StoryEditor

Suverén Armstrong sa bojí len pádu

19.07.2005, 00:00
Rodák z Texasu má po pätnástich etapách pred druhým Talianom Ivanom Bassom náskok dve minúty štyridsaťšesť sekúnd a len máloktorý odborník či pretekár verí, že by vo zvyšných šiestich dňoch mohol o žlté tričko vedúceho muža priebežného poradia prísť.

Cyklistický svet pozorne sleduje priebeh najprestížnejších pretekov Tour de France, na ktorých opäť potvrdzuje svoju suverenitu nezdolateľný Američan Lance Armstrong. Rodák z Texasu má po pätnástich etapách pred druhým Talianom Ivanom Bassom náskok dve minúty štyridsaťšesť sekúnd a len máloktorý odborník či pretekár verí, že by vo zvyšných šiestich dňoch mohol o žlté tričko vedúceho muža priebežného poradia prísť. Parížske Champs-Elysées sa už teraz pripravujú na nedeľňajšie oslavy siedmeho triumfu Armstronga v poradí.
Líder tímu Discovery Channel síce dosiaľ nezvíťazil v ani jednej etape, no bez väčších problémov si kontroluje prvú pozíciu. Najmä v posledných dvoch pyrenejských etapách ukázal, že je vo vynikajúcej forme a pre najväčších súperov prakticky nezdolateľný. Aj on si uvedomuje svoju dominanciu, a preto za najväčšiu v hrozbu v závere pretekov považuje možnosť nebezpečného pádu. "Cítim, že som už blízko k víťazstvu, ale ešte stále nie je koniec. Musíme si dávať pozor a dôkladne sa pripraviť na zvyšné dni. Stačí jedno zaváhanie a môže byť po všetkom," cituje Texasana TASR. Armstrong sa neženie za víťazstvami. V najväčších kopcoch pozorne sleduje svojich súperov a k ničomu ich nepustí. Nik nemá ani zlomok nádeje. Keď sa Američan rozhodne utiecť, len za cenu nadľudského napätia s ním dokážu držať krok Basso a chvíľami Ullrich. Ale ujsť mu? Ani nápad. Ďalší skvelí borci Rassmusen, Mancebo či Vinokurov zaostávajú. V náročnej nedeľňajšej etape využil šachovú partiu mužov z popredia priebežného poradia člen Armstrongovho tímu a Lanceov najvernejší druh George Hincapie, ktorý po pretekoch povedal: "Mám šťastný deň, ale cez týždeň budem zasa pracovať pre Lanceho, aby sme ho doviedli do Paríža v žltom." O celkovom triumfe Armstronga nepochybuje ani austrálsky cyklista Cadel Evans. "Je o jednu alebo dve triedy lepší ako ostatní jazdci. Je najlepším jazdcom v celej histórii Tour. Keby existoval spôsob, ako ho poraziť, tak by sme ho už poznali."
Negatívne testy
Včerajší deň voľna využili cyklisti na regeneráciu pred záverečným dejstvom Tour. Nemilá povinnosť čakala 33 pretekárov z piatich profitímov, ktorí sa museli podrobiť dopingovým skúškam. Výsledky všetkých testov boli negatívne. Únia vykonala počas najprestížnejších pretekov sezóny celkovo 165 testov na zakázané podporné látky. Vysokú hladinu hematokritu namerali po 9. etape Rusovi Jevgenijovi Petrovovi. Dvadsaťsedemročného člena tímu Lampre organizátori okamžite vylúčili z prestížneho podujatia. Podozrivým je aj Talian Dario Frigo, ktorého polícia zatkla, keď našla v aute šoférovanom jeho manželkou niekoľko podporných substancií.
Dnes čakajú pelotón posledné pyrenejské vrchy. Najťažšou pasážou bude výstup na Col d#145#Aubisque, ktorý leží vo výške 1 709 metrov nad morom. Cyklistov čaká na tomto vrchu 16,5 kilometra dlhé sedempercentné stúpanie. Etapa meria 180,5 km.
TOUR DE FRANCE
Priebežné poradie (po 15. etapách):
1. Armstrong 62:09:59, 2. Basso +2:46, 3. Rasmussen (Dán./Rabobank) +3:09, 4. Ullrich (Nem./T-Mobile) +5:58, 5. Mancebo (Šp./Illes Balears) +6:31, 6. Leipheimer (USA/Gerolsteiner) +7:35., 7. Landis (USA/Phonak) +9:33, 8. Vinokurov (Kazach./T-Mobile) +9:38, 9. Moreau (Fr./Credit Agricole) +11:47, 10. Kloeden (Nem.//T-Mobile) +12:01.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. máj 2024 17:16