Andrej Danko a Rudolf Huliak. FOTO: TASR/Pavel Neubauer 
StoryEditor

Huliak žiada zmenu názvu poslaneckého klubu SNS. Pri šéfovi parlamentu ide priamo proti Dankovi

01.10.2024, 13:29
01.10.2024, 14:26
Autor:
chochodušudušu

Rudolf Huliak tvrdí, že svoje kroky vopred konzultoval s Andrejom Dankom, ktorému sa síce nepozdávali, ale nevyvolali konflikt.

Poslanec SNS a predseda mimoparlamentnej strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti Rudolf Huliak požaduje zmenu v názve poslaneckého klubu národniarov.

Chce ho v znení Slovenská národná strana – Národná koalícia/Nezávislí kandidáti. Myslí si, že poslanci pôsobiaci v Národnej koalícii sú sami zodpovední za svoje činy a musia za ne niesť následky bez vplyvu na SNS.

Huliak okrem toho na tlačovej konferencii s Ivanom Ševčíkom a Pavlom Ľuptákom, ktorí sú rovnako ako on členmi Národnej koalície a do parlamentu sa dostali na kandidátke SNS, vyjadril v otázke nároku na post predsedu parlamentu podporu kandidátovi Hlasu.

Huliak ide proti Dankovi. Šéfovi SNS sa jeho plány nepozdávali

Tým však ide priamo proti predsedovi SNS Andrejovi Dankovi, ktorý si sám tento post nárokuje a blokuje kandidáta Hlasu, ktorým je minister informatizácie a investícií Richard Raši.

Ide o jedno z hlavných ohnísk sporu v koalícii medzi SNS a Hlasom. Hlasu post patrí na základe koaličnej zmluvy, avšak Danko argumentuje, že zvolenie Petra Pellegriniho za prezidenta prepísalo politickú mapu.

Koaličná zmluva hovorí jasne

„Naša členská základňa je znepokojená dianím v parlamente,“ vyjadril sa Huliak s tým, že ide o dôvod, ktorý prispel k jeho požiadavkám. Ubezpečil však, že jeho strana naďalej ostáva „pevnou, neoddeliteľnou súčasťou poslaneckého klubu SNS“. Dodal, že sa nechce zapájať do prebiehajúceho sporu medzi koaličnými stranami. V tejto súvislosti vyzval ku koaličnému zmieru.

image

Danko súhlasil so zaradením minimálnej mzdy na rokovanie parlamentu

Uviedol tiež, že rešpektuje Programové vyhlásenie vlády aj koaličnú dohodu a práve vo svetle tohto faktu podporuje nároky Hlasu na post predsedu parlamentu. Andrej Danko sa v minulosti, naopak, vyjadril, že koaličná zmluva je ohľadom obsadenia postu šéfa parlamentu nejasná, neuviedol však, akú nepresnosť má na mysli.

Líder SNS si miesto predsedu Národnej rady nárokuje na základe presvedčenia, že Peter Pellegrini, ktorý túto pozíciu predtým zastával, sa „stal prezidentom aj vďaka hlasom od voličov Smeru a SNS“.

„Nehodili sme Danka cez palubu“

„Urobíme všetko pre to, aby sa vládna koalícia nerozpadla,“ prisľúbil Huliak. „Akurát budeme predstavovať identitu Národnej koalície v rámci parlamentu,“ dodal. Myslí si, že namiesto vzájomných sporov by sa mala koalícia venovať spoločnému nepriateľovi, ktorého si podľa jeho slov jasne zadefinovali a je ním „progresívny liberalizmus“.

„Budeme hlasovať tak, ako sa vládna koalícia dohodne – a budeme predkladať vlastné zákony v prospech Slovenska,“ avizuje šéf Národnej koalície. Tvrdeniam, že „hodil Danka cez palubu“ sa Huliak bráni tým, že koná na základe uznesenia straníckeho snemu Národnej koalície a „vôle ľudu, ktorý ho zvolil“.

image

Kolíková navrhuje, aby výbor začal disciplinárne konanie voči Huliakovi

„Nikto nikoho nehodil cez palubu,“ podčiarkol. Tvrdí, že svoje kroky vopred konzultoval s Dankom, ktorému sa síce nepozdávali, ale nevyvolali konflikt. Dankovo verejné stanovisko zatiaľ nie je známe.

Národná koalícia bude podľa Huliaka naďalej zastupovať predovšetkým otázky pôdohospodárstva, lesníctva, rozvoja vidieka a potravinovej sebestačnosti. „Ďalej budeme striktne dodržiavať právo na život (...), bude to pre nás novou agendou,“ povedal poslanec. V otázke LGBTI chce podľa svojich slov „pritvrdiť“.

01 - Modified: 2024-09-30 14:45:27 - Feat.: 1 - Title: Fico: Juhokórejské firmy prinesú na Slovensko ďalšie investície. Môžu pomôcť aj pri rozvoji Hornej Nitry 02 - Modified: 2024-09-30 13:13:54 - Feat.: 1 - Title: Saková podpísala memorandum o spolupráci v oblasti energetiky s Južnou Kóreou 03 - Modified: 2024-09-30 08:18:45 - Feat.: 1 - Title: Južná Kórea a Slovensko podpísali dohodu o energetickej spolupráci 04 - Modified: 2024-09-30 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spravodlivejší a adresnejší pomníček (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-09-29 18:41:15 - Feat.: 1 - Title: Duda vyrazil na zraz proruských politikov, reaguje poľská tlač na Zemanovu oslavu
01 - Modified: 2024-10-01 15:45:19 - Feat.: - Title: Huliak podal trestné oznámenie kvôli úniku videa s jeho pádom. Necíti sa dobre, od RTVS žiada ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-10-01 15:35:42 - Feat.: - Title: O jeho konci sa Danko dozvedel len polhodinu predtým. Ak Huliak odíde, klub SNS sa rozpadne 03 - Modified: 2024-10-01 15:13:12 - Feat.: - Title: Hlas dúfa, že poslanci z Národnej koalície budú podporovať vládnu väčšinu. Tvrdenia o ich kúpe odmieta 04 - Modified: 2024-10-01 14:57:51 - Feat.: - Title: Názov SNS sa nebude meniť, vyhlásil Danko. Huliakovo počínanie vníma ako zradu 05 - Modified: 2024-10-01 13:48:25 - Feat.: - Title: Matúš Šutaj Eštok: Prečo ste nás volili?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. október 2024 18:38