StoryEditor

Chára bude najdrahším obrancom NHL

03.07.2006, 00:00
Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára deň po odmietnutí poslednej ponuky od Ottawy Senators podpísal päťročný kontrakt s Bostonom Bruins a stal sa tak spoluhráčom svojho krajana Milana Jurčinu. Obrovitý zadák v novom pôsobisku v zámorskej NHL počas jednej sezóny zarobí 7,5 milióna dolárov a stane sa tak najlepšie plateným Slovákom v histórii.

Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára deň po odmietnutí poslednej ponuky od Ottawy Senators podpísal päťročný kontrakt s Bostonom Bruins a stal sa tak spoluhráčom svojho krajana Milana Jurčinu. Obrovitý zadák v novom pôsobisku v zámorskej NHL počas jednej sezóny zarobí 7,5 milióna dolárov a stane sa tak najlepšie plateným Slovákom v histórii.

Bitku vyhrali "medvede"
Súčasťou kontraktu je aj klauzula, na základe ktorej vedenie Bostonu Cháru nemôže vytrejdovať do iného klubu. O služby slovenského reprezentanta, ktorý sa stal v sobotu voľným hráčom, sa intenzívne zaujímali aj predstavitelia Edmontonu Oilers. V minulej sezóne si Chára v drese Senators utvoril osobné maximá, keď zaznamenal 16 gólov a 43 bodov. Ušla sa mu aj účasť v druhej hviezdnej šestke celej NHL. Chára si v Bostone finančne výrazne polepší. V uplynulom ročníku zámorskej profiligy svoje bankové konto "zveľadil" o finančnú čiastku, o čosi prevyšujúcu 3,7 milióna dolárov.
"Zdeno je jedným z najlepších obrancov v NHL a nás nesmierne teší, že nasledujúcich päť rokov bude obliekať dres Bostonu. Chára sa výrazne zaslúžil o to, že Ottawa dostala v uplynulej sezóne najmenej gólov spomedzi tímov Východnej konferencie. Práve v obrane sme mali veľké rezervy. Myslíme si tiež, že Zdeno bude slúžiť ako výborný príklad pre našich mladých obrancov," vyhlásil generálny manažér Bostonu Jeff Gorton.

Tretie pôsobisko
Pre 29-ročného Cháru, ktorý odohral v profilige osem sezón, ide o tretie pôsobisko. V roku 1996 si ho v drafte vybrali newyorskí Islanders, no svoj prvý rok v zámorí strávil v nižšej WHL. V roku 2001 odišiel najvyšší hráč NHL spolu s Billom Muckaltom a Jasonom Spezzom do Ottawy výmenou za ruského útočníka Alexeja Jašina. V sezóne 2003/2004 sa dostal do prvej päťky All Stars tímu a uchádzal sa o Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu ligy. V NHL zatiaľ nazbieral v 530 zápasoch 175 bodov za 57 gólov a 118 asistencií, na svojom konte má 901 trestných minút.

Čakatelia na kontrakty
Niektorí hokejisti, ktorým vypršal platný kontrakt, sa stali obmedzenými voľnými hráčmi 1. júla a prominentným slovenským prípadom je Marián Gáborík (Minnesota), ktorého čaká arbitráž. V podobnej pozícii ako on, teda s kvalifikovanými ponukami na stole, sú aj Peter Budaj, Marek Svatoš (obaja Colorado), Branislav Mezei, Juraj Kolník (Florida), Milan Jurčina (Boston), Marcel Hossa (New York Rangers), Tomáš Malec (Ottawa), Ladislav Nagy (Phoenix), Peter Sejna (St. Louis), Roman Kukumberg (Toronto), Jozef Balej (Vancouver).
Medzi hráčmi čakajúcimi na kontrakt je aj ďalších trinásť slovenských hokejistov, ktorí nevedia, kde zakotvia v budúcej sezóne.
Na trhu s neobmedzenými voľnými hráčmi NHL sa podobne ako Chára od 1. júla ocitli:
Peter Bondra, Ronald Petrovický (obaja Atlanta), Branko Radivojevič (Philadelphia), Tomáš Surový, Martin Štrbák (Pittsburgh), Miroslav Zálešák, Ivan Majeský (obaja Washington), Tomáš Slovák, František Skladaný (obaja Colorado), Milan Bartovič (Chicago), Radoslav Suchý (Columbus), Martin Cibák (Tampa Bay), Ľubomír Vaic (Vancouver).

Najdrahšie kontrakty Slovákov (v Sk)
Marián Hossa (Atlanta) 162 500 000
Pavol Demitra (Los Angeles) 146 250 000
Miroslav Šatan (NY Islanders) 130 500 000
Zdeno Chára (Ottawa) 121 000 000
Žigmund Pálffy (Pittsburgh) 113 750 000
Marián Gáborík (Minnesota) 87 100 000

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 04:57