StoryEditor

Eindhoven. Mužstvo, ktoré napreduje

04.04.2007, 00:00
V posledných rokoch sa medzi európskymi futbalovými gigantami čoraz viac presadzuje holandský klub PSV Eindhoven. Víťaz posledných dvoch ročníkov holandskej ligy privíta v prvom štvrťfinálovom súboji Ligy majstrov na domácom štadióne anglický Liverpool.

V posledných rokoch sa medzi európskymi futbalovými gigantmi čoraz viac presadzuje holandský klub PSV Eindhoven. Víťaz posledných dvoch ročníkov holandskej ligy privíta v prvom štvrťfinálovom súboji Ligy majstrov na domácom štadióne anglický Liverpool. Eindhoven už má jednu anglickú prekážku v tomto ročníku za sebou. V minulom kole vyradil londýnsky Arsenal. Aj napriek zdravotným problémom v tíme chce Eindhoven o postup do semifinále zabojovať. "Vopred sa nevzdávame. Budeme však spokojní i s remízou 0:0," uviedol kouč holandského tímu Ronald Koeman.

V tieni veľkého Ajaxu
Najpopulárnejším a taktiež historicky najúspešnejším tímom v holandskom futbale je Ajax Amsterdam, ktorému sa v posledných rokoch nedarí ani v domácej súťaži, ani v Lige majstrov. Napriek tomu figuruje Ajax na 19. mieste rebríčka prestížneho magazínu Forbes v poradí klubov s najväčšou cenou na trhu, ktorá je 196 miliónov dolárov (takmer 5 miliárd korún). Eindhovenu sa ani vďaka úspechov v domácej súťaži či v Lige majstrov nepodarilo dostať medzi 25 európskych veľkoklubov v tomto rebríčku. 19-násobný víťaz domácej súťaže zvíťazil doposiaľ v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta jediný raz v roku 1988. Najbližšie k tomuto triumfu boli hráči Eindhovenu pred dvoma rokmi, keď v semifinále Ligy majstrov nestačili na milánske AC.

Tréner, holandská legenda
Od tohto ročníka prijal ponuku hlavného trénera Eindhovenu bývalý 78-násobný holandský reprezentant a dlhoročný zadák španielskej Barcelony Ronald Koeman. Svoju trénerskú dráhu začal ako asistent pri reprezentačnom výbere Holandska, ktorý obsadil na majstrovstvách sveta v roku 1998 štvrté miesto. V minulej sezóne pôsobil v portugalskej Benfice Lisabon, s ktorou dosiahol v Ligy majstrov pozoruhodné výsledky. Benfica zastavila v skupinovej fáze Manchester United, keď ho víťazstvom vo vzájomnom súboji odsunula na posledné miesto tabuľky. V osemfinále vyradila obhajcu tejto súťaže, anglický Liverpool. Úspešné výsledky prekazil Benfice až neskorší víťaz, vo štvrťfinále podľahla španielskej Barcelone.

Koemana trápia zranenia
Philips Stadium, 35-tisícový stánok Eindhovenu, privíta mužstvá, ktoré sa v osemfinále Ligy majstrov postarali o vyradenie oboch finalistov z minulého ročníka. Holanďania si poradili s londýnskym Arsenalom a Liverpool vyradil španielsky veľkoklub FC Barcelona. Tréner Eindhovenu Koeman sa musí pred zápasom boriť s viacerými zdravotnými problémami. Mimo hry je obranca Alex, zranený je aj útočník z Pobrežia Slonoviny Arouna Koné a mladík Ibrahim Afellay, ktorý absolvoval debut v reprezentačnom tíme Holandska minulý týždeň. Najlepším útočníkom Eindhovenu je peruánsky útočník Farfán, ktorý v Holandskej lige strelil v 26 zápasoch 17 gólov.

Posledné roky v Lige majstrov:
Rok Kde skončili Kto ich vyradil
2005 Semifinále AC Miláno (Ita.)
2006 Osemfinále Lyon (Fra.)
2007 Štvrťfinále ?

HVIEZDY, KTORÉ HRALI V EINDHOVENE:
Meno Národnosť Kedy hral v klube Súčasný tím
Ruud Gullit Holandsko nehráva 1985 -- 1987 ukončil kariéru
Romario Brazília 1988 -- 1993 Vasco de Gama (Braz.)
Ronaldo Brazília 1994 -- 1996 AC Miláno (Ita.)
Eidur Gudjohnsen Island 1994 -- 1996 Barcelona (Spa.)
Jaap Stam Holandsko 1996 -- 1998 Ajax Amsterdam (Hol.)
Ruud van Nistelrooy Holandsko 1998 -- 2001 Real Madrid (Spa.)
Mateja Kežman Srbsko 2000 -- 2004 Fenerbahce (Tur.)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 04:11