HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Nadčasový Gašparovič predbehol aj Trumpa. Strkanie do premiéra na Slovensku poznáme už dávno

26.05.2017, 12:03
Autor:
chocholešleš
Ivan Gašparovič neudržal po prehre v hokeji v roku 2011 frustráciu na uzde a dal to pocítiť Ivete Radičovej.

V súčasnosti svet rieši aféru okolo amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý na štvrtkovom summite NATO v Bruseli odstrčil čiernohorského premiéra Duška Markoviča. Na Slovensku sme si pritom niečím podobným prešli už pred šiestimi rokmi.

Vtedajší prezident Ivan Gašparovič v máji 2011 neudržal po prehratom hokejovom zápase Slovenska s Ruskom na domácom svetovom šampionáte emócie na uzde a predviedol ukážkovú vulgaritu. Pri výťahu zimného štadióna, kde sa stretnutie odohralo, vrazil lakťom do premiérky Ivety Radičovej a namiesto toho, aby sa ospravedlnil, povedal len: "Uhnite!"

"Bol to pre mňa obrovský šok," potvrdil nevyberané správanie Gašparoviča vtedajší poradca Radičovej Marián Balázs. Premiérka sa vraj voči konaniu hlavy štátu spontánne ohradila, namiesto ospravedlnenia ju ale čakalo trochu neadekvátne vysvetlenie.

"Som nahnevaný, lebo sme prehrali," povedal jej Gašparovič podľa portálu sme.sk. Frustrácia bola svojím spôsobom na mieste. Naši reprezentanti na šampionáte, ktorý sa konal na Slovensku, totiž prehrali s Ruskom tesne 3:4 a takmer vypadli zo základnej skupiny.

Prezidentova reakcia však vtedy mnohých pobúrila. Situáciu sa potom snažili vyžehliť jeho hovorca i manželka. "Áno, ale išlo o žart, nebolo to myslené vážne, bolo to absolútne vtipné," vysvetľoval účastník incidentu a prezidentov hovorca Marek Trubač.

Podľa Balázsa sa však Gašparovič správal veľmi arogantne a vôbec sa neospravedlnil. "Je to ten istý Ivan Gašparovič, ktorý sa pred rokmi veľmi urážlivo vyjadril o vtedajšej hlave štátu," pokračoval poradca.

Pripomenul tak faux-pas, keď Gašparovič ešte ako predseda parlamentu v roku 1996 povedal, že musí "k tomu starému chujovi". Neskôr sa vyhováral, že prezidenta Michala Kováča označil "starým ujom."

Šťuchanec vtedajšieho prezidenta ospravedlňovala aj jeho manželka Silvia. „Bolo to na športe, bolo to v takom športovom ošiali. Netreba z toho robiť žiadne vážne závery,“ povedala Sme.sk. "Myslím, že premiérka to pochopila, jej okolie asi nie," dodala s poukázaním na "prehnanú citlivosť" Balázsa. Gašparovič sa premiérke za incident neospravedlnil.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:02