TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Zbaľte si kufre, odkázal Pellegrini holandskej europoslankyni. Hovorí o jednostrannosti

22.09.2021, 17:53
Autor:
TASRTASR
Na Slovensku je od utorka delegácia poslancov Európskeho parlamentu z Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci. Cieľom sedemčlennej delegácie je zhodnotiť dodržiavanie zásad právneho štátu v krajine.

Nezaradený poslanec Národnej rady a expremiér Peter Pellegrini kritizoval postup monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva pri návšteve na Slovensku.

Namieta, že sa jej členovia nestretli so zástupcami opozície, iba koalície. Hovorí o tendenčnom prístupe. Vyzval ich, aby opustili SR a nevydávali tendenčné správy.

"Nemieni sa stretnúť a nestretla sa s relevantnými subjektami z opozície, čo považujem za absolútnu chybu. Preto si myslím, že akékoľvek závery tejto misie sú irelevantné a budú jednostranné," vyhlásil a odporučil "holandskej europoslankyni so svojimi kumpánmi", aby si "zbalili kufre", a keď mienia na Slovensku pôsobiť tendenčne a jednostranne, aby odleteli späť do Bruselu a voči Slovensku nevydávali žiadne vyjadrenia ani hodnotiace správy. "Tak ako účelovo chodili na Slovensko predtým, tak v tom pokračujú aj dnes," dodal.

Pellegrini považuje za neprípustné, aby sa akákoľvek takáto skupina zo zahraničia na Slovensku stretávala len s tým, s kým chce, a na základe toho vydávala stanoviská. Odmieta krivenie obrazu o Slovensku.

Pýta sa, či sa členovia skupiny zaujímali aj o aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách a či sa k tomu vyjadrí. "Na základe toho, s kým sa stretli, sa toto všetko asi ťažko dozvedia," poznamenal s tým, že ide o zneužitie právomoci poslanca EP.

Na Slovensku je od utorka delegácia poslancov EP z Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci.

Cieľom sedemčlennej delegácie pod vedením holandskej europoslankyne Sophie in 't Veldovej (Obnovme Európu) je zhodnotiť dodržiavanie zásad právneho štátu v krajine.

Vedúca skupiny v stredu na tlačovej konferencii vyjadrila plnú podporu dočasne poverenému policajnému prezidentovi Štefanovi Hamranovi, ako aj vyšetrovateľom a prokurátorom.

V rámci dvojdňového programu mala delegácia na pláne aj stretnutie s rodinami zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, diskusiu so zástupcami občianskej spoločnosti, novinármi aj vysokými štátnymi predstaviteľmi.

01 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 02 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 04 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 05 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:47