Baníci v Hornonitrianskych baniachTASR/R. Stoklasa
StoryEditor

Hornonitrianske bane čelia vážnym podozreniam. Mohli zneužívať svoju pozíciu na trhu

11.07.2017, 12:58
Autor:
TASRTASRlmlm
Kúpele Bojnice v podnete upozorňujú na dôvodné podozrenia, že HBP zneužíva svoju pozíciu na trhu a málo výhrevné uhlie predáva za premrštené ceny.

Kúpele Bojnice majú podozrenie, že spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza zneužíva svoje dominantné postavenie. Kúpele sa preto obrátili na Protimonopolný úrad, aby prešetril tieto vážne podozrenia. Informoval o tom tom predseda predstavenstva Kúpele Bojnice Slavomír Eliáš. Hornonitrianske bane všetky obvinenia odmietajú a tvrdia, že sú nepravdivé.

Podozrenia zo zneužívania pozície

V podnete kúpele upozorňujú na dôvodné podozrenia, že HBP zneužíva svoju pozíciu na trhu a málo výhrevné uhlie predáva za premrštené ceny. 

Elektrinu z tohto uhlia preplácajú všetci slovenskí občania, pričom každý koncový odberateľ ročne zaplatí asi desať eur. 

Každý občan Slovenska zaplatí ročne za povinnú produkciu elektriny z hnedého uhlia približne desať eur. Jediný, kto na tom získava, je súkromný podnik HBP. A ten chce teraz ťažbu, ktorou robí úžitok len sebe a nikomu inému, ešte rozšíriť a zničiť to, čo je v regióne najvzácnejšie,“ hovorí Eliáš. 

Rozhodnutím vlády a Ministerstva hospodárstva majú Slovenské elektrárne (SE) do roku 2030 zabezpečiť všeobecný hospodársky záujem týkajúci sa výroby elektriny z domáceho uhlia a teda nakupovať hnedé uhlie v objeme 1,88 milióna ton, čo predstavuje 95 percent produkcie HBP.

Dominantný podiel

Náklady na nákup uhlia od spoločnosti HBP sa preplácajú spoločnosti SE v plnej výške, bez akéhokoľvek zásahu zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

V podaní na Protimonopolný úrad sa uvádza že bane majú dominantný podiel na trhu domáceho uhlia, viac ako 94 percent. čo potvrdzuje aj ich výročná správa. Konkurencia má len 6-percentný podiel.

Podľa podania je vstup nového producenta na trh alebo rozšírenie pôsobenia súčasných výrobcov hnedého uhlia nepravdepodobný, najmä kvôli vysokým vstupným legislatívnym a finančným nákladom.

"Zatiaľ čo povinná produkcia elektriny z hnedého uhlia spôsobuje SE straty, HBP sú na tom výrazne lepšie. V roku 2015 sa ich hrubá marža pohybovala vo výške 55,35 %. Len na porovnanie, hrubá marža v prípade už dnes neexistujúcej spoločnosti Bane Čáry bola v rovnakom období 41,06 %," ozrejmil Eliaš.

Podanie ďalej uvádza, že v porovnaní s ôsmymi európskymi krajinami cena predávaného uhlia HBP výrazne prevyšuje priemery v okolitých krajinách.

"Vážim si banícku tradíciu hornej Nitry, tiež veľmi ťažkú prácu baníkov. HBP sú však veľký moloch, ktorý zneužíva svoje postavenie, celý región a dokonca všetkých slovenských občanov, ktorí ročne preplácajú za elektrinu a navyše z uhlia, ktoré ničí životné prostredie. Preto verím, že nám PMÚ SR dá za pravdu. Bane nie sú budúcnosť, raz ich budú musieť nahradiť iné odvetvia, najmä turistický ruch. Pokiaľ sa im nepostavíme teraz, vznikne tu pustina a potom bude neskoro," uzavrel Eliaš.

Je to účelová manipulácia, tvrdia bane

Hornonitrianske bane však obvinenia Kúpeľov Bojnice označili za účelovú manipuláciu verejnej mienky a poškodzovanie obchodného mena. "Zo štatistiky jasne vyplýva, že v oblasti priemernej ročnej spotreby tuhých fosílnych palív Slovenska je podiel domáceho uhlia pod 50% spotrebovaného objemu," píšu bane v stanovisku. 

Ďalej sa v stanovisku píše, že "rovnako ako vo všetkých ostatných oblastiach, aj v prípade pravidiel ochrany hospodárskej súťaže Hornonitrianske bane Prievidza konajú a postupujú v súlade so súťažnými predpismi a tieto pri svojej obchodnej činnosti plne rešpektujú."

Je vymyslenou dezinformáciou, tvrdia Hornonitrianske bane v stanovisku, že "domáce hnedé uhlie a lignit má na Slovenskom trhu s fosílnymi palivami monopol."

01 - Modified: 2023-05-24 07:12:14 - Feat.: - Title: Na hornej Nitre sa opäť hromadne prepúšťalo. Za poslednú dekádu prišli bane o dvetisíc ľudí 02 - Modified: 2022-08-03 07:47:13 - Feat.: - Title: Hornonitrianske bane dostanú pomoc. Štát im poskytne takmer 12 miliónov eur 03 - Modified: 2021-05-10 20:19:51 - Feat.: - Title: Naše legendárne kúpele dostanú veľkú injekciu 04 - Modified: 2021-05-10 20:06:18 - Feat.: - Title: Naše legendárne kúpele získajú miliónovú investíciu. Nový dom pomôže aj po covide 05 - Modified: 2020-11-10 12:49:45 - Feat.: - Title: 12 miliónov pre hornú Nitru. Peniaze pôjdu najmä na baníkov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:42