Generálny prokurátor Maroš Žilinka. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Žilinka chce zbaviť funkcie prokurátora Kováča. Jeho koniec súvisí s kauzou okolo sekty AllatRa

21.10.2024, 16:28
Autor:
TASRTASRlmlm

Generálny prokurátor uviedol, že odvolanie Martina Kováča z funkcie je nevyhnutné pre zachovanie dôveryhodnosti a dobrej povesti prokuratúry.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka chce zbaviť funkcie námestníka krajského prokurátora v Žiline Martina Kováča.

Dôvodom je poškodenie reputácie prokuratúry v súvislosti s konaním v medializovanej trestnej veci. Ide o vyšetrovanie tzv. antikultu, ktorého súčasťou mali byť odborníci a novinári píšuci kriticky o sekte AllatRa a jej projekte Tvorivá spoločnosť.

Nevyhnutný koniec vo funkcii

Žilinka v reakcii uviedol, že Kováčovo odvolanie z funkcie je nevyhnutné pre zachovanie dôveryhodnosti a dobrej povesti prokuratúry.

"S ohľadom na skutočnosť, že menovaný odmietol vyvodiť svoju osobnú zodpovednosť, generálny prokurátor Slovenskej republiky mieni menovaného odvolať z funkcie námestníka krajského prokurátora v Žiline, a preto v súlade so zákonom požiada Radu prokurátorov Slovenskej republiky o predchádzajúce vyjadrenie k odvolaniu menovaného, ktoré je nevyhnutým predpokladom na rozhodnutie generálneho prokurátora Slovenskej republiky o odvolaní prokurátora z funkcie vedúceho prokurátora," uvádza sa v stanovisku generálnej prokuratúry.

Trestné stíhanie zastavili

Prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá osobne viedla výsluchy, mala podľa medializovaných informácií lobovať v prospech Tvorivej spoločnosti u kolegov.

Dôsledkom toho bolo aj obvinenie českej reportérky webu Seznam Zprávy. Trestné stíhanie začal Kováč.

V reakcii pre Plus 7 dní uviedol, že prípad predbežne kvalifikoval ako podozrenie z trestného činu založenia, podpory a propagácie skupiny smerujúcej k potlačeniu základných práv a slobôd. Generálna prokuratúra minulý týždeň trestné stíhanie zastavila, lebo skutok nebol trestným činom.

01 - Modified: 2024-07-03 14:58:59 - Feat.: - Title: Bossa sýkoriek na súde usvedčuje jeho šofér Kováč alias Rybička. Polícia im dala echo o zatýkaní, tvrdí 02 - Modified: 2023-05-10 12:46:54 - Feat.: - Title: Boj o kreslo šéfa agrorezortu vrcholí: Bírešovi post ponúkla priamo prezidentka 03 - Modified: 2022-01-19 10:26:12 - Feat.: - Title: Minister pôdohospodárstva Vlčan predstavil nového štátneho tajomníka Martina Kováča 04 - Modified: 2022-01-19 10:27:01 - Feat.: - Title: Vláda schválila Vlčanovho nového štátneho tajomníka 05 - Modified: 2018-02-20 13:07:11 - Feat.: - Title: Bývalého člena gangu sýkorovcov, prezývaného Rybička, odsúdili na 20 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. október 2024 16:28