Podpredseda Národnej rady Andrej Danko (SNS). FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Spor o rodičovský dôchodok ešte nie je uzatvorený. Podľa Danka ohrozil stabilitu vlády

20.10.2024, 14:25
Autor:
TASRTASR

Šéf SNS priblížil, že v koalícii stál pred rozhodnutím, či má vláda pre spor o trinásty a rodičovský dôchodok padnúť.

Spor medzi vládnymi stranami SNS a Hlas-SD o podobu rodičovského dôchodku ohrozil stabilitu vlády a národniari preto tlaku koaličného partnera ustúpili.

Problém nie je uzatvorený

Problém však nepovažujú za uzatvorený a chcú s ministrom práce Erikom Tomášom (Hlas-SD) o podobe rodičovského a tiež 13. dôchodku v budúcnosti ešte rokovať. V diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 to povedal predseda SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko.

"Som vo veľkom konflikte s Erikom Tomášom, pre rodičovský dôchodok, pretože Erik Tomáš nastavil trinásty dôchodok tak, že každý dostáva 606 eur a už budúci rok sa dostaneme na úroveň 900 miliónov eur, ktoré štát potrebuje na trinásty dôchodok," povedal Danko.

Priblížil, že v koalícii stál preto pred rozhodnutím, či má vláda pre spor o 13. a rodičovský dôchodok padnúť.

Predseda KDH a poslanec Národnej rady Milan Majerský zmenu v rodičovskom dôchodku kritizoval. "Je to otázka, či slovenský národ prežije, či bude mať deti. Jednoducho, keď nebudú mať naše slovenské matky deti, budeme odkázaní o 20 rokov na migrantov. To je základná premisa toho, prečo sme aj my za to, aby rodičovský dôchodok tvoril alfu a omegu nášho dôchodkového systému," povedal Majerský.

Nejde o hádku

Danko uviedol, že v spore o podobu dôchodkov nejde o hádku medzi koaličnými stranami, ale o vecnú debatu.

"Keď politicky pretlačia 800 miliónov na trinásty dôchodok, my máme právo sa ozvať, lebo my si myslíme niečo iné, ale musíme nájsť prienik. Ešte sme ho nenašli, ale prebiehajú debaty medzi našimi právnikmi a Erikom Tomášom a jeho právnikmi o tom, ako sa vrátiť k normálnemu systému rodičovského dôchodku, ako ho ešte posilniť," dodal Danko.

Politici sa venovali aj cenám plynu pre domácnosti, kde sa zhodli, že by dotácie štátu na energie mali byť adresné. Majerský kritizoval rozhodnutie zrušiť IC vlaky z Bratislavy do Košíc, kde by podľa neho mali byť zachované aspoň dva spoje denne.

Danko vníma tento zámer "ako chorý". Rovnako sa šéfovia SNS a KDH zhodli na potrebe vnútroštátnych leteckých spojení. Okrem už oznámenej štátnej podpory na spoj Bratislava - Košice by podľa nich mala na Slovensku lietať aj linka Poprad - Bratislava.

01 - Modified: 2024-10-20 10:58:00 - Feat.: - Title: Ficov odkaz obchodníkom: Cenám potravín sa budeme venovať. Dnes už disponujeme informáciami 02 - Modified: 2024-10-18 16:17:27 - Feat.: - Title: KDH chce podať návrh na Ústavný súd pre vplyv konsolidácie na rodičovský dôchodok 03 - Modified: 2024-10-18 07:29:02 - Feat.: - Title: Najprv to schválili, teraz to chcú opraviť. Hlas chce zmeniť transakčnú daň, vidí tri cesty 04 - Modified: 2024-10-18 03:30:51 - Feat.: - Title: Zmena vyplácania rodičovského dôchodku pripraví seniorov o stovky eur. Analytici vypočítali presné sumy 05 - Modified: 2024-10-13 17:45:57 - Feat.: - Title: Koaličná vláda na Islande sa rozpadla, predčasné voľby budú zrejme v novembri
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. október 2024 14:26