StoryEditor

Španiel sa stal kráľom okruhov

23.10.2006, 00:00
Alonso kraľuje rýchlemu športu! Španielsky jazdec Fernando Alonso zo stajne Renault sa stal majstrom sveta formuly 1 a obhájil tak prvenstvo z minulého roka.

Alonso kraľuje rýchlemu športu! Španielsky jazdec Fernando Alonso zo stajne Renault sa stal majstrom sveta formuly 1 a obhájil tak prvenstvo z minulého roka. Na Veľkej cene Brazílie skončil na druhom mieste za domácim jazdcom Felipe Massom.
Jeho najväčší konkurent v boji o kráľa formuly 1, Nemec Michael Schumacher, dostal defekt v desiatom kole poslednej Veľkej ceny Brazílie a napokon strhujúcim finišom obsadil štvrté miesto. Alonso tak vyhral majstrovstvá sveta F1 pred odchádzajúcou legendou o trinásť bodov.

V dramatickej sezóne uspel Španiel
Dvadsaťpäťročný Alonso sa tak stal najmladším dvojnásobným šampiónom v efjednotke a zobral tento primát práve Schumacherovi. Alonso mal výborný vstup do sezóny, vyhral šesť Veľkých cien z deviatich a pred svojím najväčším konkurentom Schumacherom mal 25-bodový náskok. Potom však na siedmich podujatiach nezvíťazil ani raz a Schumacher sa vďaka piatim víťazstvám dostal do čela celkového hodnotenia. Po Veľkej cene Japonska však Španiel opäť predbehol odchádzajúcu legendu, keď Schumacherovi v Japonsku zlyhal monopost a Alonso získal desaťbodový náskok.

Schumiho zradil defekt
Nemecký jazdec mal problémy už v kvalifikácii, keď po technických problémoch svojho monopostu odštartoval až z desiatej priečky. Hneď po štarte zavelil "Schumi" do ofenzívy, dostal sa na siedme miesto. V ôsmom kole dokonca predbehol druhého jazdca Renaultu a poskočil na piatu priečku. Lenže v deviatom kole prišiel rozhodujúci moment jeho posledných pretekov v kariére, keď dostal defekt a s obrovskou stratou sa ocitol až na konci štartového pola. Postupne sa však opäť tlačil dopredu. Tri kolá pred záverom zviedol súboj so svojím nástupcom v talianskej stajni Kimim Räikkönenom a po poslednom predbiehacom manévri v kariére a následnom najrýchlejšom kole sa definitívne štvrtým miestom rozlúčil s cirkusom F1. Do záveru sa už na prvých miestach nič nezmenilo a Massa s prehľadom triumfoval pred Alonsom a Buttonom.
Vďaka prvenstvu Massu sa brazílski fanúšikovia radovali v Interlagose prvýkrát od roku 1993, keď vyhral legendárny Ayrton Senna. V celkovom súčte Brazílčania doma triumfovali osemkrát. Massa vyhral druhé preteky v kariére aj v aktuálnej sezóne a na záver pri prejazde cieľovou čiarou mohol mávať nadšene brazílskou vlajkou.

VEľKÁ CENA BRAZÍLIE
Poradie
1. Felipe Massa (Bra./Ferrari) 1:31:53,751 hod., 2. Fernando Alonso (Špa./Renault) +18,658 sek., 3. Jenson Button (V. B./Honda) +19,394, 4. Michael Schumacher (Nem./Ferrari) +24,094, 5. Kimi Räikkönen (Fín./McLaren) +28,503.

Konečné poradie MS:
1. Fernando Alonso (Špa./Renault) 134 bodov, 2. Michael Schumacher (Nem.,/Ferrari) 121, 3. Felipe Massa (Bra./Ferrari) 80, 4. Giancarlo Fisichella (Tal./Renault) 72, 5. Kimi Räikkönen (Fín./McLaren) 65.

Pohár konštruktérov:
1. Renault 206 bodov, 2. Ferrari 201, 3. McLaren 110, 4. Honda 86, 5. BMW Sauber 36.

CHRONOLÓGIA
Kľučové momenty
1. kolo
- Alonso si udržal štvrté miesto z kvalifikácie, Schumacher sa posunul z desiateho na siedmu priečku
8. kolo
- Schumacher sa dostal na piatu priečku, keď predbehol aj druhého jazdca Renaultu Fisichellu
10. kolo
- Schumacher si poškodil zadnú ľavú pneumatiku, stratil svoju pozíciu a po zastávke v boxoch sa vrátil na trať na poslednom mieste.
26. kolo
- po zastávkach v boxoch sa na druhé miesto dostal Alonso, ktoré si udržal až do konca pretekov
63. kolo
- Schumacher predbehol piateho Fisichellu a chystal sa útočiť aj na štvrtého Räikkönena
68. kolo
- nemecký pilot sa vo svojom poslednom prebiehacom manévri v kariére dostal na štvrté miesto
71. kolo
- brazílsky pilot Felipe Massa sa stal na domácom okruhu v Interlagose systémom štart - cieľ víťazom Veľkej ceny Brazílie

Fernando Alonso (Renault)
narodený: 29. júla 1981 v Oviede
kariéra v F1:
2001: Minardi (0 bodov)
2002: Renault (testovací jazdec)
2003: Renault, 6. miesto v celkovom hodnotení šampionátu, 55 bodov
2004: Renault, 4. miesto v celkovom hodnotení šampionátu, 59 bodov
2005: Renault, 1. miesto v celkovom hodnotení šampionátu, 133 bodov
2006: Renault, 1. miesto v hodnotení šampionátu, 134 bodov
víťazstvá vo VC: 15
získané body: 373
víťaz kvalifikácie: 15
prvá Veľká cena: v roku 2001 v Melbourne

PLOCHA
Tím BMW sa rozlúčil s legendou
Víkend na Veľkej cene Brazílie na Interlagose sa neniesol len v znamení súboja o titul majstra sveta, ale aj rozlúčky s Michaelom Schumacherom. Sedemnásobný svetový šampión sa v Brazílii lúčil s cirkusom formuly 1. Originálnu formu rozlúčky zvolili v tíme BMW Sauber, ktorý na zadné krídlo auta nemeckého testovacieho jazdca Sebastiana Vettela umiestnil nápis "Thanks Michael" (Ďakujeme Michael).
"Bolo to pekné gesto, naozaj ma to potešilo," povedal Schumacher. Špeciálnou úpravou svojich áut sa na piatkových tréningoch blysol aj tím Honda. Na bokoch áut Honda nalakoval pozdravy dovidenia v jazykoch krajín, v ktorých sa konajú preteky F1.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. október 2024 14:39