TASR/AP
StoryEditor

Kuriózny moment v NHL: Hviezdu Colorada stiahli z ľadu počas zápasu, musel odísť do nového klubu

07.11.2017, 10:09
V príbehu 26-ročného centra bublajú vášne a zároveň sa do neho premieta biznisová podstata NHL.

Hokejový útočník Matt Duchene pri svojom druhom striedaní v zápase v hale newyorských Islanders mrkol na striedačku a v mozgu mu bliklo: "Je to tu."

A bolo. Tréneri Colorada Avalanche dostali od nadriadených odkaz, aby stiahli Duchena z ľadu, pretože sa práve podarilo dohovoriť výmenu. "Videl som, ako si niečo rozprávajú. Tušil som, že sa to stane tým najdivnejším spôsobom," popísal neskôr reportérom v Brooklyne.

Pri ďalšom prerušení hry útočník s číslom 9 na drese odišiel do kabíny, kde mu zbalili výstroj, zatiaľčo sa osprchoval. A ešte pred záverom druhej tretiny nasadol do čierneho SUV, ktoré ho odviezlo na letisko, aby sa pripojil k novému tímu.

Matt Duchene odchádza v priebehu zápasu zo šatne:

V príbehu 26-ročného centra bublajú vášne a zároveň sa do neho premieta biznisová podstata NHL. V nedeľu ho "Avs" v rámci ojedinelej trojitej výmeny poslali do Ottawy, čím ukončili už skoro nekonečnú ságu o Kanaďanovi, ktorý odmalička fandil klubu Avalanche sídliacemu v americkom Denveri.

Sám požiadal Sakica o výmenu

Steny jeho izby boli oblepené plagátmi Patricka Roya, Petera Forsberga a Joea Sakica. Keď ho Colorado v júni 2009 draftovalo v prvom kole, pripadal si ako v siedmom nebi. Šikovný útočník v Denveri stretol svoje idoly. Stal sa hviezdou Avalanche. V meste si našiel dievča, s ktorým sa neskôr oženil.

Mužstvo a jeho priaznivci však len clivo spomínali na časy hojnosti. Medzi ubíjajúcimi sériami porážok sa množili zvesti o trejde, pri ktorom za Duchena, ktorý pomohol Kanade k triumfu na olympiáde v Soči či na Svetovom pohári v Toronte, mali doraziť ešte mladší dravci, poslovia jasnejších zajtrajškov.

Vlani na Vianoce sám Duchene požiadal klubového prezidenta Sakica, aby mu doprial svieži štart v inom kúte Severnej Ameriky a zariadil výmenu. Ďalších desať a pol mesiaca sa každú chvíľu objavila nejaká "zaručená" správa o obchode na spadnutie. Dlho sa však nič nedialo.

"Trpezlivosť!" Počúval Duchene od Sakica, ktorý ho nechcel pustiť len tak.

Žiadne srdcervúce lúčenie

Množiace sa otázniky a nedostatok ozajstného dania morili kdekoho: Fanúšikov prahnúcich aspoň po nejakej vidine úspechu, Duchena dychtiaceho po vyslobodení z raja i jeho spoluhráčov, ktorých otravovala a rozptyľovala neistota.

Váhajúceho Sakica až predvčerom uspokojila najnovšia ponuka nádejných mladíkov a práv na výber v drafte. S manažérmi Nashvillu Predators a Ottawy Senators sa dohodli v nedeľu večer. Vzápätí Duchene v New Yorku zbadal trénerov, ako sa k sebe nakláňajú na striedačke. Už patril k Senators, a tak jeho 586. zápas v drese Avalanche musel bleskovo skončiť. Žiadne srdcervúce lúčenie. Šup, šup. Veľa šťastia. Čau!

Nie je to v NHL úplne výnimočný prípad. Montreal v januári 2012 poslal trápiaceho sa kanoniera Mika Cammalleriho do Calgary v priebehu tradične napätej bitky s Bostonom. John-Michael Liles sa o sťahovaní z Toronta do Caroliny dozvedel pri rozkorčuľovaní pred Winter Classic v Detroite.

Ducheneov príbeh osud ešte vyšperkoval. Na budúci dve stretnutia ide do Švédska, kde Ottawa Senators nastúpi práve proti Coloradu Avalanche.

Napísal list

Duchene však nezaprel svoj vrúcny vzťah k denverskému klubu a s fanúšikmi Colorada sa rozlúčil dojemnými slovami v otvorenom liste.

"Chcem sa poďakovať organizácii Avalanche, celému realizačnému tímu a tréningovému personálu za všetko, čo pre mňa urobil počas mojich takmer deviatich rokov. Všetko si vysoko cením. Bola pre mňa absolútna česť a privilégium prežiť si bláznivý detský sen a hrať v mojom obľúbenom tíme. Mojim bývalým spoluhráčom ďakujem, mám vás rád a chcem vám poďakovať za vaše priateľstvo. Bolo skvelé byť s vami každý večer a bojovať. Budete mi všetci veľmi chýbať. Prajem vám všetko najlepšie do ďalšieho obdobia," napísal Duchene.

Duchene sa v liste rozlúčil aj s mestom: "Fanúšikovia boli skvelí, prejavili mi podporu. Obzvlášť v tejto i minulej sezóne. Ďakujem ti Colorado, patrí ti kus môjho srdca."

26-ročného Kanaďana draftovalo Colorado v prvom kole v roku 2009 ako tretieho v celkovom poradí. V jeho drese nastúpil v 586 zápasoch, v ktorých nazbieral 428 bodov (178 gólov a 250 asistencií).

01 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 03 - Modified: 2024-04-22 05:27:52 - Feat.: - Title: Martin ​Fehérváry strelil prvý gól v play off, Washington prehral na ľade Rangers 04 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák 05 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 18:17