho porušovali rokovací poriadok. Plaváková ich odmietla dať z počítača dole. 

“Je mi to veľmi ľúto, pretože som upozornil aj poslancov Hlasu-SD, že porušia hrubo koaličnú zmluvu, a oni sa často na ňu odvolávajú. Ja verím, že to prejednáme na koaličnej rade. Nechápem však, prečo majú takú slabosť na témy LGBTI, nechápem, prečo Hlas-SD narušil jednotu koalície a je to prvé hlasovanie počas fungovania koalície, kedy Hlas-SD priamo zabezpečil víťazstvo Progresívneho Slovenska,” pokračoval Danko.

Za Plavákovej námietku hlasovalo 89 poslancov zo 141 prítomných. Proti námietke hlasovali len poslanci SNS, všetci poslanci Smeru sa zdržali.

Eskalujúci spor

SNS a Hlas sa sporia dlhodobo. Zhodnúť sa nevedia na tom, kto by mal obsadiť post predsedu parlamentu, ktorý po zvolení dovtedajšieho šéfa Hlasu Petra Pellegriniho za prezidenta nie je obsadený. Hoci pozícia podľa koaličnej zmluvy patrí Hlasu, ktorý na ňu navrhuje ministra informatizácie Richarda Rašiho, nárokuje si ju aj Danko.

Ten okrem toho v poslednej dobe stupňuje kritiku ministrov Hlasu, na čo strana reagovala výzvou premiérovi Robertovi Ficovi, aby zasiahol. Spomína sa tiež, že rozhadaní koaliční partneri si navzájom blokujú návrhy zákonov.  

01 - Modified: 2024-09-25 13:30:11 - Feat.: - Title: Poslankyňa PS Plaváková hovorí o aktuálnej politickej situácii 02 - Modified: 2024-09-25 12:24:23 - Feat.: - Title: Vládna koalícia sa rozpadá v priamom prenose, reagujú opoziční poslanci na vyjadrenia Danka a Huliaka 03 - Modified: 2024-09-25 14:26:54 - Feat.: - Title: Danko vykázal poslankyňu PS Plavákovú z pléna, Huliak ju vulgárne urazil. Neuveriteľná hanba, znie z PS 04 - Modified: 2024-09-24 16:51:02 - Feat.: - Title: Ak to pomôže, odstúpim ako podpredseda parlamentu, reaguje Danko na Hlas. Kopol si aj do Pellegriniho 05 - Modified: 2024-09-24 15:19:45 - Feat.: - Title: „V každej rodine sú hádky,“ vraví Fico o spore SNS a Hlasu. Už aj Šutaj Eštok chce, aby zakročil
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. september 2024 16:27