Podpredsedovia parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD). FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Výroky poslancov v pléne budú riešiť výbory, povedal Žiga a ospravedlnil sa za Huliakov výrok

26.09.2024, 18:24
Autor:
TASRTASR

Iniciovanie disciplinárneho konania voči Rudolfovi Huliakovi žiadal Gábor Grendel, keďže Huliak vulgárny výrok vyslovil v pléne parlamentu.

Výrok poslanca Národnej rady Rudolfa Huliaka (SNS), ale aj Jozefa Pročka (Slovensko, Za ľudí, KÚ) by mal riešiť Mandátový a imunitný výbor parlamentu. Novinárom to potvrdil podpredseda parlamentu poverený jej vedením Peter Žiga (Hlas-SD) s tým, že oba prípady odstúpil výboru.

Zároveň sa Žiga ospravedlnil všetkým ženám, ktoré boli dotknuté výrokom Huliaka, myslí si, že aj on by sa mal ospravedlniť. Podpredseda parlamentu tiež avizuje, že v októbri by mohol parlament schvaľovať novelu rokovacieho poriadku.

Disciplinárne konanie

Žiga ozrejmil, že počas stredajšieho rokovania parlamentu prišli dva návrhy na disciplinárne konanie voči poslancom Huliakovi a Pročkovi. "Obidva prípady odstupujem mandátovému a imunitnému výboru, aby sa ďalej zaoberal ich prípadmi," povedal novinárom.

Iniciovanie disciplinárneho konania voči Huliakovi žiadal Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ), keďže Huliak vulgárny výrok vyslovil aj v pléne parlamentu. Ešte predtým smeroval podobné výroky na tlačovej konferencii smerom k Lucii Plavákovej (PS).

O disciplinárne konanie požiadal aj podpredseda parlamentuTibor Gašpar (Smer-SD) pre výroky Pročka o tom, že koaličných poslancov mal označiť za zlodejov a mafiánov.

image

„Opäť sme vydieraní.“ Danko má obavu, že Hlas chce vymeniť šéfa STVR, všetko stojí na rozhodnutí Žigu

Ak mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec výrokom v parlamentu urazil orgán Národnej rady, poslanca alebo iného ústavného činiteľa, môže mu odporučiť, aby sa ospravedlnil. Ak tak neurobí, poslanec môže dostať pokutu do výšky 1000 eur.

Rokovací poriadok

Žiga tiež dodal, že rokovací poriadok parlamentu si každý poslanecký klub interpretuje inak a vzhľadom na digitálnu dobu je potrebná jeho úprava.

"Vzniká pracovná skupina, kde budú zastúpené všetky poslanecké kluby aj pracovníci Národnej rady," povedal s tým, že stretnutie skupiny zvolal na utorok. "Verím, že na októbrovej schôdzi sa nám podarí schváliť nový rokovací poriadok, ktorý stanoví nové limity a nové mantinely pri rokovaní parlamentu," doplnil.

Podpredseda parlamentu apeluje na voličov, aby pri najbližších voľbách brali do úvahy aj to, či chcú v parlamente "humbuk" a nedôstojné správanie voči ženám alebo iným kolegom.

Žiga nevedel povedať, či poslanci Hlasu-SD podržia Huliaka vo funkcii predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. "Nemám túto informáciu zatiaľ, ešte sme sa o tom na klube nerozprávali, takže neviem vám na túto otázku zareagovať v tejto chvíli," povedal novinárom. Odvolávanie Huliaka z funkcie šéfa výboru bude iniciovať PS pre jeho nevhodné výroky.

01 - Modified: 2024-09-26 15:06:41 - Feat.: 1 - Title: „Opäť sme vydieraní.“ Danko má obavu, že Hlas chce vymeniť šéfa STVR, všetko stojí na rozhodnutí Žigu 02 - Modified: 2024-09-26 09:06:06 - Feat.: 1 - Title: Kauza Plavákovej nálepiek na notebooku: Výbor rozhodol, že môžu byť v rozpore s rokovacím poriadkom 03 - Modified: 2024-09-25 20:25:51 - Feat.: 1 - Title: Žiga apeloval po vykázaní Plavákovej zo sály na návrat slušnosti do rokovacej sály
01 - Modified: 2024-09-26 15:32:50 - Feat.: - Title: Keď sa už hlbšie klesnúť nedá. Tento kvíz preverí, či si pamätáte všetky bizarné výroky poslanca Huliaka 02 - Modified: 2024-09-26 15:06:41 - Feat.: - Title: „Opäť sme vydieraní.“ Danko má obavu, že Hlas chce vymeniť šéfa STVR, všetko stojí na rozhodnutí Žigu 03 - Modified: 2024-09-26 09:06:06 - Feat.: - Title: Kauza Plavákovej nálepiek na notebooku: Výbor rozhodol, že môžu byť v rozpore s rokovacím poriadkom 04 - Modified: 2024-09-25 20:25:51 - Feat.: - Title: Žiga apeloval po vykázaní Plavákovej zo sály na návrat slušnosti do rokovacej sály 05 - Modified: 2024-09-25 18:52:01 - Feat.: - Title: Neporušili sme koaličnú zmluvu, reaguje poslanec Hlasu po tom, čo podržali poslankyňu PS, keď ju Danko vykázal
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. september 2024 18:25