Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Gašpar nevidí dôvod na odchod ministra vnútra. Nezvláda svoju funkciu, oponuje Kolíková

19.10.2024, 14:25
Autor:
TASRTASR

Minister podľa Márie Kolíkovej nezvláda svoju funkciu, keď likviduje kľúčové jednotky boja proti organizovanému zločinu.

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar (Smer-SD) nevidí dôvod na odchod ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie. Uviedol to v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy.

Ak sa Šutaj Eštok rozhodne napríklad pre post predsedu parlamentu, Gašpar to bude rešpektovať. Minister podľa neho má výsledky. Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) si myslí, že Šutaj Eštok možno z funkcie odíde a pozícia predsedu NR SR bude pre neho "únikom". Kritizuje ho najmä za destabilizáciu Policajného zboru.

image

Poslanec Hlasu, ktorý podržal Šimečku: To, čo urobil Danko, nepatrí do normálnej politiky (rozhovor)

Únik na post predsedu parlamentu?

"Nevidím dôvod, prečo by mal položiť funkciu," uviedol Gašpar o ministrovi vnútra v súvislosti s personálnym stavom v polícii. Minister má podľa neho výsledky, keďže za posledné obdobie klesla majetková kriminalita.

"Pokiaľ sa sám rozhodne, že pôjde robiť, ja neviem, predsedu parlamentu, a bude robiť viac v prospech politickej strany s poslancami Hlasu, budem to rešpektovať," dodal.

image

Prieskum o atentáte: Fico si za to môže sám, myslí si tretina Slovákov. Časť ľudí neverí, že sa útok udial

Minister podľa Kolíkovej nezvláda svoju funkciu, keď likviduje kľúčové jednotky boja proti organizovanému zločinu. V opozícii zvažujú podať návrh na jeho odvolanie, no podľa nej je možné, že odíde sám. "Je možné, že nás minister predbehne. Myslím si, že únik na post predsedu parlamentu je práve z toho dôvodu, že túto rolu nezvláda," povedala.

Kolíková Šutaja Eštoka kritizuje aj za odchody príslušníkov z polície a zrušenie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Zrušenie NAKA podľa Gašpara neovplyvňuje počty v polícii. Dodal, že NAKA bola nahradená dvoma útvarmi. Gašpar by pre policajtov navrhoval napríklad zmenu v platových triedach či špecifický príplatok na vyššie životné náklady.

SaS zvažuje podanie na ústavný súd

Gašpar v reakcii na ponúknutý kompromis pre zdravotníkov avizuje nárast platov aj v rezorte školstva a vo verejnej správe. Kolíková si myslí, že konsolidačný balík je nastavený nezodpovedne a "udusí ľudí". Dodala, že neobsahuje žiadnu reformu, vďaka ktorej by sa zúžili výdavky štátu.

"Proces pri konsolidačnom balíku je za hranicou ústavy," povedala s tým, že SaS zvažuje v tejto veci podanie na Ústavný súd SR.

image

Plán obnovy v oblasti justície je ohrozený, vraví Kolíková. Ministra spravodlivosti vyzýva, aby konal

Zodpovedné riešenia nevidí opozičná poslankyňa ani v návrhu štátneho rozpočtu, pretože obsahuje ďalšie obrovské výdavky. Gašpar reagoval, že štát sa snaží aj znižovať výdavky, napríklad sa má znižovať počet štátnych zamestnancov. Myslí si, že rozpočet sa podarí bez väčších problémov schváliť do konca roka. Kolíková nevidí priestor na jeho podporu.

Vláda robí podľa Gašpara všetko preto, aby sa zníženie dane na vybrané potraviny odrazilo na zníženej cene potravín. "Rokuje sa s reťazcami, robia sa kontrolné opatrenia zo strany ministerstva pôdohospodárstva," povedal.

Reťazce podľa neho nemôžu špekulovať s cenami vo vzťahu k DPH. Kolíková si nevie predstaviť, ako môžu byť nižšie ceny, keď je zavedená transakčná daň. Označila ju za zlo, ktoré zaťaží všetkých, udusí ekonomiku a zvýši ceny.

01 - Modified: 2024-10-18 07:56:42 - Feat.: - Title: Susko reaguje na Kolíkovú: Robíme všetko pre to, aby sme aspoň časť peňazí z plánu obnovy zachránili 02 - Modified: 2024-10-17 14:07:41 - Feat.: - Title: Plán obnovy v oblasti justície je ohrozený, vraví Kolíková. Ministra spravodlivosti vyzýva, aby konal 03 - Modified: 2024-10-15 14:12:27 - Feat.: - Title: Atentát na Fica: Kritickým faktorom boli zanedbané školenia, tvrdí Šutaj Eštok. Odvolali štyroch funkcionárov 04 - Modified: 2024-10-15 12:05:44 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Chápem, že rozpočet musí zohľadňovať konsolidáciu 05 - Modified: 2024-10-13 11:49:03 - Feat.: - Title: Hlas bude tlačiť, aby do konca roka zvolili predsedu parlamentu. Pozícia patrí nám, tvrdí Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. október 2024 14:26