Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

SaS vyzýva Dolinkovú, aby začala komunikovať s lekármi a sestrami

01.10.2024, 15:09
Autor:
TASRTASR

Poslanec Národnej rady za SaS Tomáš Szalay ministerku vyzval, aby začala pracovať.

SaS vyzýva ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby začala komunikovať s lekármi a sestrami, ktorí v súvislosti s konsolidačnými opatreniami hrozia podaním výpovedí. SaS situáciu považuje za neprijateľnú a zasiahnuť by podľa nej mal aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Zdravotníctvo je krok od kolapsu. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa však schováva a nekomunikuje s nikým. Lekári a sestry žiadajú ministerku o stretnutie, tá im však úplne absurdne neodpovedá. Výpoveďou pritom hrozia tisíce lekárov a zdravotných sestier. Táto situácia je neprijateľná a zasiahnuť by mal už aj samotný premiér Robert Fico. Je predsa nemysliteľné, aby na kresle ministerky toleroval niekoho, kto si odmieta plniť svoje úlohy a komunikovať s odborármi a predstaviteľmi svojho rezortu," vyhlásil predseda SaS Branislav Gröhling.

Poslanec Národnej rady za SaS Tomáš Szalay ministerku vyzval, aby začala pracovať. "Ak má pani ministerka problém stretnúť sa so sestrami a lekármi, žiadame ju o stretnutie my. Budeme jej tlmočiť problémy a požiadavky sektora," doplnil.

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) zároveň Dolinkovú vyzvala, aby spravila všetko pre lepšiu finančnú situáciu zdravotných sestier. "Ďalšie škrty v ich platoch budú znamenať masívny exodus. Taká ministerka, ktorá sa nebije za svoj rezort, by nemala zostávať vo svojej funkcii ani minútu," poznamenala.

V súvislosti s aktuálnou situáciou v sektore vládu kritizuje aj mimoparlamentná strana Demokrati, podľa ktorej kabinet hazarduje so zdravím ľudí. Žiada ho, aby neignoroval zdravotníkov.

"Žiadame premiéra Fica, ministerku zdravotníctva Dolinkovú a ministra financií Kamenického (Smer-SD), aby toto ohrozovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku okamžite zastavili. Pacienti potrebujú kvalitnú starostlivosť a nie štrajkujúcich lekárov a sestry vo výpovediach," uviedol predseda strany Jaroslav Naď.Lekárski odborári evidujú k pondelku 2635 výpovedí lekárov v nemocniciach z nadčasovej práce.

V ich zbere pokračujú a upozorňujú, že v prípade schválenia konsolidačného balíčka v parlamente chcú začať so zberom klasických výpovedí. Ak vláda neupraví navrhnuté konsolidačné opatrenia, výpovede z nadčasov sú pripravené začať podávať aj sestry a pôrodné asistentky.

01 - Modified: 2024-10-01 14:12:21 - Feat.: - Title: SaS a PS tvrdia, že rezort obrany míňa miliardy eur neefektívne 02 - Modified: 2024-10-01 11:06:11 - Feat.: - Title: Zavedenie transakčnej dane je extrémne zlým riešením pre ekonomiku, zasiahne malých podnikateľov, znie z SaS 03 - Modified: 2024-09-30 10:38:32 - Feat.: - Title: SaS reaguje na Huliaka: Klamstvami prekročil hrubú čiaru. Kolíková chce, aby prišiel o mandát 04 - Modified: 2024-09-28 12:07:12 - Feat.: - Title: Hlas zvažuje aj nepodporenie konsolidačného balíka. Tomáš hovorí o dvoch podmienkach 05 - Modified: 2024-09-28 14:49:46 - Feat.: - Title: Ataky SNS na Hlas sú dôsledkom urazenosti a ješitnosti Danka, vyhlásil Erik Tomáš
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. október 2024 12:36