StoryEditor

Veľké severské finále pre Tri korunky

26.02.2006, 23:00
Finále hokejového turnaja v Turíne bolo severskou záležitosťou. Po druhý raz v olympijskej histórii si zlaté medaily vybojovali reprezentanti Švédska, ktorí vo včerajšom dramatickom finálovom stretnutí zdolali Fínsko 3:2. Tri korunky tak zopakovali úspech z roku 1994 v Lillehammeri.

Finále hokejového turnaja v Turíne bolo severskou záležitosťou. Po druhý raz v olympijskej histórii si zlaté medaily vybojovali reprezentanti Švédska, ktorí vo včerajšom dramatickom finálovom stretnutí zdolali Fínsko 3:2. Tri korunky tak zopakovali úspech z roku 1994 v Lillehammeri. Fíni získali iba štvrtú olympijskú hokejovú medailu, druhú striebornú po Calgary 1988. Suomi sa mohli stať po dlhých rokoch prvým tímom, ktorý by olympijský turnaj vyhral bez prehry. Až do finále zverenci trénera Erkku Westerlunda prešli bez zaváhania, v boji o zlato však nestačili na Švédov.
Oba tímy začali opatrne a hráči sa v prvom rade snažili vyvarovať chýb. Prvú šancu si vypracovali "Suomi". Hagman v 14. min vykorčuľoval spoza bránky, ale Lundqvist jeho jedovatú strelu aj so šťastím spacifikoval. Už o tridsiať sekúnd Timonen strelou od modrej čiary prepálil všetko, čo mu stálo v ceste, a prvým gólom na turnaji otvoril skóre severského derby. Švédi odpovedali tiež pri presilovej hre. Zetterberg prekorčuľoval poza bránku a namiesto prihrávky volil strelu, ktorý si dovtedy pozorný Niittymäki zrazil pravým betónom pomedzi nohy za bránkovú čiaru -- 1:1. "Tre kronor" získavali s pribúdajúcim časom prevahu a to aj vďaka štyrom presilovým hrám v rade. Práve štvrtú početnú výhodu využil obranca Kronwall, keď si po prihrávke Zetterberga nakorčuľoval medzi kruhy, odkiaľ našiel miesto medzi vyrážačkou a žŕdkou Niittymäkiho bránky. Už o 96 sekúnd vybojoval puk za švédskou bránkou O. Jokinen, poslal puk na svojho menovca J. Jokinena, ten našiel Peltonena, ktorý sám pred Lundqvistom nezaváhal -- 2:2. Vyrovnávajúci gól pridal Fínom na sebavedomí a v priebehu necelej minúty pohrozili Peltonen i Selänne. Hneď v úvode tretej časti stretnutia mali Fíni veľkú smolu. S. Koivu zlomil na úvodnom buly hokejku a musel ísť vystriedať. Švédi sa však pri hre štyroch proti štyrom dostali do presilovkovej situácie a už po desiatich sekundách hry poslal Lidström svoj tím do vedenia -- 3:2. Na opačnej strane nepretlačil puk za Lundqvista šikovný Hagman. Po vedúcom góle Švédska sa hra viac otvorila a pribúdali aj šance. Samuelsson a ani Forsberg však proti Niittymäkimu neuspeli. Na druhej strane aktívny Hagman v 55. min takmer zostrelil Lundqvista, ale ten chytil. Fínsky tím mal v závere drvivý tlak, ale Švédi ho najmä vďaka v súčasnosti najlepšieho hodnotenému brankárovi NHL Lundqvistovi ustáli a napokon sa mohli radovať zo zlata.

FINÁLE
Fínsko -- Švédsko 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Góly:
15. Timonen (Selänne), 35. Peltonen (J. Jokinen, O. Jokinen) -- 25. Zetterberg (Samuelsson, Bäckman), 34. Kronwall (Zetterberg), 41. Lidström (M. Sundin, Forsberg)
Fínsko: Niittymäki -- Numminen, Timonen, Lydman, Nummelin, Berg, Niemi, Kukkonen -- Selänne, S. Koivu, Lehtinen -- J. Jokinen, O. Jokinen, Peltonen -- Nieminen, N. Kapanen, Hagman -- Ruutu, M. Koivu, Laaksonen -- Hentunen
Švédsko: Lundqvist -- Lidström, Kronwall, Hävelid, Tjärnqvist, K. Jönsson, Bäckman, R. Sundin -- Forsberg, M. Sundin, Modin -- Samuelsson, Zetterberg, Holmström -- Alfredsson, Pahlsson, Axelsson -- J. Jönsson, H. Sedin, D. Sedin -- Hannula

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 18:38