Poslankyňa PS Lucia Plaváková. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Plaváková hovorí o šikane. Podá žalobu na ochranu osobnosti voči Huliakovi

30.09.2024, 13:15
Autor:
TASRTASR

Opakované obmedzovanie vystúpenia v rozprave považuje Lucia Plaváková za porušovanie práv pri výkone mandátu poslankyne.

Opozičná poslankyňa Lucia Plaváková (PS) podá žalobu na ochranu osobnosti voči koaličnému poslancovi Rudolfovi Huliakovi (SNS) pre jeho výroky.

Voči diskriminačnej šikane v pléne parlamentu sa bude brániť podnetom na Ústavný súd. Plaváková zároveň odovzdá polícii všetky vyhrážky a nenávistné útoky voči nej a jej dcére, ktoré podnecovanie nenávisti Huliakom vyvolali, a podá trestné oznámenie. Informovala o tom na pondelkovej tlačovej konferencii.

image

PS chce odvolať Huliaka z funkcie šéfa envirovýboru. Dôvodom sú vulgárne výroky

"Účelové šírenie môjho príspevku z rozpravy o interrupciách, ktoré poslanec Huliak prekrúcal a vytrhával z kontextu s úmyslom vyvolať voči mne nenávisť, viedlo a naďalej vedie k mnohým nenávistným prejavom a najnásilnejším vyhrážkam voči mne a mojej dcére," priblížila Plaváková.

Žaloba sa podľa nej pripravuje. Požadovať bude ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy.

Tvrdí, že zo strany podpredsedov parlamentu Andreja Danka (SNS) a Tibora Gašpara (Smer-SD) zažila pre nálepky na notebooku opakovanú šikanu.

image

Kauza Plavákovej nálepiek na notebooku: Výbor rozhodol, že môžu byť v rozpore s rokovacím poriadkom

Opakované obmedzovanie vystúpenia v rozprave považuje Plaváková za porušovanie práv pri výkone mandátu poslankyne. Obráti sa preto na ÚS. Podá sťažnosť pre porušenie jej práv diskriminačným obmedzovaním výkonu jej mandátu a slobody prejavu.

Plaváková okrem toho v parlamente podá na Huliaka aj disciplinárny podnet. "Aj pán Peter Žiga (Hlas-SD) ako poverený riadením parlamentu avizoval, že bude iniciovať disciplinárne konanie. Takže by sa tým čoskoro mal zaoberať mandátový a imunitný výbor," uviedla.

Huliak adresoval vulgárne slová smerom k Plavákovej na tlačovej konferencii SNS, na ktorej podpredseda parlamentu Danko obhajoval vykázanie Plavákovej z rokovacej sály pre jej nálepky na notebooku.

Poslancove výroky odsúdila opozícia aj časť koalície. V rokovacej sále následne po výzvach predniesol ospravedlnenie, no opäť použil vulgárne vyjadrenie.

01 - Modified: 2024-10-01 15:45:19 - Feat.: - Title: Huliak podal trestné oznámenie kvôli úniku videa s jeho pádom. Necíti sa dobre, od RTVS žiada ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-10-01 15:35:42 - Feat.: - Title: O jeho konci sa Danko dozvedel len polhodinu predtým. Ak Huliak odíde, klub SNS sa rozpadne 03 - Modified: 2024-10-01 15:13:12 - Feat.: - Title: Hlas dúfa, že poslanci z Národnej koalície budú podporovať vládnu väčšinu. Tvrdenia o ich kúpe odmieta 04 - Modified: 2024-10-01 12:26:20 - Feat.: - Title: Huliak žiada zmenu názvu poslaneckého klubu SNS. Pri šéfovi parlamentu ide priamo proti Dankovi 05 - Modified: 2024-10-01 08:12:48 - Feat.: - Title: FOTO Internet okamžite reaguje na Huliakov pád v televízii. Pozri si desiatky najvtipnejších memečiek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. október 2024 17:45