Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). FOTO TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Ataky SNS na Hlas sú dôsledkom urazenosti a ješitnosti Danka, vyhlásil Erik Tomáš

28.09.2024, 13:32
28.09.2024, 16:49
Autor:
TASRTASR

Minister práce naznačil, že v súčasnosti už celkom neplatia slová premiéra o tom, že buď bude predsedom parlamentu Andrej Danko, alebo ním ostane poverený Peter Žiga.

Predseda SNS Andrej Danko v internej komunikácii uviedol, že ak nedostane funkciu predsedu Národnej rady SR, neprestane útočiť na stranu Hlas-SD aj za cenu, že by padla vláda. V diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš.

S alternatívou, že by situácia mohla dospieť k predčasným voľbám, podľa neho však Hlas-SD neráta.

"Tie ataky SNS sú dôsledkom urazenosti a ‘ješitnosti‘ pána predsedu SNS za to, že nedostal post predsedu parlamentu," uviedol Tomáš s tým, že stupňovanie útokov prinútilo stranu Hlas-SD konať. "Je mi ľúto, že to takto torpéduje, verím, že sa Andrej Danko vráti za koaličný stôl," doplnil minister.

image

Zajac sa v HNtelevízii nečakane zastal Dolinkovej: Som posledný, kto ju bude obhajovať, ale nie je to fér

Diskusia o predsedovi parlamentu sa posunula

Mrzí ho, že cieľmi atakov sú samotné návrhy zákonov, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády. Je presvedčený, že situáciou sa musí zaoberať predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). "On sám vie, že toto je dlhodobo neudržateľné," upozornil. O téme majú hovoriť na koaličnej rade.

Napriek priekom v koalícii Tomáš odmieta hovoriť o vládnej kríze. "Tá by nastala, ak by prestali prechádzať zákony v parlamente," zdôraznil. S alternatívou predčasných volieb Hlas-SD podľa jeho slov neráta.

image

„Opäť sme vydieraní.“ Danko má obavu, že Hlas chce vymeniť šéfa STVR, všetko stojí na rozhodnutí Žigu

Naznačil tiež, že v súčasnosti už celkom neplatia slová premiéra o tom, že "buď bude predsedom parlamentu Andrej Danko, alebo ním ostane poverený Peter Žiga". Diskusia sa podľa neho posunula. "Nemôžem však o tom zatiaľ hovoriť, je to téma pre vnútornú diskusiu v koalícii," upozornil.

Ministra kritizujeme za zle pripravenú legislatívu, tvrdí SNS

SNS popierajú ministrove slová o tom, že ataky SNS sú dôsledkom neuspokojených ambícií Andreja Danka získať post predsedu Národnej rady SR.

"Kritika SNS voči Erikovi Tomášovi spočíva v tom, že svojou zlou legislatívou spôsobil, že ľudia mali krátený opatrovateľský príspevok. Len preto, že Erik Tomáš pripravil nekvalitnú legislatívu, počas letných mesiacov sa niektorí nedostali k opatrovateľským dávkam. Súčasne Slovenská národná strana kritizuje Erika Tomáša, že zle nastavil 13. dôchodok," uviedla v stanovisku hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

image

Namiesto stoviek eur v ďalších rokoch nula. Daňový bonus oberie penzistov o rodičovský dôchodok

SNS vyzýva ministra na reformu 13. dôchodku. "Tak, aby bol voči dôchodcom spravodlivý, aby ho dostávali tí, ktorí ho v skutočnosti potrebujú," uviedla Škopcová, poukazujúc na to, že Tomášom nastavený 13. dôchodok spôsobuje budúci náklad štátu vo výške takmer jednej miliardy eur a dôchodcov pripraví aj o rodičovský príspevok.

"SNS v najbližšom období predstaví návrh, ktorý bude systémovo riešiť vyplácanie dôchodku tak, aby nebolo ohrozené," dodala Škopcová.

Viskupič: Politika Andreja Danka je deštruktívna

Tomášov oponent v rozhlasovej debate, poslanec a podpredseda strany SaS Marián Viskupič priznal, že spory v koalícii začínajú pripomínať nezhody medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom.

image

Kto máva taktovkou vo vládnom orchestri namiesto Fica? (komentár)

"Oni však deklarovali, že budú vládnuť inak," adresoval výčitku súčasnej koalícii. Vyjadril zároveň pochopenie pre postoj Hlasu-SD voči SNS a jej predsedovi. "Politika Andreja Danka je deštruktívna," skonštatoval. Ak budú spory pokračovať, nie je si istý, či má koalícia šancu vydržať celé funkčné obdobie.

Obaja diskutujúci odsúdili spôsob komunikácie a výrazy, ktoré použil poslanec Rudolf Huliak (SNS) voči poslankyni z PS Lucie Plavákovej. Zhodli sa tiež, že Huliak by sa mal Plavákovej ospravedlniť.

01 - Modified: 2024-09-28 10:02:09 - Feat.: 1 - Title: Týždňovka HN: Ficova konsolidačná premiéra, Huliakova vŕtačka do nového dna a zaoceánske ozveny z OSN 02 - Modified: 2024-09-26 13:20:29 - Feat.: 1 - Title: SNS hlási zmenu v konsolidačnom balíčku. Ak by neprešla, zablokujem štátny rozpočet, hrozí Danko 03 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hlina pre HN: V parlamente sme na hrane. Danko zistil, že môže zo situácie ťažiť (rozhovor) 04 - Modified: 2024-09-25 18:52:01 - Feat.: 1 - Title: Neporušili sme koaličnú zmluvu, reaguje poslanec Hlasu po tom, čo podržali poslankyňu PS, keď ju Danko vykázal 05 - Modified: 2024-09-25 14:29:57 - Feat.: 1 - Title: Danko hovorí o podraze Hlasu: Priamo zabezpečil víťazstvo Progresívneho Slovenska 06 - Modified: 2024-09-25 12:24:23 - Feat.: 1 - Title: Vládna koalícia sa rozpadá v priamom prenose, reagujú opoziční poslanci na vyjadrenia Danka a Huliaka
01 - Modified: 2024-09-28 12:07:12 - Feat.: - Title: Hlas zvažuje aj nepodporenie konsolidačného balíka. Tomáš hovorí o dvoch podmienkach 02 - Modified: 2024-09-28 10:02:09 - Feat.: - Title: Týždňovka HN: Ficova konsolidačná premiéra, Huliakova vŕtačka do nového dna a zaoceánske ozveny z OSN 03 - Modified: 2024-09-26 15:30:00 - Feat.: - Title: Kto máva taktovkou vo vládnom orchestri namiesto Fica? (komentár) 04 - Modified: 2024-09-26 16:31:01 - Feat.: - Title: „Opäť sme vydieraní.“ Danko má obavu, že Hlas chce vymeniť šéfa STVR, všetko stojí na rozhodnutí Žigu 05 - Modified: 2024-09-26 13:56:16 - Feat.: - Title: PS chce odvolať Huliaka z funkcie šéfa envirovýboru. Dôvodom sú vulgárne výroky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. september 2024 16:49