Peter SaganReuters
StoryEditor

Prípad Sagan. Česi rozoberajú, čo teraz bude s cyklistickým búrlivákom

25.07.2017, 09:34
Bude vylúčenie pre Petra Sagana novým ipulzom, aby sa pokúsil o úplný triumf na slávnej Tour de France?

Bolo to trochu ako obohraná pesnička. V posledných piatich sezónach sa rok čo rok na Elysejských poliach v Paríži odohrávalo v júli rovnaké divadlo. "Víťazom bodovacej súťaže je... Peter Sagan!" Vyvolával Daniel Mangeas, už viac ako 40 rokov hlas Tour.

Až v nedeľu musel posledné dve slová obmeniť. Kým zelený trikot na pódiu preberal Michael Matthews, slovenský cyklista sedel doma v Monaku na gauči a sledoval dekorovanie v televízii.

Uplynuli už viac ako dva týždne od jeho vylúčenia - najväčšie kauzy tohtoročnej Tour. Napriek tomu bolesť v jeho srdci z diskvalifikácie po incidente s Markom Cavendishom v štvrtej etape nezmizla.

"Vylúčiť ma bola veľká chyba," vrátil sa k osudnej štvrtej etape v rozhovore pre belgickú televíziu VTM. "Jury so mnou vôbec nič neprebrala, nechcela odo mňa žiadne vysvetlenie, len povedala, že som urobil chybu a išiel nebezpečne. Čo je zvláštne, pretože ja som neurobil nič zlé."

O tom je okrem Sagana presvedčená aj väčšina cyklistického sveta.

Veľké množstvo fanúšikov stálo pozdĺž francúzskych ciest s transparentmi "Free Sagan" - omilostia Sagana. Na Facebooku dokonca vznikla rovnaká fanúšikovská skupina. "S jeho odchodom ubudlo v pelotóne vzrušenie a zábava," priznal aj legendárny Eddy Merckx.

Všetko bolo márne, pre Slováka Tour po štvrtej etape skončila.

Pritom keby zostalo pri pôvodnom treste a Sagan mal v bodovacej súťaži len pätnásť bodov, bitka o zelený dres by dostala nový náboj.

Slovák mohol srdnato bojovať o šiesty maillot vert v rade, čím by vyrovnal historický rekord Erika Zabela, jeho súboj s Kittelom a neskôr Matthewsom mohol byť ozdobou tohtoročnej Tour a náplňou hluchých miest, ktorých sa nevyvarovala.

Nič z toho sa ale nestalo, aj preto sa ponúka otázka, čo bude so Saganom ďalej?

Iste, zelených tričiek môže pozbierať napríklad desať, ale na šesť v rade ako Zabel už nikdy nedosiahne.

Tento rok sa určite pokúsi zapísať medzi nesmrteľných na majstrovstvách sveta v nórskom Bergene, kde môže ako prvý cyklista v histórii trikrát za sebou získať dúhový dres.

A potom?

Možno bolo tohtoročné vylúčenie pre Sagana novým impulzom. Impulzom, ktorý potreboval a ktorý v ňom vzbudí novú vášeň - napríklad tú po celkovom poradí.

Bláznivá predstava?

Vôbec nie. Pred dvadsiatimi rokmi patril istý Laurent Jalabert medzi najrýchlejších mužov pelotónu. Bodovacie súťaže vyhral na Tour, Gire i Vuelte, bol majstrom sveta. O pár rokov neskôr sa stal na Tour kráľom hôr, došiel štvrtý celkovo a vyhral Vueltu.

Iste, doba sa zmenila, Sagan by v dvadsiatich siedmich musel opustiť svoj často bláznivý štýl jazdy, musel by schudnúť, úplne zmeniť prípravu.

Napriek tomu, kto iný by niečo podobné mohol dokázať?

01 - Modified: 2023-07-23 18:14:12 - Feat.: - Title: Sagan zhodnotil poslednú Tour: Som šťastný, ale už mám toho dosť. Je koniec, život však ide ďalej 02 - Modified: 2023-07-23 17:49:44 - Feat.: - Title: Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty 03 - Modified: 2023-07-22 15:28:55 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard si v nedeľu príde po druhý žltý dres z Tour de France v kariére 04 - Modified: 2023-07-18 16:34:48 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard triumfoval v časovke na Tour de France. Zvýšil náskok na čele 05 - Modified: 2023-07-15 16:54:47 - Feat.: - Title: Náročná a s ostrým stúpaním. 14. etapa Tour de France patrí víťazovi Rodriguezovi
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 12:02