StoryEditor

Účet za násilie. Pochovali policajta

05.02.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Za účasti tisícok prítomných, medzi ktorými nechýbali ani ministri vnútra a športu, pochovali v sicílskej Catanii policajta Filippa Racitiho, obeť piatkových násilností futbalových priaznivcov dvoch ostrovných rivalov Catanie a Palerma. 38-ročný príslušník polície zahynul v služobnom aute, keď ho usmrtila bomba, ktorú do vozidla hodil jeden z fanúšikov.
Talianska futbalová federácia následne zrušila kompletný víkendový program všetkých súťaží do 18. februára aj tohtotýždňové stretnutia reprezentácií. O ďalšom osude futbalu v krajine úradujúcich majstrov sveta sa môže rozhodnúť v najbližších dňoch.
S Racitim, otcom dvoch synov, sa prišlo do miestnej katedrály rozlúčiť tisíc ľudí, pred bránami zostali ďalšie tisíce. Počas omše zaznel aj sústrastný odkaz pápeža Benedikta XVI. s apelatívnym obsahom:
"Svätý Otec vyzýva všetky zodpovedné strany, aby sa pričinili o rešpektovanie zákonov, solidaritu a obnovu ducha zdravej súťaživosti." Ministerka športu Giovanna Melandriová zatiaľ odmietla stanoviť dátum ukončenia futbalového "moratória"", prezident Talianskej futbalovej federácie Luca Pancalli sa tiež odvolal na výsledok včerajšej schôdzky a uviedol, že "na rad prídu dlhodobé stratégie, pretože škody nie je možné napraviť za týždeň alebo desať dní".
Najnovšie ohlasy z futbalových kruhov aj z tlače však naznačujú, že Apeninský polostrov sa už prebúdza z prvotného šoku a víťazí hlad po najpopulárnejšom športe v krajine. "Smrť je, žiaľ, súčasťou fenoménu zvaného futbal, v ktorom existujú isté nekontrolovateľné javy," povedal prezident talianskej Asociácie klubov Antonio Matarrese a vyzval na pokračovanie Serie A. "Futbal by nemalo nič zastaviť. Existuje prvé ´prikázanie´: Futbal je priemysel... Myslíte si, že existuje odvetvie, ktoré by zastavilo všetky svoje továrne bez toho, aby dalo vedieť, kedy ich znovu otvorí? Tragédia sa nás dotkla, ale šou musí pokračovať," povedal Matarrese a trochu cynicky prirovnal futbalové dianie k továrňam najväčšej talianskej automobilky: "Keď chce Fiat znovu spustiť výrobu, nevypne všetky svoje linky. Radi by sme tento model preniesli aj do futbalu."

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 15:53