StoryEditor

Bielorus, ktorý mal posielať na Slovensko peniaze z Ruska: Podporujem myšlienku Kotlebu

02.06.2017, 00:00
Vyspovedali sme Alexandra Usovského, ktorý mal podporovať aj ĽSNS.

Bielorus Alexander Usovskij mal na základe informácií z uniknutých e-mailov sprostredkovane financovať peniazmi z Ruska proruské aktivity na Slovensku, v Česku, Poľsku a Maďarsku. Investigatívci z nemeckej televízie ZDF dokonca tvrdia, že Usovskij na Slovensku podporuje aj parlamentnú politickú stranu ĽSNS Mariana Kotlebu.

Usovskij to popiera a tiež odmieta, že by bol s kotlebovcami v kontakte. „Bohužiaľ,“ konštatuje pre HN. „Osobne veľmi pozitívne vnímam ich aktivity,“ tvrdí a dodáva, že žiadnu podporu pre túto slovenskú opozičnú stranu neposkytol. ĽSNS je podľa neho „slovenská strana zložená zo Slovákov a konajúca v prospech Slovenska.“

Imponuje mu najmä snaha kotlebovcov o vystúpenie zo Severoatlantickej aliancie. „Ako jednotlivec podporujem myšlienku Mariana Kotlebu na vystúpenie Slovenska z NATO,“ vyhlásil. Z uniknutých e-mailov je podľa nemeckých reportérov zrejmé, že "Usovskij hľadal investora na referendum o vystúpení Slovenska z NATO."

Usovskij pre HN označil NATO za protiruskú organizáciu, ktorá nie je miestom pre krajiny ako Poľsko, Česko, Bulharsko, Čierna Hora či Grécko.

Dúfa v stretnutie so Švecom

Taktiež sa zaujíma o nacionalistické Slovenské hnutie obrody (SHO), aktuálne občianske združenie, ktoré sa snaží pretransformovať na politickú stranu. „Páčia sa mi ich činy, ich ideológia aj ich princípy. Ale žiadnu pomoc, už vôbec nie finančnú, som im neposkytol. Moja podpora bola iba morálna,“ tvrdí Usovskij.

MsÚ Partizánske

​Alexander Usovskij na besede na Mestskom úrade v Partizánskom počas návštevy mesta v roku 2012. Na besede diskutoval so žiakmi a učiteľmi ruského jazyka o svojej knihe Slovanské srdce s podtitulom Povesť o slovenskom spisovateľovi Rudolfovi Jašíkovi.

​Neskrýva však, že so šéfom SHO Róbertom Švecom je priateľ na Facebooku. „Rád by som sa s ním stretol osobne – veľmi dúfam, že sa tak stane čoskoro,“ priznáva pre HN.

Na otázku, aké konkrétne akcie Usovskij na Slovensku podporil, reagoval screenshotom koláže viacerých fotiek z akcií, ktoré sa pravdepodobne uskutočnili na Slovensku. Pripojil aj link na video, ktoré ukazuje akciu s názvom Plamienky za mier, ktorá sa konala v septembri 2014 v Bratislave.  

Ide o iniciatívu organizácie Pokojní bojovníci, ktorej členkou je aj Veronika Moravcová. Práve s ňou je v reportáži nemeckej televízie kratší rozhovor. Tvrdí v ňom, že sa s Usovským "nikdy fyzicky nestretla," ale že ich kontaktoval cez internet. Nevedela povedať, či ich Usovskij podporil, no potvrdila, že z Bieloruska im peniaze prišli.

​Koláž fotografií pravdepodobne z akcií, ktoré na Slovensku Alexander Usovskij finančne podporil.

Čo chce docieliť?

Usovskij mal na základe uniknutých e-mailov zinkasovať od prokremeľského podnikateľa Konstantina Malofejeva 100-tisíc dolárov, ktoré mal používať na podporu niektorých organizácií a podujatí. Usovskij aj toto odmieta.

„Nie je to pravda. Pôsobil som ako súkromná osoba a peniaze som žiadal od súkromných osôb v Rusku, Bielorusku a na Ukrajine - vrátane Konstantina Malofejeva. Bohužiaľ, tieto sumy, ktoré píšete, som nedostal vôbec,“ obhajuje sa. Priznáva, že aj v súčasnosti ďalej zháňa peniaze, pretože má v úmysle dokončiť svoju prácu.

A čo teda chce svojimi aktivitami Usovskij docieliť? „Vojna na Donbase a vraždenie detí nesmie pokračovať. Chcem zastaviť vojnu,“ tvrdí. „Pomáhal som svojim kamarátom v Poľsku, Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku organizovať verejné akcie na ukončenie vojny na Ukrajine,“ približuje.

Rieši to prokuratúra

Informácie o tom, že ĽSNS mohla dostať finančnú podporu z Ruska, preverí Generálna prokuratúra, informoval denník Sme. Prijímanie peňazí zo zahraničia politickými stranami je totiž na Slovensku zakázané zákonom. Prokuratúra reagovala na informácie, ktoré sa objavili v reportáži nemeckej televízie ZDF.

​Na Slovensku Usovskij podporuje extrémistickú stranu Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko aj ľavicových odporcov NATO, tvrdia Nemci v reportáži. Kotleba má byť pre Usovského zaujímavý tým, že je jeho strana v parlamente.

Kotlebovci tieto obvinenia odmietajú. "Osobne ani netuším, kto ten spomínaný pán je," tvrdí pre HN v reakcii na otázky o možnom prepojení ĽSNS s Usovským podpredseda kotlebovcov Milan Uhrík.

Informovali hackeri

Správy okolo Usovského aktivít vyšli najavo, keď hackeri zo združenia Ukrainian Cyber Alliance prenikli do jeho počítača a na internete začiatkom roka zverejnili všetku jeho elektronickú korešpondenciu. 

Akcie, na ktoré doteraz prispel, Usovskij v e-mailoch dokumentuje v zhruba 40-stránkovej prezentácii, ktorú rozposlal ďalším možným darcom v Rusku.

O financie v minulosti žiadal okrem iného ruského ultrakonzervatívneho ideológa Alexandra Dugina, ktorý je označovaný za blízkeho spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina.

01 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 02 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 03 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 04 - Modified: 2024-04-17 14:07:30 - Feat.: - Title: Väznený kritik Kremľa a disident Kara-Murza čelí podľa právničky náročnému presunu do Moskvy 05 - Modified: 2024-04-17 13:44:28 - Feat.: - Title: Ukrajinské drony podľa médií útočili na letecké závody v ruskom Tatarstane
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 20:55