StoryEditor

Fico v Užhorode uznal, že mier musí byť pre Ukrajinu spravodlivý. Šmyhaľovi ponúkol pomoc so vstupom do Únie

07.10.2024, 10:16
07.10.2024, 12:29
Autor:
prutprut

Slovenský premiér vyjadril podporu "všetkým mierovým iniciatívam a konferenciám", ktoré by mohli prispieť k ukončeniu konfliktu na Ukrajine.

Premiér Robert Fico sa dnes stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom na spoločnom rokovaní vlád v Užhorode. Kyjevu v príhovore na rokovaní deklaroval "stopercentnú podporu" pri vstupe do Európskej únie.

Ukrajinskej vláde ponúkol skúsenosti Slovenska z prístupových procesov do európskeho bloku. „Ponúkame vám komplexnú expertízu a skúsenosti Slovenska,“ povedal. „Urobili sme veľa chýb, napríklad v oblasti poľnohospodárskej politiky a jadrovej energetiky, a sme pripravení sa o tieto skúsenosti podeliť,“ dodal.

image

Fico nevylúčil, že začiatkom roka budú problémy s ropou a plynom. Chce presviedčať Ukrajinu

Podpora vstupu do Únie

Fico počas svojho príhovoru tlmočil Šmyhaľovi postoj jeho vlády k členstvu Ukrajiny v NATO, ktorý už predtým opakovane prezentoval.

„Pokiaľ budem predsedom vlády, budem viesť poslancov, ktorých mám ja ako predseda strany pod politickou kontrolou, aby nikdy nesúhlasili s členstvom Ukrajiny v NATO,“ povedal napríklad v nedeľu v relácii O päť minút 12.

Kyjev teda aktuálne s podporou Slovenka v snahe o vstup Severoatlantickej aliancie počítať nemôže. „Sme rezervovaní, pokiaľ ide o členstvo Ukrajiny v NATO,“ zopakoval Fico. Pri Európskej únii však svoju podporu viackrát zopakoval. „V prípade Európskej únie nás máte na sto percent na vašej strane a bude to pre Ukrajinu maximálne užitočné,“ dodal.

image

Fico: Urobím všetko pre obnovenie vzťahov s Ruskom. Aj český prezident zmenil postoj k vojne na Ukrajine

Fico tiež vyjadril podporu "všetkým mierovým iniciatívam a konferenciám", ktoré by mohli prispieť k ukončeniu konfliktu na Ukrajine. „Slovensko sa aktívne zúčastní na všetkých mierových konferenciách na najvyššej možnej úrovni,“ zdôraznil. „Podporujeme všetky plány, ktoré budú viesť k ukončeniu bojov,“ dodal.

Životný význam

Počas rokovania vlád chce diskutovať aj o konkrétnych projektoch, ako je železničné prepojenie Košice - Kyjev a výstavba interkonektorov. Fico zdôraznil, že tieto stretnutia majú "životný význam". „Slovensko je pripravené pokračovať v dialógu na najvyššej úrovni aj v budúcnosti,“ povedal.

Predseda slovenskej vlády zdôraznil, že vojna na Ukrajine podľa neho vojenské riešenie nemá. "Prajeme vám čo najrýchlejší mier. Samozrejme, chápem, že musí byť spravodlivý, udržateľný, musíte mať bezpečnostné záruky a predovšetkým musí byť rešpektovaná územná integrita Ukrajiny.  A v tomto duchu budeme podporovať všetky mierové iniciatívy, ktoré by mohli smerovať k tomuto cieľu,“ vyhlásil slovenský premiér.

image

Ukrajina vyjadrila sklamanie z výrokov Fica o fašizme v jej armáde

Ukrajina pred mesiacom vyjadrila sklamanie z Ficových tvrdení, že Kyjev by mal konať v záujme odstránenia "fašistických elementov" z radov ukrajinskej armády. Predseda vlády to povedal v príhovore v Seredi.

"V Kyjeve sme sklamaní z vyhlásenia slovenského premiéra Roberta Fica o ukrajinských vojakoch, ktoré ide proti existujúcej úrovni dôvery a spolupráce medzi Ukrajinou a Slovenskom," uviedlo vtedy ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

"Všetci hovoríme o fašizme, nacizme, a pritom mlčky tolerujeme, že po Ukrajine pobehujú jednotky, ktoré majú úplne jasné označenie, ktoré je napojené na hnutia, ktoré považujeme dnes za nebezpečné a zakázané. Keďže ide o geopolitický súboj, tak to nikomu nevadí," vyhlásil Fico v Múzeu holokaustu v Seredi pri príležitosti pamätného Dňa obetí holokaustu a rasového násilia.

01 - Modified: 2024-10-06 11:37:21 - Feat.: 1 - Title: Fico: Politici by mali hľadať spoločnú cestu v odborných témach 02 - Modified: 2024-10-03 13:04:53 - Feat.: 1 - Title: Fico: Urobím všetko pre obnovenie vzťahov s Ruskom. Aj český prezident zmenil postoj k vojne na Ukrajine
01 - Modified: 2024-10-09 20:19:04 - Feat.: - Title: Pri ruskom útoku na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru zomrelo päť ľudí. Zasiahnutá mala byť aj loď 02 - Modified: 2024-10-09 20:00:03 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla základňu so skladom dronov na juhu Ruska 03 - Modified: 2024-10-09 18:46:25 - Feat.: - Title: Štáty Únie schválili novú makrofinančnú pomoc Ukrajine do výšky 35 miliárd eur, dohodli sa na novom mechanizme 04 - Modified: 2024-10-09 17:12:34 - Feat.: - Title: Ohľadom tranzitu plynu v budúcom roku je lopta na strane Únie a Ukrajiny, tvrdí ruský vicepremiér 05 - Modified: 2024-10-09 16:51:40 - Feat.: - Title: Rusko hlási dobytie dvoch osád v Kurskej oblasti. Je to čiastkový úspech protiofenzívy?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. október 2024 23:33