TASR/Martin Baumann
StoryEditor

"Je veľmi dobré, že sa vrátil k politickej mŕtvole." Čo hovoria na Kiskov prejav Fico a poslanci? (anketa)

14.06.2017, 17:07
Autor:
redredTASRTASR
Podľa poslanca Smeru síce prezident hovoril o ekonomických úspechoch, ale zabudol povedať, vďaka komu tieto úspechy sú.

Prezident SR Andrej Kiska dnes predniesol vlastný pohľad na stav republiky, ale vidí veci reálne. Zhodli sa na tom viacerí oslovení poslanci NR SR, ktorí komentovali prejav hlavy štátu na pôde zákonodarného zboru.

​Premiér Robert Fico ocenil, "že prezident vyzdvihol dobré ekonomické výsledky krajiny." Taktiež privítal, že v Kiskovi "našiel spojenca v iniciatíve dostať Slovensko do jadra Európskej únie." Fico tvrdí, že boj proti korupcii a extrémizmu je pre vládu dlhodobou výzvou, "o čom svedčí celý rad aktivít a prijatých konkrétnych opatrení."

Podľa Dušana Jarjabeka (Smer-SD) síce prezident v správe hovoril o nesporných úspechoch tejto krajiny, o ekonomickej situácii, ale zabudol povedať, vďaka komu tieto úspechy sú. "Nie celkom sa mi páčil ten atak na ministra vnútra. To mi tak trošku pripomínalo, ako keby pán prezident počúval za dverami opozície," podčiarkol Jarjabek. Zároveň si myslí, že prezident by urobil lepšie, keby najskôr vymenoval sudcov Ústavného súdu, a potom by prišiel s prejavom o stave republiky.

S prejavom prezidenta bol spokojný poslanec SaS Ľubomír Galko. "To, čo som tam chcel počuť, som počul. Odsúdil korupciu, hovoril o obrovskej prehlbujúcej sa nedôvere medzi bežnými občanmi a politikou ako takou,“ priblížil Galko. Prezident podľa neho veľmi trefne pomenoval aj príčiny tohto javu, a to nerovnosť pred zákonom. „Zároveň je aj veľmi dobré, že sa vrátil k 'politickej mŕtvole', k Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), ktorý už 12 mesiacov ministrom vnútra nemal byť," dodal Galko.

"Pomenoval stav republiky podľa svojho uhla pohľadu. Nad niektorými vecami sa dá zamyslieť a verím, že pre spoločnosť bude jeho prejav inšpiratívny. Niektoré veci sú polemické, ale pri niektorých veciach by mohla prebehnúť celospoločenská diskusia," myslí si koaličný poslanec Karol Farkašovský (SNS). On sám očakáva, že dnešný Kiskov prejav vzbudí ohlas. "Zaujalo ma, ako hodnotil úspech slovenskej ekonomiky, bol v tom kus objektivity. Ale beriem to ako jeho štandardný prejav. Na kritiku má ako prezident právo. Ale treba aj trošku priložiť ruku k dielu. Nielen poukazovať na problémy, ale aj nájsť a odporučiť riešenia," myslí si.

​Opozičný poslanec Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA) si z prejavu hlavy štátu odniesol dojem, že na Slovensku je stále problém s korupciou a nespravodlivosťou. "Tému zdravotníctva tentoraz prešiel prezident veľmi rýchlo, ale ministra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) pochválil. Spomenul jeho a ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd). Práve týchto pomenoval, že sa snažia niečo urobiť. Myslím, že trafil do čierneho," odkázal.

Milan Krajniak (Sme rodina) označil Kiskov prejav za štandardný. "Otvoril témy, ktoré ho zaujímajú. Čo mňa potešilo, bolo, že upriamil pozornosť na rozdiel medzi výkonnosťou našej ekonomiky a platovým ohodnotením slovenských zamestnancov. Povedal, že ten rozdiel je v neprospech zamestnancov na úrovni desať percent, podľa našich prepočtov je to do 200 eur mesačne v čistom. Aj proti extrémizmu sa bojuje najlepšie tým, ak ľudia majú pocit, že štát im dáva slobodu, bezpečnosť a dôstojnú životnú úroveň," konštatoval.

Podľa Krajniaka však ľudia cítia sociálnu nespravodlivosť a aj preto volia ĽSNS. "Prezident vidí stav krajiny reálne, ale riešenia, ktoré by podľa neho mohli situáciu vylepšiť, považujem za trochu naivné. Ale nemyslím si, že to robí so zlým úmyslom," uzavrel.

Peter Kresák (Most-Híd) ocenil zásadný postoj prezidenta k fašizmu na Slovensku. "Vidí veľa veci reálne. Pomenoval nedostatky aj pozitíva," odkázal. Jeho stranícky kolega Gábor Gál je rád, že má Slovensko takéhoto prezidenta. "Hoci niekedy tá jeho neutralita na politickej scéne nie je podľa mňa najvyváženejšia," doplnil.

Čo sa týka odchodu ministra vnútra Kaliňáka, o ktorom hovoril aj prezident, Gál pripomenul, že strana Most-Híd žiadala už na začiatku volebného obdobia, aby tento post zastával niekto iný. "Zostali sme v tom sami. Koaličné vládnutie je aj o možnostiach kompromisov,“ konštatoval poslanec. Nateraz je tak riešenie tejto veci podľa jeho slov na Smere-SD. "My by sme neradi prežívali to, že niekto nám kádruje našich nominantov, tak táto otázka musí ísť na Smer-SD," dodal.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 05 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:39