StoryEditor

Výroky politikov: Fico sa pustil do opozície kvôli peniazom, Šimečka s Gröhlingom hovorili o chaose

06.10.2024, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
  • Poslanci Národnej rady vo štvrtok definitívne schválili balík opatrení na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku. Výroky politikov si pozrite vo videu.
  • Premiér Robert Fico povedal, že na tom, že konsolidácia bola nevyhnutná, sa zhodla celá politická scéna. Za stav verejných financií je plne zodpovedná opozícia, kritizoval premiér.
  • Opozičné PS opäť kritizovalo, že vláda konsolidáciu nezvládla a vytvára chaos. Šetriť podľa hnutia treba najmä na výdavkoch štátu.

Poslanci Národnej rady vo štvrtok definitívne schválili balík opatrení na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku. Výroky politikov si pozrite vo videu.

Jeho súčasťou je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 percent na 23 percent, pokles jej zníženej sadzby z 10 percent na päť percent, ale aj zavedenie novej 19 percentnej sadzby na niektoré položky.

image

Zistenie HN: DPH mohla klesnúť aj na plyn a teplo. Kamenický si pomohol Bruselom, tam to vidia celkom inak

Premiér Robert Fico povedal, že na tom, že konsolidácia bola nevyhnutná, sa zhodla celá politická scéna. Za stav verejných financií je plne zodpovedná opozícia, kritizoval premiér.

"V roku 2020 koalícia, v ktorej bol Smer-SD, SNS a Most-Híd, odovzdala verejné financie vo vynikajúcom stave. Potom prišli roky 2020 až 2023, počas ktorých sa vystriedali tri vlády, jedna horšia ako druhá, kde sa bez akejkoľvek kontroly vyhadzovali miliardy na zdravotnícke pomôcky a vakcíny," uviedol Fico.

image

Fico bol pripravený spojiť hlasovanie o konsolidácii s dôverou vláde. Koalícia podľa neho nie je v kríze

Predseda koaličného Hlasu Matúš Šutaj Eštok dodal, že konsolidačný balík je čo najviac sociálne spravodlivý, či už ide o dôchodcov, rodiny s deťmi, alebo ochranu druhého piliera.

Opozičné PS opäť kritizovalo, že vláda konsolidáciu nezvládla a vytvára chaos. Šetriť podľa hnutia treba najmä na výdavkoch štátu.

image

Schválenie konsolidačných opatrení môže znamenať začiatok pádu Ficovej vlády, vyhlásil Šimečka

"Premiér Robert Fico (Smer-SD) mal na začiatku vládnutia povedať svojim ministrom, každý mi prineste na papieri, kde by ste ušetrili 20 % na výdavkoch, na chode štátu, vo svojom ministerstve. A až potom, keď sa nájde šetrenie, keď sa nájdu úspory na chode štátu, ktoré vieme, že by mohli dosiahnuť pol miliardy eur, až potom sa predstúpi pred občanov a povie sa, situácia je ťažká, musíme zvýšiť dane," uviedol šéf PS Michal Šimečka.

01 - Modified: 2024-10-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ak by koalícia schválila vyššiu DPH hotelom a reštauráciám, hodilo by ich to desať rokov dozadu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-10-06 08:18:22 - Feat.: - Title: Fico sa v novom videu zastal Kotlára. Podporil ho a zopakoval, že nie je zástancom očkovania 03 - Modified: 2024-10-05 12:30:19 - Feat.: - Title: Fico nevylúčil, že začiatkom roka budú problémy s ropou a plynom. Chce presviedčať Ukrajinu 04 - Modified: 2024-10-05 11:55:40 - Feat.: - Title: Fico bol pripravený spojiť hlasovanie o konsolidácii s dôverou vláde. Koalícia podľa neho nie je v kríze 05 - Modified: 2024-10-04 14:08:20 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Pri súcite s Dolinkovou radšej opatrne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 12:18