StoryEditor

Basketbalový šampionát bez Sloveniek

30.08.2005, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Slovenské basketbalové reprezentantky definitívne stratili šancu štartovať na septembrových majstrovstvách Európy v Turecku, keď vo svojom druhom vystúpení na finálovom turnaji dodatkovej kvalifikácie v Burse prehrali s Poľskom rozdielom 16 bodov 63:79. V prvom zápase síce zverenky trénera Jozefa Rešetára zdolali Ukrajinu 69:63, no pondelňajšia vysoká prehra zmarila ich nádeje na zisk jedinej voľnej miestenky na kontinentálny šampionát. O poslednom účastníkovi ME 2005 rozhodne dnešný vzájomný duel medzi Poľskom a Ukrajinou.
Slovenky pôsobili v úvode nervóznym dojmom. Jalčová síce strelila prvý kôš zápasu, no v ďalších minútach prvej štvrtiny mali prevahu Poľky, ktoré si vďaka presnej ruke Miedzikovej vypracovali šesťbodový náskok (20:14). V druhej časti hry Slovenky zlepšili hru v obranu, strelecky sa chytila Frniaková, pri doskakovaní pod oboma košmi odvádzali penzum práce Hiráková s Růžičkovou a Rešetárovmu družstvu sa podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. Do kabín odchádzali slovenské hráčky s dvojbodovým náskokom (34:32). Tretiu štvrtinu však Slovenky absolútne nezvládli. Dopúšťali sa množstva nepresností v rozohrávke i pri zakončení akcií, nedokázali ubrániť strelecky disponované Kobrynovú s Bibrzyckou a Poľky si pred záverečnou desaťminútovkou vypracovali rozhodujúci 13-bodový náskok (58:45). V záverečnej štvrtine Poľky ešte zvýšili svoje vedenie a pred zápasom s Ukrajinou majú postup na ME vo vlastných rukách.
V sobotňajšom zápase proti Ukrajine začali Slovensky s chuťou a v prvom polčase predviedli oveľa lepší výkon ako v poslednom dueli základnej skupiny dodatkovej kvalifikácie v Košiciach proti Belgicku (56:61). Pod košom sa strelecky presadzovala skúsená pivotka Hiráková a v streľbe zo stredných a väčších vzdialeností vynikali Žirková s Frniakovou. Slovenské basketbalistky navyše hrali výborne v obrane a dokázali eliminovať najnebezpečnejšie hráčky Ukrajiny. Po prvom polčase si slovenské družstvo vybudovalo veľmi sľubný 18-bodový náskok (41:23). Tretiu štvrtinu však Slovenky nezvládli. Ukrajinky vďaka účinnému pressingu a presnej streľbe neustále ukrajovali z náskoku slovenského tímu a v 30. minúte znížili na rozdiel štyroch bodov. V záverečnej štvrtine slovenské hráčky najmä vďaka presnej ruke striedajúcej Jalčovej opäť odskočili Ukrajinkám na rozdiel desiatich bodov. Do karát im zahral i predčasný odchod obávanej ostrostrelkyne Gorbunovovej pre päť osobných chýb a zápas už doviedli do víťazného konca. "V prvom polčase podali dievčatá výborný výkon. Dôsledne plnili taktické pokyny, hrali dôrazne v obrane, vychádzala im streľba a dokázali ubrániť kanonierku Gorbunovovú. Cez prestávku som ich upozorňoval, že nesmú poľaviť v nasadení a koncentrácii, pretože Ukrajinky urobia všetko pre to, aby zvrátili vývoj zápasu. V tretej štvrtine sme hrali veľmi zle s množstvom nepresností v rozohrávke i pri streľbe a súperkám sme umožnili dostať sa na dištanc. V záverečnej desaťminútovke sme, našťastie, udržali víťazstvo," povedal po zápase tréner Slovenska Jozef Rešetár.
VÝSLEDKY
Pondelok: Slovensko -- Poľsko 63:79 (34:32)
, zostava a body SR: Hiráková 13, Kováčová 8, Michulková 5, Jalčová 3, Polónyiová 0 (Frniaková 14, Růžičková 11, Žirková 9, Libičová a Barényiová 0), nedeľa: Ukrajina -- SLOVENSKO 63:69 (23:41), zostava a body SR: Žirková a Hiráková po 13, Frniaková 12, Kováčová 8, Polónyiová 2 (Jalčová 14, Barényiová 4, Růžičková 2, Nagyová 1, Libičová 0).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 02:08