StoryEditor

Abramovič má nové eso

19.10.2006, 00:00

Ruskému miliardárovi Romanovi Abramovičovi sa vo futbalovom biznise podaril unikátny kúsok. Nielenže vlastní dva európske veľkokluby -- ruský CSKA Moskva a Chelsea Londýn, ale obidva tímy majú reálnu možnosť postúpiť priamo do jarného osemfinále. Prekvapením je najmä moskovský CSKA, ktorý porazil v utorok večer anglický Arsenal.
CSKA Moskva patrí medzi elitu
Ak si však športový fanúšik detailne pozrie zostavu CSKA Moskva, zistí, že ich posledná výhra nebola náhodná. V zostave ruského tímu totiž figuruje viacero špičkových reprezentačných mien. Až päť ich hráčov tvorí kostru ruskej reprezentácie: brankár Igor Akinfejev, obrancovia Sergej Ignaševič, Alexej Berezuckij a Vasilij Berezuckij a stredopoliar Jevgenij Aldonin.
Ruský ropný magnát stavil aj na brazílske reprezentačné esá -- Dudu, Daniel Carvalho. Práve druhý menovaný sa postaral, že britský veľkoklub Arsenal odišiel z Moskvy bez jediného bodu.
V porovnaní s rozpočtami slovenských klubov (približne 30 miliónov korún ročne) má CSKA Moskva doslova lukratívne finančné zázemie (900- miliónový ročný rozpočet). Napriek tomu sa však stále nemôže rovnať európskej špičke: pre ilustráciu, FC Barcelona má k dispozícii 11 miliárd ročne.
Wengerovi sa v Moskve nepáčilo
Tréner anglického Arsenalu Arsene Wenger sa sťažoval najmä na katastrofálny stav trávnika na štadióne Lokomotivu, ktorý CSKA využíva. "Keď už musíme v polovici októbra prísť do Moskvy, mala by sa UEFA informovať, na čom hráme. Na takom ihrisku by sa Liga majstrov nemala hrať," povedal Wenger. Zároveň však aj uznal kvality súpera. Okrem Carvalha skórovali ešte moskovský Vagner Love a hosťujúci Thierry Henry. Jeden neplatil pre ofsajd, druhý pre údajné hranie rukou. Tento sporný moment rozčúlil Arsena Wengera. "Rozhodca gól neuznal, pretože videl niečo, k čomu nedošlo."
CSKA sa víťazstvom nad Arsenalom dostalo do čela skupiny G práve pred anglický tím a má blízko k postupu do jarného osemfinále. Ruský tým dal v troch zápasoch síce len dva góly, ale tie mu stačili na sedem bodov. "Bol to pre nás veľmi ťažký zápas, víťazstvo je pre nás fantastické,"  poznamenal kouč Valerij Gazajev.

CSKA MOSKVA
Najväčšie úspechy:
majster ZSSR -- 7x, majster Ruska -- 2x, víťaz Ruského pohára -- 3x, víťaz Pohára UEFA -- 1x.
Ročný rozpočet: 900 miliónov slovenských korún.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 06:14