StoryEditor

Drucker rázne vystúpil na obranu gymnázia v Trenčíne. Politikov Republiky označil za zúfalcov

09.10.2024, 11:40
Autor:
dušudušu

Tomáš Drucker sľubuje, že jeho rezort bude chrániť školy pred útokmi a bude v nich podporovať kreativitu aj pocit bezpečia.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) odsúdil útoky na Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne, na ktorom jedna z učiteliek navrhla, aby sa študenti pri príležitosti výročia vraždy v Teplárni obliekli do dúhových farieb a vyjadrili tak solidaritu obetiam a pozostalým.

Škola mala taktiež v úmysle zorganizovať výstavu plagátov, ktoré by pri zmienenej príležitosti vytvorili študenti, no po útokoch členov hnutia Republika bolo podujatie zrušené. Europoslanec Republiky Milan Mazurek a Lívia Pavlíková, neúspešná kandidátka do europarlamentu, zverejnili na sociálnych sieťach ofenzívne videá, v ktorých hovorili o presadzovaní „zvrátenej ideológie“.

Podobne ladený obsah šíril aj niekdajší politik a správca dezinformačného kanálu Marek Šoun. Pod príspevkami následne pribúdali agresívne komentáre, viaceré z nich kritizovali aj samotného ministra školstva.

„Školy sú apolitické“

„Bol som v kontakte s vedením školy, ktorá sa stala terčom nehoráznych útokov extrémistických politikov a dezinformačných médií. Toto gymnázium patrí medzi najprestížnejšie a jeho študenti získali mnoho ocenení,“ povedal Drucker.

Podľa ministra je absolútne neprijateľné, aby bola akákoľvek škola terčom „primitívnej kampane a zastrašovania“. 

„Len zúfalci, ktorí nemajú Slovensku čo ponúknuť, si za cieľ berú deti, učiteľov a školy,“ vyjadril sa. „Chcem zdôrazniť, že ľudia, ktorí popierajú holokaust, nebudú rozhodovať o obsahu vzdelávania,“ uviedol v referencii na členov hnutia Republika, ktorých vyzval, aby dali vzdelávacím inštitúciám pokoj.

image

Ficova otočka. Vláda oživuje zmenu štátnych nemocníc na akciovky, názory v sektore sú rôzne

Podľa Druckera na zmienenom trenčianskom gymnáziu, ale aj iných školách prebieha „absolútne normálny vzdelávací proces“, ktorý nepresadzuje žiadnu ideológiu. Odmietol politizovanie vzdelávacích inštitúcií. „Školy sú apolitické inštitúcie a musia zostať bezpečným priestorom,“ deklaroval.

Hodnotové otázky

Drucker zdôraznil, že slovenské školstvo čelí viacerým problémom, pričom ako jeden z najpodstatnejších uviedol šikanu. „A o to by sa mali zaujímať aj tí, ktorí šíria primitívne videá. O to, či ich deti nečelia šikane,“ odkázal. Pripustil, že sa môže vyskytnúť individuálne zlyhanie pedagóga, no avizuje, že podobné prípady bude vždy riešiť.

Pripomenul svoj balík zákonov známy pod označením „nežná revolúcia v školstve“, ktorý sa momentálne nachádza v parlamentnom druhom čítaní. V rámci neho má byť zavedený princíp informatívneho súhlasu rodičov pre prípady, ktoré sú nad rámec oficiálne schváleného edukačného programu. „Takéto veci si budú vyžadovať súhlas rodiča,“ spresnil Drucker.

image

Prečo prišiel Drucker s nežnou revolúciou školstva? Má reálny potenciál zlepšiť ho? (otázky a odpovede)

Sľubuje, že jeho rezort bude chrániť školy pred útokmi a podporovať kreativitu aj pocit bezpečia. „Vyzývam všetkých ľudí na Slovensku, aby sa zaujímali o budúcnosť, svojich detí,“ povedal. „A ak majú potrebu viesť deti k hodnotovým otázkam, mali by to robiť doma,“ odkázal minister a podotkol, že sám je aktívny kresťan a vedie svoje deti ku kresťanským hodnotám, pričom neočakáva, že to bude robiť škola.

„Vyzývam každého, kto chce viesť svoje deti k hodnotovým otázkam, aby to robil v prvom rade vlastným príkladom,“ uzavrel šéf rezortu školstva.

01 - Modified: 2024-10-09 09:53:39 - Feat.: 1 - Title: Najvyšší súd nevidí v atentáte na Fica terorizmus. Chýbajú dôkazy, tvrdí senát 02 - Modified: 2024-10-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zariadil Fico v Užhorode plyn? Čo vieme o konci ruského plynu a akú zimu zažije Slovensko (otázky a odpovede) 03 - Modified: 2024-10-08 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vlna kritiky voči splnomocnencovi Kotlárovi. Spochybňovať rozhodnutia o očkovaní je veľmi nebezpečné, varujú lekári a vedci 04 - Modified: 2024-10-08 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: Zlá správa pre Šutaja Eštoka: Čo ukazuje Pellegriniho kritika vlády 05 - Modified: 2024-10-08 14:42:53 - Feat.: 1 - Title: Opozícia reaguje na Ficovu kritiku médií. Tvrdí, že jeho slová prezrádzajú snahu o cenzúru 06 - Modified: 2024-10-08 14:36:34 - Feat.: 1 - Title: Fico pohrozil médiám novým úradom. Toto je už prehnané, žijeme v demokracii, reaguje poslanec Hlasu
01 - Modified: 2024-10-09 13:54:21 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok reaguje po dnešnom druhom rokovaní vlády 02 - Modified: 2024-10-09 12:20:00 - Feat.: - Title: Drucker odsúdil útoky politikov a dezinformačných médií na školy 03 - Modified: 2024-10-09 07:03:18 - Feat.: - Title: Príchody ministrov na rokovanie vlády 04 - Modified: 2024-10-09 05:34:18 - Feat.: - Title: Vláda sa na rokovaní v Modre bude venovať aj témam regiónu či výnosu z emisných kvót 05 - Modified: 2024-10-08 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá správa pre Šutaja Eštoka: Čo ukazuje Pellegriniho kritika vlády
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. október 2024 23:06