StoryEditor

Opozičné poslankyne vyzvali koalíciu, aby zastavila nenávisť voči ženám

25.09.2024, 16:53
Autor:
redred

Poslankyne predkladajú do parlamentu uznesenie, ktorým by Národná rada mala odsúdiť prehlbovanie nenávisti a polarizácie. Stredajšie dianie v parlamente označili za útok na všetky ženy.

Opozičné poslankyne Národnej rady za PS, SaS, KDH a hnutie Slovensko odsúdili útoky voči ženám od koaličných predstaviteľov.

Deklarujú, že násilie a vulgárnosť nebudú tolerovať. Do parlamentu predkladajú uznesenie, ktorým by Národná rada mala odsúdiť prehlbovanie nenávisti a polarizácie. Stredajšie dianie v parlamente označili za útok na všetky ženy.

"Opakovane nenávistne útočia na všetky ženy, ktoré s nimi nesúhlasia. Dnes ma bezdôvodne vykázali z pléna národnej rady len preto, lebo Andrejovi Dankovi (SNS) prekáža, že patrím medzi LGBTI ľudí a hovorím to otvorene. A ešte si rýchlo zvolali tlačovku, na ktorej to celé posunuli do roviny útokov na ženy. Zazneli také urážky, ktoré aj odmietam opakovať," vyhlásila na tlačovej konferencii Lucia Plaváková (PS), ktorú podpredseda parlamentu Andrej Danko v stredu vykázal z rokovacej sály za nálepky na jej počítači, ktoré označil za reklamu.

Rudolf Huliak (SNS) by sa mal podľa Plavákovej vzdať poslaneckého mandátu. Dodala, že z celej koalície musí zaznieť ospravedlnenie. Reakciu očakáva aj od prezidenta Petra Pellegriniho. Plaváková využije všetky právne kroky, ktoré sú k dispozícii.

"Je nevyhnutné, by sme sa v tomto ako ženy spojili, aby všetky poslankyne národnej rady toto vnímali a cítili, že teraz je dôležité, aby sme spoločne jedna s druhou stáli a odsúdili tento útok, pretože spoločne odsúdiť tento útok znamená, že odsúdime akýkoľvek útok voči ženám na Slovensku," povedala Mária Kolíková (SaS).

Za prejav arogancie moci a neúcty voči ženám označila stredajšie výroky aj Anežka Škopová (Slovensko, Za ľudí, KÚ). "Akékoľvek pošliapanie ľudskej dôstojnosti nie je namieste a už vôbec nie na pôde národnej rady," dodala Andrea Turčanová (KDH).

Anna Záborská (Slovensko, Za ľudí, KÚ) zdôraznila, že nie je možné akceptovať bezohľadnú komunikáciu, ktorá hrubým spôsobom uráža ľudskú dôstojnosť. "Urážať ženu, matku a kolegyňu takýmto spôsobom je nielen na pôde parlamentu neprípustné," dodala.

Danko počas stredajšieho rokovania upozorňoval na nálepky na počítači Plavákovej, medzi ktorými boli aj symboly na podporu LGBTI. Išlo podľa neho o reklamu, čo označil za rozpor s rokovacím poriadkom NR SR. Zákonodarkyňu neskôr zo sály vykázal. Tá odmietla, že by porušila rokovací poriadok, a incident označila ako útok na ňu ako LGBTI osobu.

01 - Modified: 2024-09-25 15:04:38 - Feat.: - Title: Plávakovej repete. Poslankyňa opäť priniesla počítač s nálepkami do pléna, Gašpar ju vykázal 02 - Modified: 2024-09-25 12:24:23 - Feat.: - Title: Vládna koalícia sa rozpadá v priamom prenose, reagujú opoziční poslanci na vyjadrenia Danka a Huliaka 03 - Modified: 2024-09-25 14:29:57 - Feat.: - Title: Danko hovorí o podraze Hlasu: Priamo zabezpečil víťazstvo Progresívneho Slovenska 04 - Modified: 2024-09-25 14:26:54 - Feat.: - Title: Danko vykázal poslankyňu PS Plavákovú z pléna, Huliak ju vulgárne urazil. Neuveriteľná hanba, znie z PS 05 - Modified: 2024-09-24 15:19:45 - Feat.: - Title: „V každej rodine sú hádky,“ vraví Fico o spore SNS a Hlasu. Už aj Šutaj Eštok chce, aby zakročil
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. september 2024 18:29