slovensko futbalTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Náš zväz investuje už do škôlkarov

26.11.2017, 23:00
V tomto ročníku sa do projektu Dajme spolu gól zapája 1 500 detí. Jeho rozpočet je vyše stotisíc eur.

Po projekte modernizácie futbalových štadiónov či dotovaní akadémií a zlepšovaní podmienok v mládežníckych kluboch sa tentoraz Slovenský futbalový zväz rozhodol priniesť hru medzi tých úplne najmenších. Po vlaňajšom pilotnom spustení programu Dajme spolu gól sa v aktuálnom ročníku rozbehli aktivity zväzu smerom k materským školám naplno. Po celom Slovensku sa doň zapája 46 materských škôl, pričom najpopulárnejší šport vďaka nemu spozná približne 1 500 detí – chlapcov aj dievčat. Rozšírenie spôsobilo aj niekoľkonásobný nárast rozpočtu projektu. Po minuloročných 30 tisícoch eur predpokladá zväz na sezónu 2017/2018 náklady 105-tisíc eur. „Projekt Dajme spolu gól je plánovaný do niekoľkých fáz. Teraz sa doň zapojili všetky futbalové kluby, ktoré majú licenciu mládeže SFZ,“ povedal pre HN Vladimír Lupták, koordinátor projektov mládežníckeho futbalu na zväze.

Škôlky neplatia ani cent
Faktom je, že projekty so zásahom na päť- až šesťročné deti na Slovensku existujú aj v iných športových zväzoch či súkromných organizáciách. „No nie s ambíciou pokryť celé Slovensko a v takom veľkom rozsahu. Náš projekt je jedinečný v tom, že nie je zameraný komerčne,“ skonštatoval Lupták. To znamená, že štyri až päť tréningových hodín mesačne nestojí ani rodičov, ani materskú školu ani cent. Futbalový zväz pritom zaobstará pre zariadenie aj materiálne zabezpečenie v hodnote do tisíc eur. Jeho súčasťou sú veľké i malé lopty, bránky, rozlišovacie tričká, prekážky a ďalšie pomôcky na spestrenie hodiny zameranej na spoznávanie futbalu. „Symbolicky sa snažíme odmeniť aj trénerov, ktorí na projekte participujú,“ uviedol Lupták. Hodiny v škôlkach totiž môžu viesť iba vzdelaní tréneri SFZ s licenciou Futbalovej akadémie a Útvaru talentovanej mládeže. Tí majú byť pre zväz garanciou, že proces popularizácie športu bude prebiehať motivujúco a začne u najmenších vytvárať pozitívny vzťah k pohybovým aktivitám. „Cieľom je aj získať pre futbal čo najviac detí z materských škôl v spolupráci s miestnym futbalovým klubom,“ píše sa v materiáli zväzu k tomuto unikátnemu projektu. Ten financuje SFZ z vlastných zdrojov a s podporou nadácie Slovenskej sporiteľne.



Výpomoc pre kluby
Program je súčasťou projektov z dielne Európskej futbalovej únie UEFA Grassroots, ktoré pred niekoľkými rokmi predstavili ako súčasť zvýšenia záujmu o tento šport. Na seminároch k tejto problematike odznela vtedy zaujímavá myšlienka. „Je štatisticky dokázané, že ak sa dieťa v predškolskom veku oboznámi s nejakou pohybovou aktivitou, je veľká pravdepodobnosť, že sa jej bude venovať aj v dospelosti,“ vysvetlil generálny sekretár SFZ Jozef Kliment. Kompetentní veria, že takýto program zvyšuje šancu, že deti zostanú futbalu verné i v neskoršom veku. „A nielen ako hráči, ale aj ako tréneri, rozhodcovia, funkcionári či dobrovoľníci,“ doplnil Kliment. Faktom zostáva, že vo futbalových kluboch začínajú tréneri pracovať v predprípravkách s deťmi vo veku šesť až sedem rokov. „Preto je projekt zameraný na deti predškolského veku, aby už pri nástupe do školy disponovali základnými pohybovými schopnosťami a zručnosťami,“ dodal Vladimír Lupták.

Projekt Dajme spolu gól v číslach

105
-tisíc eur je rozpočet projektu Dajme spolu gól pre aktuálny ročník 2017/2018.
46
materských škôl sa do projektu zapojí v tejto sezóne, násobne viac ich má byť v budúcej.
21
kusov lôpt, desiatky tričiek a technických pomôcok dostáva materská škola zadarmo.
943
eur je hodnota materiálneho vybavenia pre každú škôlku v projekte Dajme spolu gól.






01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 05 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:00